Учените разкриват кои гени наследяваме от майка си и кои от баща си

Ако сте чували някой да ви каже нещо като “Ти си копие на майка си”, трябва да знаете, че това не е истина.

Всъщност ние (особено жените) сме по-скоро като нашите бащи, а не като нашите майки. Освен това има теория, че начинът на живот на бащата преди концепцията на бебето, включително храната, която яде и как се чувства, са в основата на бъдещото здраве на бебето.

Тази статия ще ви разкаже за чертите, които са наследени от бащата и тези от майката.

Искаме да помните, че дори и да имате добри гени, трябва да поддържате здравословен начин на живот. Защото, в крайна сметка, начинът ви на живот е ключовият фактор за това как ще изглеждате и ще се чувствате.

Най-често децата наследяват формата на носа, зоната около устните им, големината на скулите, ъглите на очите и формата на брадичката. Това са ключовите области, подчертани по време на разпознаването на лица и хората, които имат подобни области, които споменахме по-горе, ще изглеждат почти идентични с нас.

А площта между веждите често е много различна.

Дъщерята на Рийз Уидърспун наследява сините очи на майка си, формата на скулите, брадичката и върха на носа.

Гените на майката обикновено са 50% от детската ДНК, а гените на бащата са останалите 50%. Мъжките гени обаче са много по-агресивни от женските, затова те обикновено са по-видни. Така че обикновено има 40% от активните женски гени и 60% от активните мъжки гени.

Освен това тялото на бременната жена идентифицира плода като частично чуждо тяло. За да спаси бебето, трябва да намери мир с гените на агресивния баща (понякога за сметка на собствените си гени).

Въпреки това, все още е възможно да се разбере кои белези може да наследи детето от баща си и кои получават от майка си.

Пол

Полът на бъдещото бебе зависи от бащата. От майка си бебето винаги получава Х-хромозомата, а от бащата – X-хромозома (което означава, че ще бъде момиче) или Y-хромозомата (което означава, че ще бъде момче).

Ако човек има много братя в семейството си, той ще има повече синове, а ако има много сестри, той ще има повече дъщери. Мъжете имат сравнително равен брой Х- и Y-хромозоми в сперматозоидите си и има еднакво вероятност да имат момчета или момичета.

Y-хромозомите имат по-малко гени от X-хромозомите, а някои от тях са отговорни за развитието на мъжките гениталии. Ето защо едно момче е по-вероятно да изглежда като майка си. Що се отнася до момичетата, те получават Х-хромозоми и от двамата родители, така че е невъзможно да се предскаже как ще изглеждат те.

Състояние на зъбите

Ако бащата често посещава зъболекари, децата му много често имат проблеми със зъбите. Въпреки че формата и размерът на зъбите могат да бъдат наследени от всеки от родителите, генът на бащата все още е доминиращ.

Така че, ако бащата има лоши зъби, детето вероятно ще има същите проблеми.

Интелигентност

Гените, отговорни за интелекта, се съдържат в Х-хромозомата. Ето защо синовете наследяват разума си от майките си. Дъщерите го получават и от двамата родители. Само до 40% от интелигентността на майката е наследена, а останалата част е получена през целия си живот. Така че нищо не може да замени упорита работа.

Средно, коефициентите на интелигентност на момчетата са с около 15 точки различни от техните майки.

Склонност към психическо заболяване

С възрастта качеството на спермата намалява. Ето защо възрастните хора могат да предават на своите деца мутирали гени. Това увеличава риска от развитие на психични заболявания, аутизъм, хиперактивност или биполярно разстройство. Също така, децата, родени от бащи, които са на възраст над 45 години, са по-склонни да бъдат самоубийци и имат трудности при ученето.

Във всяка възраст мъжете с коронарна болест на сърцето вероятно ще го предадат на синовете си. И мъжете, които са били безплодни, а зачеването е било направено изкуствено, често имат синове със същия проблем.

