10 съвета за предотвратяване на стрии

Стриите се появяват при мъже и жени от всички възрасти, размери и видове кожа.

Те не причиняват болка или здравословни проблеми, но някои хора се притесняват от външния им вид. Хората често се чудят как да предотвратят появата на стриите.

Кожата може да се променя, за да се адаптират към размерите, включително тези, дължащи се на колебания в теглото, пубертета, мускулната напрегнатост и бременността. Ако кожата се разтяга твърде бързо, колагенът и еластичните тъкани в кожата могат да се нарушат, което води до стриите.

Те обикновено се появяват първо като червени, розови или лилави линии. С течение на времето кръвоносните съдове се лекуват и линиите често избледняват и стават по-малко забележими. Те обаче не могат да изчезнат напълно.

Според някои оценки до 80% от населението получава стрии. Те са особено чести по време и след бременност, поради бързите промени в организма.

Тийнейджърите, които претърпяват бърз растеж и промени в тялото по време на пубертета, също могат да развият стрии. Някои хора, които бързо натрупват мускули, могат да получат стрии на ръцете, раменете и краката.

Как да предотвратите стриите

Въпреки че няма начин да се гарантира, че човек няма да развие стрии, следните съвети могат да помогнат за намаляване на вероятността:

1. Яжте омега-3

Омега-3 мастни киселини помагат на кожата да остане еластична. Много риби съдържат омега-3 киселини, включително:

  • сьомга
  • херинга
  • скумрия
  • сардини

Вегетарианските източници на омега-3 включват:

  • семена от чиа
  • ленено семе
  • орехи
  • водорасли
  • соя

Бременните жени трябва да говорят с лекар, за да потвърдят колко риба е безопасна за тях. Те също трябва да избягват рибата, която е с високо съдържание на живак.

2. Приемайте витамин D

Витамин D е от съществено значение за здравата кожа. Човек често може да получи витамин D от излагане на слънце.

Въпреки това, твърде много излагане на слънце повишава риска от стареене на кожата и рак. Фондацията за рак на кожата заявява, че яденето на обогатени храни и приемането на добавки, когато е необходимо, е безопасен начин да се получи витамин D, без да се излага кожата на слънце.

3. Подържайте здравословно тегло по време на бременността

Американския колеж по акушерство и гинекология препоръчва 11-16 килограма покачване на общото тегло на бременните жени.

Жените, които са с наднормено тегло преди бременността, е дравословно да качат 7-11кг, докато жените с поднормено тегло могат да качат до 18 кг.

Бременните жени трябва да разговарят с лекаря си за това колко  килиграма може да качат по време на бременността, тъй като здравословните условия могат да повлияят и на диапазона.

4. Използвайте овлажняващ крем

Лосион за тяло или кремовете за овлажняване, съдържаща мед и цветно масло са подходящи.
Овлажняването на кожата редовно може да помогне за предотвратяване на стриите.
Няма кремове или масла, които доказано да предотвратяват стрии. Въпреки това, поддържането на кожата еластична може да бъде полезно за намаляване на риска при някои хора.

Овлажнителите често могат да помогнат за намаляване на сърбежа, който се случва, докато кожата се “цепи”. