Навиците на стилните жени

Има жени, които се затрудняват в избора си на облекло и постоянно се колебаят как трябва да съчетаят дрехите си.

Ако и вие сте от тях, сигурно си мислите, че стилните жени, на които тайнично завиждате, имат някакви суперсили.

Не е точно така – те просто са подготвени и знаят как да се справят с всяка модна ситуация. Техните умения не се свеждат до нищо по-различно от трикове, които изпълняват в ежедневието си, за да изглеждат стилни, уверени и красиви. Стилът не се изразява в това да имат голям гардероб или да харчат тонове пари, за да се снабдят с най-модерните тоалети. Те се будят с него, защото са го превърнали в свой навик.

Как ли?

1. Отделят достатъчно време, за да се приготвят

Този техен навик върви ръка за ръка с планирането на облеклото от предната вечер. Вместо да се будят след три аларми, те използват сутрините за приготовления – освежават се, гримират се и оправят прическата си. По този начин не им се налага да излизат на бегом от вкъщи с незакопчано копче или разменени обувки, а дори могат да използват времето, за да прибавят интересни аксесоари към тоалета си.

2. Планират облеклото си от предишната вечер

Не е магия или ядрена физика. Спретнатите дами, които срещате по улиците са се постарали да изглеждат така – те са планирали тоалета си още от предната вечер и на сутринта са имали достатъчно време да се освежат и приготвят. Превърнете това във ваш навик и повече няма да ви се налага да изпадате в паника всеки ден, чудейки се какво точно да облечете.

3. Избират перфектните аксесоари

Както е казала Коко Шанел: „При избора на аксесоари махнете този, който сте сложили последен.” Има момент, в който аксесоарите стават прекалено натрапчиви и стилните жени знаят как точно да реагират. Задавайте си въпроса „Наистина ли е необходимо да слагам шал и колие?“. Избирайте аксесоарите си според това кои са разголените части в облеклото ви – ако е деколтето, сложете колие или шал, а ако са ръцете – гривна.

4. Вдъхновяват се от други стилни жени

Макар и стилните жени сами по себе си да са модел за подражание, това не означава, че и те нямат свои модни идоли, от които се вдъхновяват. Правете и вие същото – независимо дали черпите идеи от ваша позната или от някоя дама, която сте открили в Instagram или Pinterest. Спазвайте само едно важно правило: никога не копирайте дословно.

5. Внимателно сгъват дрехите си или ги окачат на закачалки

Гънките по ризите и панталоните ви няма магически да изчезнат, ако сте ги захвърлили върху пода предната вечер. Създайте си навика да сгъвате дрехите веднага щом ги съблечете и ги оставяйте така, че винаги да са готови за обличане.

6. Обличат се според повода

Най-добре облечените дами на едно събитие са онези, които са успели идеално да се впишат в идеята му. Изглеждат стилни, изискани и адекватни – за разлика от онези, които се опитват да придърпат надолу прекалено късата си пола. Винаги трябва да обмисляте какъв е повода, за който се обличате и да вземете предвид какви хора ще присъстват там. Има място и за дълбоки деколтета, но подобен тоалет със сигурност не е добро решение за рождения ден на шефа.

7. Носят само подходящи за фигурата си дрехи

Вероятно всяка стилна дама пази в гардероба си чифт тесни дънки от преди 10 години, в които очаква скоро да се вмъкне или красива блуза, съсипана след химическо чистене… но не ги носи никога. Независимо колко обичате някоя своя дреха, ако не ви става и не изглежда добре, просто не я обличайте.

8. Вмъкват в облеклото си аксесоар, който изглежда скъпо

Чудили ли сте някога как някои неща успяват да изглеждат шикозно дори и облечени с тениска? Освен, че са избрали такава, която да им стои добре, те са намерили начин и да направят правилното съчетание с друг аксесоар – дали ще бъде колан, обици, луксозна чанта или нещо друго, един скъпо изглеждащ аксесоар прави много за цялостния вид.

9. Избират подходящо бельо

Всяка стилна жена знае, че основата на добрия външен вид е именно бельото. Затова подбирайте правилната материя и кройка, която няма да се очертава под дрехите ви и ще ви осигури необходимия комфорт.

10. Притежават комплект за „спешна модна помощ“

Може да се приготвяме колкото си искаме, но понякога се случват и неща извън нашия контрол. А разликата между обикновените и стилните жени е, че вторите са подготвени за всяка ситуация. Затова дръжте в себе си несесерче с мокри кърпи, безопасни игли, лепенки и двойно залепващо тиксо, за да можете да реагирате бързо следващия път, в който ви излезе мазол, скъса ви се цип или презрамка.

11. Обличат се според времето

Звучи доста лесно, но е необходимо да превърнете това действие в свой навик. Винаги проверявайте прогнозата за времето, преди да изберете облеклото си, за да избегнете нелепи ситуации.

12. Знаят кога да носят токчета и кога – ниски обувки

Никоя дама не изглежда стилно, разхождайки се по павираната улица в прекалено високи токчета. Модерната жена е и умна жена – тя държи в гардероба си обувки за всякакъв случай и отлично знае кога да обуе сладки пантофки и кога – убийствени лачени токчета.

13. Знаят кои дрехи да изперат и кои – да отнесат на химическо чистене

Вместо да захвърляте дрехите си настрани и да забравяйте за тях, си създайте навик да сортирате дрехите си ежедневно. Внимателно ги оглеждайте за петънца, които можете да отстраните веднага и за такива, за които ще ви се наложи да се разходите до химическото. По този начин никога повече няма да бъдете изненадани от мазното петно на любимата си блуза, с която бяхте твърдо решени да се облечете точно тази вечер.

14. Никога не се излежават вкъщи в хубавите си дрехи

Чудили сте се защо дрехите на стилните жени никога не изглеждат измачкани? Те просто не се излежават на дивана, облечени в сако и копринена рокля. За следобедно неделно мързелуване облечете клин или анцуг, но никога не си позволявайте да стоите вкъщи с официалните си дрехи.

15. Остават верни на личния си стил

Стилните жени никога не се оставят да се носят по модното течение. Винаги разполагат с набор от класически дрехи, които им отиват и знаят как да ги съчетаят, така че да изглеждат атрактивно и актуално.