Зимна диета: 7 храни, които да включиш в менюто си

Зимата е не само Коледа, но и студено време, по-големи шансове за боледуване, а за някои дори риск от развитие на сезонно афективно разстройство. 

Храната има сериозен ефект върху тялото, така че с правилната диета може да намалиш отрицателното въздействие на зимния сезон върху организма си. Ето продуктите, които трябва да консумираш по-често.

1. Червен пипер

Витамин С добавя енергия и укрепва имунната система, което е особено важно през студения сезон. Всеки знае, че трябва да яде цитрусови плодове, но червеният пипер съдържа повече витамин С, отколкото портокала! В него има каротеноиди, които не само придават ярък цвят, но и са мощни антиоксиданти.

2. Риба

Студеното време, наред с други неща, влияе на кожата на лицето, а любовта ти към рибата ще помогне да тя да се възстанови. Омега-3 и омега-6 мастните киселини се грижат за нея (тъй като те са част от клетъчните мембрани на външния слой на кожата и предотвратяват дехидратацията) и спомагат за нормалното функциониране на сърцето, мозъка и зрението.

3. Гъби

Голямо допълнение към зимната диета – техните антивирусни и антибактериални свойства са добре известни. Богати са на витамин D, което подобрява имунитета. Гъбите съдържат много селен, ниацин, фосфор, калий, желязо, витамин С и протеини.

4. Сирене

Съдържа достатъчно доза витамини С и D, както и белтъчини, запазва усещането за ситост за дълго време.

5. Боровинки

И други плодове. Но в боровинките има всички антиоксиданти, които помагат да се елиминират токсините и да се подобри общото състояние на организма.

6. Канела

Една от най-полезните подправки. Съдържа антиоксиданти и подобрява метаболизма.

7. Банани

Както знаеш, тялото произвежда “хормон на щастието” серотонин от триптофана, който се намира в бананите (а също и в млечните продукти, рибата, соята, бадемите и фъстъците). В допълнение, бананите са вкусни, питателни и цветът им напомня на слънцето!

Източник: cosmopolitan.bg