Какви промени настъпват в тялото, ако пиете кафе всеки ден

Кой от нас ще откаже чаша ароматно и ободряващо кафе сутрин след събуждане?

Много от нас просто не могат да си представят началото на един продуктивен работен ден без тази напитка. Но знаете ли какъв е ефектът от кафето върху тялото? Разбира се, тя ободрява тялото и духа, но и използването й има ефект върху вътрешните органи. Нека видим какви процеси протичат в тялото ни с ежедневна употреба на кафе? За щастие на любителите на кафе, ползите от тази напитка са научно доказани.

Кафето намалява риска от развитие на онкологични и други заболявания

От откриването на завод за кафе в Етиопия, науката е направила големи крачки в изучаването на ефектите от зърна му. Освен това, пиейки черно кафе веднъж на ден, всъщност намалявате риска от развитие на редица заболявания и разстройства. Според експерти умерената консумация на кафе (около 3-5 чаши на ден) ще спомогне за удължаване на живота, като се намали рискът от развитие на диабет тип 2, болестта на Паркинсон, придобита деменция, цироза на черния дроб и рак.

Експертите дори наричат ​​кафето “чудотворната медицина” поради невероятната си способност да предотвратява горните болести. Оказва се, че ви помага да живеете по-дълго. Експертите казват, че е по-добре да използвате черно кафе без добавки. За да има антиоксиданти ефекти върху тялото, трябва да се откажете от сметаната и захарта.

Настроението ви ще се подобри

В допълнение към предотвратяването на различни разстройства и заболявания, кофеинът има директен ефект върху мозъчната активност. Това положително свойство се проявява главно, когато нивото на консумация на това вещество не надвишава 75 mg на ден. Според експертите, кофеинът има положителен ефект върху мозъка, включително подобряване на умствената бдителност, концентрация и настроение. При пиенето на кафе, депресивните мисли изчезват. Някои експерти казват, че кафето намалява риска от самоубийство. Петгодишно проучване на Харвардското училище по обществено здраве установи, че хората, които консумират две или три чаши кафе на ден, намаляват риска от самоубийство с 45% – може би защото стимулиращият ефект на тази напитка помага да се подобри настроението. 

Кафето подобрява способността за запомняне

Въпреки че ефектът от кофеина върху вниманието, концентрацията и настроението не е голяма новина, способността му да подобрява паметта се основава на съвсем ново изследване, според което кофеинът значително повлиява работата на експерименталните животни през деня, след като е бил взет. По този начин може да се заключи, че кофеинът подобрява способността на хората да запомнят. Струва си да се отбележи, че голямо количество консумиран кофеин може да навреди на вашето здраве и няма да има положително въздействие върху производителността. 

Кафето ще ви помогне да постигнете голям успех в спорта

Както се оказа, спортистите до голяма степен се възползват от консумацията на тази напитка. Според експертите естественият кофеин подобрява физическото представяне, особено при упражнения, свързани с аеробни упражнения. За да увеличите производителността си, трябва да консумирате 2-6 милиграма кафе на килограм тегло. Това е около 1 до 4 чаши обикновено приготвено кафе за човек с тегло 70 кг. В крайна сметка, кофеинът може да подобри ефективността както на дълги, така и на кратки тренировки. Това вещество сигнализира рецепторите в мозъка, за да се намали производството на аденозин, химикал, който предизвиква усещане за умора.

Прекалената консумация на кафе ще окаже отрицателно въздействие върху ежедневието ви.

Кафето вреди ли на човешкото тяло? Въпреки всички предимства на ежедневната консумация на тази напитка, ако превишите препоръчвания дневен прием, може да получите различни странични ефекти като тревожност, паника, безсъние и пристрастяване към кофеина. Според кардиолози хората, които са свикнали с кофеина, могат да изпитват липса на това на физическо ниво от 10 до 12 часа след последното питие. Най-честият симптом на прекомерно пиене на кафе е мигрена. Ако в тялото ви попадне огромно количество кофеин, това дори може да е фатално. Смъртоносната доза, според някои, е около 100 чаши, изпити през деня. Броят чаши кафе, които няма да навредят на човешкото здраве, зависи от няколко фактора, включително теглото и реакцията на тялото на кофеин. 

Кафето може да увеличи холестерола (в зависимост от метода на варене)

Ако страдате от висок холестерол, обърнете внимание на това как правите кафе. Ако използвате кафемашина, кафеварка с филтър или предпочитате еспресо, тогава напитката ви има по-високо съдържание на кофестол – вещество, което насърчава отлагането на холестеролни плаки. В този случай, ако използвате хартиен филтър или пиете инстантно кафе, консумирате по-малко кофестол и не повлиявате неблагоприятно на вашите сърдечни съдове. Причината за това е способността на филтъра да отделя кафето от съдържащите се в холестерола вещества. 

Кофеинът увеличава кръвното налягане, но без да навреди на тялото

Кафето често води до повишаване на кръвното налягане. Като правило, това е краткосрочно и не води до отрицателни странични ефекти.

Сега знаете какъв ефект има тази напитка върху вашето състояние.