25 юли – вибрациите на деня и традициите на днешния празник

25-то число на месеца обикновено е доста положителен и дори щастлив ден.

Тъй като тя резонира на вибрациите на 7-цата, вероятно не е ден, в който ще се опитате да се приближи твърде близо до някого. Хората вероятно ще бъдат топли и сърдечни, но и малко дръпнати. Не го приемайте лично. Ако сте този, който искате да се отпусне с книга или документален филм, днес е подходящия момент!

На 25 юли църквата отбелязва блажената смърт (успението) на св. Анна.

Имен ден празнуват: Анна, Ана, Ани, Аника, Аница, Анче, Анушка, Анита, Анелия, Анета, Анабел, Яна , Вилиана.

На този ден се вари и раздава жито и царевица, за да растат посевите през деня. Някои стопани въвеждат в къщата прасе, защото то рие напред, а това е знак, че и всичко, с което се захване човек, ще върви. Насаждат се кокошки за пръв път, за да се излюпят всички яйца. Ако кокошка прескочи къщния праг, годината ще е несполучлива, защото кокошката рие с краката назад. Вярва се, че всички магии, изказани в тази нощ, са успешни, като най-подходящо място за магически ритуали са гробищата. Магьосници, преобразени като мушици, обикалят къщите и причиняват беди. Ако някой убие мушица над свещта, вярва се, че е била магьосница. Магьосници отнемат от нивите чуждото плодородие, от овцете и кравите — млякото. За да се предпазят, жените мажат виметата на животните със смес от въглен, чесън и мазнина. Градините и нивите се пръскат с пепел и просо против магии. Пред къщите се пали купчина говежди тор, защото пушекът гони злите духове надалеч. Света Анна е празник на самодивите и мъжете не излизат от селото, за да не ги срещнат.

Следи се какъв ще е полазът, какъв късмет носи първият гост в къщата. Ако полазникът е мъж, през годината ще се раждат повече мъжки животни. Ако е добър човек, годината ще е здрава и плодородна.

Моми гадаят как ще се омъжат. Вечерта преди празника засяват символично зърна в гърне, пълно с вода. Във водата слагат клонки от вишна или ябълка. Ако до Нова година семената покълнат или клонките се разлистят, това е знак за скорошна сватба.