7 неща, които вагината се опитва да ти каже

Вагините са страхотни.

Не само, защото играят роля за оргазмите и репродуктивността, а защото могат да ти кажат тези 7 неща за твоето здраве.

1. Почистваш я твърде много

Да, знаем. Искаш да миришеш добре. Но моля, спри да използваш дразнещи, причиняващи инфекции, изсушаващи сапуни. Едно от многото вълшебни качества на твоята вагина е, че е самопочистваща се, така че скъпият душ гел, който поставяш там, не е просто загуба на пари. Всъщност може да ти причини повече вреда, отколкото полза.

2. Имаш инфекция

Ежедневното течение е нормално и здравословно, но ако установиш, че твоето се е променило драматично по цвят, консистенция или мирис, има вероятност вагината да ти казва нещо. Две от най-честите вагинални инфекции са бяло течение и бактериална вагиноза.

Често вагиналните инфекции в своите по-леки форми са пренебрегвани. Обикновено се счита, че това е нещо, което ще мине от само себе си. За съжаление голяма част от вагиналните инфекции не само, че не изчезват сами, но и се влошават и могат дори да се превърнат в хронични. Изключително деликатно е състоянието по време на бременност, точно затова честите изследвания, които се правят през този период имат за цел да установят евентуални вагинални инфекции, за да се вземат навреме нужните мерки.

3. Имаш ППИ

Хламидията, например, е известна като „тиха“ инфекция, защото при 75% от жените и 50% от мъжете тя протича без явни симптоми. Все пак наблюдавай за необичайно течение, парене и сърбеж в зоната на гениталиите, болка при пишкане, болезнена менструация… Гонореята и гениталният херпес могат да имат подобни симптоми, както и да причинят болезнени мехури във вагиналната област и неочаквано кървене. Можеш да предотвратиш ППИ чрез използване на презерватив.

4. Алергична си към презервативи

Изненадващо е, че е често срещано – около 6% от населението е засегнато от сърбеж, обриви и мехури в най-интимните си области, когато наскоро са използвали презерватив. Ако редовно имаш такива проблеми след секс, опитай да пробваш алтернатива без латекс – тя предлага същата защита без неприятните странични ефекти.

5. Носиш неправилно бельо

Факт е, че материите, от които се произвежда бельото, наистина могат да бъдат опасни за здравето: кожата не може да диша през синтетичните влакна, а изкуствената тъкн може да предизвика дразнене и да създаде благоприятна среда за развитие на микроби. Най-подходящата материя за бикините ти е памукът. Обърни специално внимание и на модела. Ако имаш някакви вагинални или бактериални инфекции, прашките само ще влошат нещата. Да не говорим, че носейки ги, транспортираш бактериите отзад напред и обратно…

6. Ядеш твърде много въглехидрати

Пица? Йеее! Понички! Супер! Банички, багети и макаронени изделия! Лошата новина е, че ако си прекарала известно време предимно на бяло брашно и захар, не само твоята талия ще страда, но и вагината. Балансът на маята (или кандида) във вагината ти е деликатно нещо. Смята се, че консумацията на въглехидрати е допринасящ фактор, а не причина, но ако усетиш, че внезапно получиш гъбична инфекция, ограничаването на захарта няма да ти навреди.

7. Стресирана си

Стресът може да причини редица проблеми долу, от тежка сухота до обилно течение и по-голям шанс за инфекция. Причината за последното е, че когато си стресирана, тялото ти освобождава хормон, наречен кортизол, който засяга имунната ти система. Така е по-вероятно да се разболееш – последното нещо, от което имаш нужда в момента. Контролирането на стреса е от съществено значение за всяка част от твоето тяло и умственото ти благополучие. Поддържането на вагината си здрава също е допълнителен бонус.

Източник: cosmopolitan.bg