Склонност към хемофилия и аутизъм

Един от най-известните хора, които са имали хемофилия, бил Царевич Алексей. Отляво можете да видите прабаба, английската кралица Виктория, която имаше гена за хемофилия и я предаде на някои от децата си, внуци и пра-внуци.

Има заболявания, които могат да бъдат наследени само от майките, но се развиват само при момчета (малко вероятно е момичетата да получат тези заболявания). Това се случва, когато една жена има Х-хромозомата с този ген и предаде този ген на сина си. За разлика от майка си, момчето има само една X-хромозома и няма нищо, което да компенсира мутиралия ген.

Хемофилията, която уврежда способността на организма да образуват кръвни съсиреци и мускулна дистрофия на Дюшен, е сред болестите, които могат да бъдат предавани по този начин. Аутизмът е по-видно заболяване, което се наследява от майка от син.

Склонността към наднормено тегло

Склонността да бъдете с наднормено тегло или да бъдете слаби е генетично наследена. Тестовете за теглото и талията на някои хора се основават на гени около 25% . Хората, които се опитват да се борят с допълнително тегло, често го наследяват от родителите си. В ситуации като тези, наистина е трудно да изгубите допълнителните килограми. Но дори и в този случай разумна диета и физическа активност ще бъдат от полза.

Теглото на детето зависи само от майката. То не зависи от това колко бащата тежи, детето ще бъде слабо, ако майката е слаба. И ако една майка е с наднормено тегло, детето й може да има допълнително тегло веднага след раждането.

Височина

Бащите въздействат на височината на децата си повече от майките. Високите мъже обикновено имат по-високи деца. Средно около 60 до 80% от височината на човек зависи от бащата и майката, а останалата част е резултат от диетата, начина на живот и здравето. Освен това не всички деца от едни и същи родители имат еднаква височина. Обикновено по-малките деца са по-ниски от по-големите.

Има формула, която определя височината на бъдещото ви бебе.

Ако имате момче, вземете височината на майката, добавете бащата и след това добавете 13 см отгоре. Разделете сумата с 2 и това е височината на вашия син. Ако имате момиче, добавете височината на майката към височината на бащата и извадете 33 см. Разделете резултата на 2 и това ще бъде височината на дъщеря ви.

Цвят на очите

Кафявият цвят на очите е доминиращ ген. Така че, ако един от родителите (особено бащата) има тъмни очи, а другият има сини или зелени очи, детето има по-голяма вероятност да има кафяви очи. Шансовете за дете със сини очи не са нулеви, но това може да се случи само ако един от родителите има ген, отговорен за синьото оцветяване.

Сините и зелените са рецесивни гени, а синьото е по-господстващо от зеленото.

Но все пак е възможно двама родители със сини очи да имат дете с кафяви очи.

Трапчинки

Трапчинките са рецесивна черта. Ако поне единият от родителите фи има, вероятно е и детето да ги има.

Къдрава коса

Къдравата коса е наистина красива и много майки мечтаят да имат дете с къдрава коса. Но въпреки факта, че къдравата коса е доминираща черта, дори ако един от родителите я има, това не означава, че детето ще има тази коса.

Простата система е такава:

  • Ако и двамата родители имат къдрава коса, детето ще има и къдрава коса.
  • Ако и двамата родители имат права коса, детето ще има права коса.
  • Ако един от родителите има къдрава коса, а другият има права коса, детето ще има чуплива коса.

Също така, ако и двамата родители имат къдрава коса и някой от семейството им има права коса, детето може да има и права коса.

Бонус: Как да предскажете как ще изглежда вашето бебе

Погледнете семейните снимки на двамата родители. Обърнете внимание на особеностите, които се срещат в повечето роднини (крив нос, къдрава коса, тъмни очи). Тези особености са доминиращи и е много вероятно бъдещото ви бебе да ги има.