7 Признака, че тяло ви се нуждае от повече фолиева киселина

Според Института по медицина в САЩ възрастни трябва да консумират 400 микрограма фолиева киселина на ден.

Това вещество, наречено фолат или витамин B9, е от решаващо значение за здравето ни, тъй като помага на тялото ни да произвежда и ремонтира ДНК и да произвежда червени кръвни клетки. Ако тялото ви няма фолат, може да страдате от някои симптоми и дори да развиете анемия – състояние, при което вашите вътрешни органи не могат да получат достатъчно кислород, за да работят правилно.

Направихме списък с най-честите признаци, които показват, че тялото Ви се нуждае от повече фолиева киселина.

7. Когнитивни проблеми

Фолиевата киселина е изключително важна за централната нервна система. Ако тялото ви няма такъв витамин, може да се борите с депресия, да имате проблеми с концентрацията, да забравяте и да сте раздразнителни. Ако не се лекува правилно, недостатъчният прием на фолат може също да увеличи риска от развитие на сериозни смущения като деменция или болест на Алцхаймер.

6. Болки в тялото

При тежки случаи на анемия, причинена от дефицит на фолиева киселина, вашият мозък получава по-малко кислород, отколкото би трябвало в идеалния случай. В отговор мозъчните артерии започват да се подуват и получавате главоболие. Вашият мозък обаче не е единственият орган, който няма кислород, така че можете да почувствате болка и в други части на тялото с недостиг на желязо, особено в гърдите и краката.

5. Бледа кожа

Хемоглобинът, протеин, съдържащ се в червените кръвни клетки, е отговорен за транспортирането на кислород от белите дробове до всичките ви телесни тъкани. Когато тялото ви няма фолат, нямате достатъчно червени кръвни клетки (и хемоглобин), за да осигурите на Вашите вътрешни органи необходимото количество кислород. Това може да доведе до чувство на мускулна слабост, умора, скованост в ръцете и краката и бледа кожа.

4. Задух

Ако забележите, че се изморявате, когато правите неща, които обикновено се справяте без никакви проблеми, това означава, че нивото на кислород е ниско, защото тялото ви няма червени кръвни клетки. Заедно с този симптом, може да получите и повишен сърдечен ритъм и чувство на замаяност, или дори припадък.

3. Храносмилателни проблеми

Такива стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане, болка в стомаха и диария след хранене може да са първите признаци, че тялото ви няма фолиева киселина. Освен това, в тежки случаи, може да страдате и от анорексия, която обикновено води до значителна загуба на тегло.

2. Подуване на устата и подуване на езика

Тези симптоми обикновено се появяват, когато липсата на фолат е доста тежка, така че не бива да ги пренебрегвате. Вашият език може да изглежда подут, червен или лъскав, обикновено около върха и ръбовете в началото. Поради намаляването на броя на червените кръвни клетки, може да почувствате болка и при поглъщане или страдате от възпаление на езика и стоматит.

1. Намалено чувство за вкус

Според някои изследвания, в допълнение към раните в устата, недостигът на фолиева киселина може да доведе до проблеми с дегустацията на храната. Това се случва, защото вашите рецептори на вкуса, наречени папили, не могат да изпращат съобщения до мозъка ви чрез вашата нервна система, поради съществуващите проблеми с езика.

Бонус: Как се лекува дефицит на фолиева киселина

Най-лесният начин да разрешите дефицита на фолиева киселина е чрез вашата храна. За да поддържате подходящ фолиен статус, трябва да ядете повече тъмнозелени зеленчуци като броколи, брюкселско зеле, спанак и аспержи. Що се отнася до други храни, по-добре е да консумирате цитрусови плодове, боб, гъби и пълнозърнести храни.

Ако сте забелязали някой от тези симптоми, първото нещо, което трябва да направите, е да се обърнете към Вашия лекар, за да потвърдите диагнозата. Само след това трябва да започнете да променяте хранителните си навици.