Лавандулова лимонада против главоболие и безпокойство

Не е тайна, че животът ни е невероятно стресиращ понякога.

Ние непрекъснато сме на работа ,  занимаваме се със семейните проблеми и се опитваме да откъснем поне малко лично време.

Следователно не трябва да се изненадваме, че тревожността и главоболието могат да станат често срещано явление, да не говорим за ужасното безспокойство. Главоболието и тревожността са странични ефекти на ежедневието в непрекъснато напрегнато състояние; когато знаем че има 25 неща, които трябва да се правят, и само 24 часа, в които да ги направим.

За съжаление, много от нас се обръщат към други, по-малко желани методи за успокояване през деня. Ще изпием чаша кафе, ще пушим още една цигара или ще изпием още една чаша вино. Докато тези навици могат да осигурят временно емоционално освобождаване, те не са здравословно решение в дългосрочен план.

По-устойчивото и здравословно решение се превръща в необходимост от справяне със страничните ефекти на стреса. Лавандуловото масло е много мощно етерично масло, известно със забележителните си лечебни свойства. Съдържа над 150 активни съставки, лавандуловото масло е ефективен антидепресант, противовъзпалително и седативно средство.

Редица проучвания сочат, че етеричното масло от лавандула може да бъде от полза при различни здравни състояния, включително безсъние, алопеция (загуба на коса), безпокойство, стрес и постоперативна болка. Лавандулата също се изследва за антибактериални и антивирусни свойства – от Медицински център на университета в Мериленд.

В проучване, проведено в Университета на Флорида, учените открили, че лавандуловото масло е ефективно за намаляване на тревожността и забавяне на пулса. Пациентите с хирургични операции, подложени на ароматерапия на базата на лавандула, отбелязват значително понижение на нивата на стрес преди процедурата. Това изследване е доказателство за мощните седативни свойства на лавандуловото масло.

Освен това, етерично масло от лавандула съдържа антидепресивни свойства и е доказано, че спомага за подобряване на съня. Това са много важни елементи от лавандулата, които могат да помогнат за намаляване на стреса и неприятните странични ефекти от напрежението.

Ето някои други предимства на етерично масло от лавандула, както е установено в клиничните проучвания:

– лавандуловата ароматерапия увеличава толерантността към болката при деца и възрастни.

– облекчаване на потиснатото настроение и тревожност при жените пациенти, подложени на диализно лечение.

– резултати от тестове за пациенти, показващи намалено безпокойство и повишени нива на бдителност след обонятелно приложение на лавандулово масло.

– подобрени състояния на настроението и по-здравословна работна среда, съобщени от болничния персонал при използването на лавандула.

– намалени нива на стрес и тревожност, измерени в моделите на мозъка на пациенти, хоспитализирани в интензивно отделение.

Въпреки здравословния си и силен характер, лавандула е добре приета от човешкото тяло. Ето защо е идеално етерично масло за консумация. Това ни води до идеалното решение за облекчаване на главоболие и тревожност, свързани със стреса: лавандула лимонада.

Като лесна справка, пиенето на лавандулова лимонада може да помогне за облекчаване на множество симптоми, включително:

– Възпаление

– Главоболие

– Депресия и / или тревожност

– Високо кръвно налягане

– Безсъние или затруднено спане

Освен, приятния вкус на напитката, лавандуловото етерично масло служи за различни медицински цели.

Различните свойства на лавандула позволяват да се използва като:

– Анти-гъбички: като естествено средство за лечение на инфекции на кожата и ноктите.

– Антисептик: почистване на кожата от микроби и други организми.

– Антибактериални: унищожаване или потискане на растежа на бактериите.

– Противовъзпалително: намалява възпалението в различни части на тялото.

– Антимикробни: убиване или инхибиране на болестотворни микроорганизми.

– Антиспазматични: облекчаване на спазмите, включително на мускулите.

– Аналгетик: намаляване на редица симптоми, свързани с болката.

– Детокс: почистване на кръвта, пречистване на черния дроб и бъбреците.

Сега, когато знаем различните медицински и цялостни ползи за здравето на етерично масло от лавандула, ще разберем подробно как да направите проста, вкусна смес за лавандула лимонада.

Лавандуловата лимонада е идеална за освежаване. Вкусният сладък вкус на лимонадата се комбинира със суровия мед, за да се създаде студена напитка, която задоволява вкусовете. Това е перфектна напитка, която допълва всяко хранене. Насладете се на напитката ежедневно или когато изпитвате симптоми, напрягащи ума и тялото.

Съставки за лавандула:

– 1 чаша суров мед

– 12 чаши чиста вода

– 1 капка лавандулово етерично масло

– 6 лимона

– Лавандулови клонки за декорация (ако е необходимо)

Начин на приготвяне:

Изцедете сока на шестте лимона. Размесете добре всички съставки заедно и охладете. Регулирайте желания вкус, като добавите повече вода или мед, според предпочитанията.