15 Изненадващи причини за косопад

Косопадът не е само мъжки проблем.

Според Американската асоциация за косопад, около две трети от мъжете ще започнат да губят косата си на 35-годишна възраст.

Но не всички надежди са загубени. В много случаи откриването на виновника за косопада може да ви помогне да спрете по-нататъшната загуба на коса и може би дори да възродите вашите скъпоценни коси.

Ето и някой необичайни причини за косопада:

Запушени космени фоликули

Оказва се, че бързината може да не е най-доброто нещо за вас, когато става дума за измиване на косата. Ако не отделяте достатъчно време, за да изплакнете шампоана и балсама от косата, с течение на времето ще запушите космените фоликули. За да коригирате този проблем, опитайте да използвате внимателно шампоана два или три пъти седмично. За да стимулирате растежа на косата, докато сте в банята, веднага след като изплакнете балсама от косата си, дайте на главата си бърз 30-секунден масаж.

Ново лекарство

Някои лекарства могат да доведат до два вида загуба на коса: телоген ефлувиум и анагенно изливане. Telogen effluvium може да започне да се появява в рамките на първите два до четири месеца след приемането на новото лекарство. Ако забележите повече загуба на коса от обичайното, уведомете незабавно Вашия лекар. Вторият вид загуба на коса, anagen effluvium, е най-честа при пациенти с рак, получаващи редовни дози химиотерапия.

Стрес

Стресът може да засегне почти всеки аспект на вашето здраве, а косата ви да започне да капе, заради него. В проучване, публикувано в Американския вестник на патологията, учените установиха, че стресът може действително да причини падане на косата. Този тип загуба на коса не трябва да бъде постоянна. След като получите стрес под контрол, можете да върнете косата си в добро състояние.

Претоварените тренировки

Повечето от нас не трябва да се притеснявате за този тип загуба на коса. Според едно изследване в Annals of Dermatology, колкото по-напрегнато са тренировките, толкова по-вероятно е те да претърпите загуба на коса в по-късен етап. Ако помпите мускули повече от няколко часа на ден, това ще засегне косата ви.

Прекалено много прически

Колкото повече се подлагате косата си на прически, толкова повече щети причинявате на вашите фоликули. Проучванията установили, че прекомерното оформяне и използването на нагряващи инструменти са невероятно вредни за косата. Решаването на този проблем е просто: не прекалявайте.

Генетика

Понякога това е просто късмет и вие сте генетично склонни към оплешивяване. Въпреки, че е важно да се отбележи, че мъжете и жените губят косата си по много различни начини. Жените могат да забележат постепенно разширяване на оплешивяващата част на скалпа и изтъняване на структурата на косата им, докато косата на мъжете бавно започва да се отдръпва в слепоочията, преди в крайна сметка да образува M-образна линия на косата.

Дефицит на желязо

Желязото играе решаваща роля в производството на хемоглобин, съединение, което носи кислород към клетките, което може да затрудни способността на организма ви да извършва основни процеси като растежа на косата и ноктите.

Противозачатъчни

Ако приемате противозачатъчни, но имате предразположение за генетична загуба на коса във вашето семейство, изследователите предлагат насочване хапчета, които освобождава по-големи количества естроген и прогестин като прогестин импланти, хормонални инжекции и вагинални пръстени.

Току-що родила си

Ето истината за тези прекрасни мистерии около бремеността. Има естествен цикъл на коса; всеки косъма на главата ви расте за общо 6 години, след това преминава през почивка фаза, която продължава от два до три месеца. Въпреки това, по време на бременност, повечето от космите ви са във фаза на почивка, правейки косата ви здрава и силна. След като достигнете тази фаза на почивка започва загубата на повече коса, отколкото обикновено. За съжаление, няма начин да се преборим с тази форма на косопад, макар че в крайна сметка всичко се нормализира след няколко месеца.

Състояние на щитовидната жлеза

Недостатъчната активност на щитовидната жлеза е друга възможна причина за затишие при растежа на космите. Тъй като тялото ви не произвежда достатъчно количество хормони, цикълът на косата ви е повреден. Ако изпитвате някой от тези симптоми, като суха кожа или депресия, може да е време да поговорите с лекар.

Диети

Ако сте със сериозно ограничаване на дневния прием на калории, това ще забави метаболизма ви и телесните ви функции, включително и нарастващия цикъл на косата ви. Освен това, косата ви ще бъде жадна за тези основни хранителни вещества, които тя вече не получава. Ако сте на диета, започнете да приемате биотин добавки, за да поддържате растежа на косата.

Автоимунно заболяване

Алопеция ареата се причинява от аномалия в имунната система, която уврежда космените фоликули. Според Марк Гласхофер, MD, дерматолог в Ню Йорк, ако загубата на коса се случва в кръгове на скалпа, най-вероятно сте жертва на алопеция. Алопецията може да се лекува със стероиди.

Пушене

Ако нищо друго не ви кара да спрете да пушите, това може да ви накара да се замислите. Искате ли да запазите косата на главата си? Според изследванията тютюнопушенето причинява увреждане на ДНК на космения фоликул, което води до загуба на коса.

Липса на сън

Липсата на сън е виновникът за толкова много от нашите злини и проблемът с косата ви може да бъде добавен към списъка. Според списание “Уелнес” един от всеки шест американци е лишен от сън.

Синдром на поликистозните яйчници

Това хормонално разстройство може да накара жените да имат редки или продължителни менструални цикли. Един от симптомите на този хормонален дисбаланс е косопада, предизвикан от постоянното колебание на хормоналните нива. Упражняването и балансираното хранене могат да помогнат за облекчаване на симптомите на този синдром.