5 интересни факта за Черния петък, които едва ли знаете

Предвид факта, че Черния петък вече е пред нас, шопахолиците по целия свят отново се впускат в търсене на най-добрите сделки на пазара. Но какво точно е Черния петък?

1. Черния петък не винаги е бил свързан с продажби! Терминът е използван за първи път на 24 септември, за да опише как двама спекуланти, Джей Гулд и Джеймс Фиск, са вдигнали изкуствено цената на златото. Последвало е срив на фондовата борса и цените са паднали с 20 процента.

2.Черния петък става национален термин през 90-те. Макар да се празнува във всички краища на САЩ от доста време, първоначално Черния петък е най-нашумял във Филаделфия. Лингвистът и журналист Бенджамин Джимър твърди, че името не е било разпространено особено до средата на 90-те години. След това се разпростира из цял свят, като дори в Кения в последните години е супер популярно.

3. Датата на Черния петък е определена от пазаруващите. Черния петък е петъкът след деня на Благодарността. До началото на 20-и век, президентът е определял Деня на благодарността като последния четвъртък на ноември. Но през 1939 година, последният четвъртък на ноември, бил и последният ден от месеца.

4. Лично президентът се заема с празника. За да имат пазаруващите време да направят покупки, президентът Рузвелт е преместил празника с една седмица по-рано. В края на 1941 година, Конгресът окончателно потвърждава датите на Деня на благодарността и Черния петък за последния четвъртък и петък на ноември, за да се даде допълнителна седмица на пазаруващите преди коледните празници.

5. Черния петък не е бил най-популярният шопинг ден до 2001 година. Допреди това, титлата се е държала от пазаруването по Коледа.

Разгледайте целогодишните намаления на онлайн магазина 11angels и изберете обувките, които ви намигат!

Източник: petel.bg