6 Шофьорски съветa, които могат да ви помогнат да избегнете автомобилни аварии при лоши метеорологични условия

Kолата е не само удобно средство за транспорт, но и голяма отговорност за шофьора, особено при лошо време.

Според изследванията, направени от американски учени, около 22% от всички пътни произшествия всяка година се дължат на метеорологични фактори. Ето защо всеки шофьор трябва да има специални знания и умения, които да му помогнат да управлява колата, когато времето е далеч от добро.

Ето няколко съвета как да караме, когато времето е на лошо.

1. В мъгла

Ако шофирате в мъгла, страничните прозорци на колата трябва да се свалят надолу, за да можете да чуете какво се случва навън по-добре. Освен това, включете късите светлини, вместо дългите. Когато използвате високи светлинни лъчи, светлината ще се отразява в най-малките частици на мъглата, което може да ви обърка по време на шофиране.

2. На хлъзгав път

Когато шофирате по хлъзгав път, обърнете внимание, когато се качвате нагоре и надолу по мостове. По принцип сместа от пясък и сол бързо се разпръсква от тях и затова те представляват увеличен източник на опасност за автомобилите.

3. По време на дъжд

Голяма британска застрахователна компания не препоръчва да използвате задните светлини за мъгла, защото те могат да маскират спирачните светлини на колата и по този начин да объркат шофьорите зад вас. Също така, приближавайки се до голяма локва, е по-добре да спрете колата пред нея и да се опитате да я измерите, за да сте сигурни, че можете да я прекосите.

Всичко е наред, ако имате зад себе си линия от други автомобили – чрез измерване на локва, ще помогнете на други шофьори да преодолеят препятствията.

4. По време на дъжд, през нощта

Ако се случва да шофирате в силен дъжд през нощта, имайте предвид, че дъждовните капки на предното стъкло отразяват светлината и могат да ви заслепят като шофьор. Освен това силните дъждовни потоци също създават отразяващ екран, когато са осветени. Ето защо е по-добре да регулирате фаровете си, така че светлината им да не е насовена нагоре.

5. Снежни преспи

Ако влезете в снежна преспа на бордюра на пътя през зимата, не насочвайте волана в обратната посока. Необходимо е волана да се върти в същата посока и да се върне на пътя, като постоянно натискате газта.

6. По време на прашна буря

За да се стигне безопасно до крайната точка по време на буря от прах, сред много други препоръки експертите от една голяма производствена фирма препоръчват да напуснете пътя, да паркирате колата на  безопасно място и да изключите фаровете си. В противен случай други автомобили могат погрешно да вземат светлините на колата ви за движение в трафика и да се блъснат в нея.