7 продукта, които помагат да се справим с есенната депресия

Когато е влажно, мокро и студена навън, настроението се скапва. Все по-често желанието да прекарате дни под одеяло се увеличва, да гледате тъжни филми, да пиете горещо какао и да си припомняте с носталгия за летните горещи дни

Защо да не промените настроеното си към жизненост и радост? За да се справим с есенните настроения, диетолозите съветват да се храним със следните продукти:

ЯДКИТЕ

Те съдържат магнезий, който помага да се трансформират въглехидратите в енергия и протеини, които осигуряват дълготрайна сила. Отлични за тази цел са бадеми, кашу и орехи.

БАНАНИ

Богати на фруктоза, глюкоза и захароза – основните източници на енергия. Поради факта, че всички те се поглъщат в кръвта с различна скорост, усещането за веселие ще присъства дълго време. 

СЬОМГА

Тя съдържа мастни киселини, които спомагат за намаляване на холестерола и осигуряват на организма енергия за целия ден. Ниацин, рибофлавин и витамин В6 допринасят за преработката на въглехидрати, а омега-3 помага за изгарянето на мазнини.

СПАНАК

Благодарение на високото съдържание на желязо и липсата на мазнини, спанакът помага да се възстанови силата и чувството за жизненост. Мозъкът е наситен с кислород, което води до изчерпване на умората и сънливостта.

КИСЕЛО МЛЯКО

Комбинацията от лактоза и протеин може да осигури на организма заряд от жизненост за целия ден. Изберете натурално кисело мляко без добавки: такива продукти съдържат прости въглехидрати, които бързо се обработват и предизвикват рязък спад на енергията няколко часа след хранене.

ТИКВЕНИ СЕМКИ

Отличен ефект върху мозъка, дължащ се на съдържанието на протеини, аминокиселини, витамини и сложни въглехидрати. Препоръчва се да се използва при леки закуски.  

ПЪЛНОЗЪРНЕСТИ ХРАНИ

Те съдържат триптофан, който допринася за производството на серотонин – основното вещество за подобряване на настроението и активността през целия ден. Яжте елда, ориз, царевица, овесена каша за закуска, комбинирайте ги с естествено кисело мляко и пресни плодове – и няма да се страхувате от есенната депресия