7 митa за здравето, които са успешно разбити от съвременните учени

Псевдо-научните митове не са лесно заменими със солидни факти.

Препоръчваме Ви да правите всеки ден поне 10 000 стъпки, да купувате безглутенова храна и да пиете течности само 30 минути след обяд. Всички тези вярвания обаче нямат научна подкрепа.

Открихе 7 широко разпространени погрешни схващания, които учените опровергават.

1. Глутенът е вреден за вашето здраве.

Учените са сравнили повече от 650 продукта без глутен с техните еквиваленти и открили, че продуктите, съдържащи глутен, съдържат повече калории, захар, мазнини и по-малко протеини. Има хора, които трябва да ядат безглутенови храни поради алергиите си или ако страдат от целиакия. Глутенът може да причини вреда на тънките черва (приблизително 1 от всеки 100 души страда от това заболяване). За здрави хора ограничаването на броя на пълнозърнестите храни в диетата може да увеличи риска от развитие на сърдечни заболявания.

2. Активният въглен помага за лечение на махмурлук.

Симптомите на махмурлук се появяват, когато алкохолът в черния дроб се превръща в токсичен ацеталдехид и след това попада в кръвта. Активният въглен абсорбира токсините в тялото ви и насърчава бързото им изхвърляне през червата. Това обаче е ефективно само през първия час след отравянето. Доста безсмислена идея е да се опитате да използвате въглен рано сутринта.

За да облекчите главоболието, можете да приемате нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен, диклофенак и напроксен (не приемайте парацетамол: не се смесва добре с алкохола) и пийте много вода.

3. Има отрицателно калорични храни.

Целина, грейпфрут, броколи, домати и краставици се наричат отрицателни калорични храни, но няма научно доказателство, което да подкрепи този факт. Въпреки, че те са с ниско съдържание на калории (от 7 до 30 калории на 100 грама), тялото Ви се нуждае от по-малко енергия от обикновено. Това може да се обясни с факта, че тези продукти съдържат много вода и влакна, които не изискват много енергия за смилане.

4. Не трябва да пиете докато ядете.

Цялата вода, която пиете по време на хранене, помага да се измият остатъците храна по хранопровода до стомаха. Тя също така разгражда големи парченца храна и доставя киселини и ферменти за него. Водата разрежда секрецията на стомашния сок, но не пречи на работата на стомаха. Последният регулира концентрацията на стомашния сок; чаша вода само ще ви помогне да смилате правилно вашата храна.

5. Твърдия сапун предава бактерии.

Никой сапун не предава бактерии. Дори ако човек с вируса Ebola използва твърд сапун, ще бъде безопасно да го използвате след него. Една група учени извършиха експеримент: поставиха бактерии върху сапун, измиха ръцете си и предадоха сапуна на друг участник в експеримента. В резултат на това те не откриха бактерии на ръцете на участниците.

6. Антиперспирантите са опасни.

Антиперспирантите са ефективни, само когато алуминиевата сол блокира порите, от които потта излиза. През 60-те години се смяташе, че алуминият може да причини болестта на Алцхаймер. Асоциацията на Алцхаймер твърди, че проучванията не са доказали, че алуминият играе роля в развитието на болестта; следователно, няма смисъл да се отървете от антиперспирантите.

Хората също смятаха, че антиперспирантите могат да причинят бъбречни заболявания. Този мит е развенчан от учени от Националната фондация за бъбреците. Те обясняват, че е невъзможно да се абсорбира толкова много алуминий през кожата, за да се повредят бъбреците.

Също така, алуминий и парабени в антиперспирантите са обвинявани за развитието на рак на гърдата. Този мит също беше развенчан от специалисти от Националния институт по рак.

7. Трябва да правите най-малко 10 000 стъпки всеки ден.

10 000 стъпки е случайно число, което е измислено от японците, за да популяризират нов брояч на стъпки в средата на 60-те години на миналия век. Силното увеличение на активността може да има отрицателни последици за хората с хронични заболявания, възрастните хора, хората с диабет или тези, които са свикнали със заседнал начин на живот. Някои изследвания доказват, че за да сте здрави и здрави, трябва да правите от 5000 до 8000 стъпки всеки ден. Учените се опитаха да преброят точно необходимия брой и да потвърдят, че е препоръчително да се предприемат най-малко 7500 стъпки на ден.