12 начина да отслабнете, без да се отказвате от любимите си храни

Има различни причини, поради които може да искате да отслабнете. Но няма хора, които да се радват на диетите и ограниченята.

Няколко изследвания са успели да ни покажат начини да станем по-слаби, без да избягваме любимите ни храни. И ние сме събрали най-добрите от тях!

Направихме списък с трикове за лесно диета. Ето тези, за които най-лесно можем да следваме. Нека ги изпробваме заедно!

1. Отхапвайте малки хапки и ги дъвчете добре

Учените са доказали, че отнема време мозъкът да обработва информацията, че стомахът ви е пълен и вече не сте гладни. Следователно забавянето на процеса на дъвчене намалява количеството консумирана храна, което означава, че ядете по-малко, без да го забележите. Започнете с по-малки хапки и вместо да ги преглъщате веднага, опитайте да дъвчете всяка хапка от 10 до 20 пъти.

2. Освежете ястието си

Смятате ли, че зеленчуците са скучни и затова ги избягвате? Опитайте да погледнете по творчески начин! Организирайте зеленчуците на чинията си в необичайни форми, като цветя, звезди или усмихнати лица. Декорирането на обикновените храни ще ви помогне да получите достатъчно витамини и да се храните пълноценно.

3. Не пропускайте закуската

Дори ако сте се успали, не забравяйте да намерите няколко минути за закуска. Като алтернатива, опаковайте я, за да хапнете по пътя към работа. Попълнете закуската си с продукти с високо съдържание на фибри и белтъчини като пълнозърнеста каша и кисело мляко. Това ще ви помогне да имате достатъчно енергия за първата част на деня и да избегнете глада.

4. Движете се

Отслабването не е само това, което ядете. Това включва и това, което правите между храненията си. Добавянето на допълнителна активност ще ви помогне да постигнете по-бързо тялото на вашите мечти.

Важно е да се движим малко повече. Качете се по стълбите, вместо с асансьора. Разходете се вместо да карате колата си или вземете велосипед за по-кратки пътувания.

5. Насладете се на семейни вечери

Учените заявяват, че вечерянето с цялото семейство заедно на една маса може да ви бъде от полза по няколко начина. Първо, говоренето ви кара да ядете по-бавно и по-малко. Второ, домашно приготвените ястия не съдържат същото количество консерванти и добавки, които можете да намерите при готовите или замразени храни. И накрая, ще видите и подобрение във вашите взаимоотношения!

6. Да живее Instagram!

Снимате ли храната со и публикувате ли я онлайн? Ако го направите, добре за вас! Психолозите съветват да правите снимки на всяко хранене. Превъртете галерията и ще видите какво сте яли през деня.

Това ще ви напомни за храната, която сте погълнали през целия ден и може да ви помогне да не преяждате.

7. Възнаграждавайте се

Забраната за сладкиши е най-ужасната част от диетите за много хора. Не е нужно обаче да го правите. Неотдавнашно проучване показва, че от време на време може да ядете малко шоколад. Единственото ограничение е вашето желание.

Преди да хапнете нещо сладко, попитайте се дали наистина го искате. Ако отговорът е “да”, не се колебайте да се отдадете. Но се опитайте да запазите това желание умерено.

8. Спете добре

Учените доказаха връзката между липсата на сън и наддаването на тегло. Ето защо, лягайте навреме, за да избегнете късна вечеря. Един възрастен обикновено се нуждае от 7 до 9 часа сън на денонощие. Също така, умореното тяло ще претърпи промени в хормоните, които ще стимулират глада ви.

9. Отърви се от стреса

Стресиращия живот може да доведе до увеличаване на теглото, поради хормона кортизол. Хормонът може да доведе до преяждане. Затова помислете какво можете да направите, за да намалите стреса в живота си. Това ще доведе до по-добър сън, понижени порции и загуба на тегло.

10. Пийте достатъчно вода

Вашият мозък може често да смесва жажда и глад. По този начин имате склонност да преяждате, когато сте жадни. За да го избегнете, пийте достатъчно вода и ще видите положителни промени в тялото си! Препоръчителната норма е около 2 литра течности на ден, но е важно тази сума да се коригира според специфичния ви начин на живот.

11. Далеч от очите, далеч от ума

Скрийте продуктите, които могат да саботират вашата диета! Например, заменете купа с шоколадови бонбони на вашата кухненска маса с купа с плодове. Харесва ли ти да ядеш бонбони пред телевизора? Не вземайте пълната опаковка с вас на дивана.

Поставете само една порция десерт в чинията. Това ще помогне да се намали броят на калориите, които ядете, а мозъкът ви най-вероятно няма да ви напомни за изкушенията, които не виждате.

12. Използвайте математически разумно

Учените гарантират, че не се усеща, ако порцията е по-малка с 5-10%. Намаляването на количеството е доказано, че е по-малко травмиращо, отколкото необходимостта да се избягват любимите ви храни. Така че си вземи по-малка чиния или просто малко по-малка порция от тази, на която сте свикнали.

Знаете ли други трикове, които могат да ни помогнат да отслабнем, без да се придържаме към строга диета? Споделете вашите знания с нас в секцията за коментари по-долу!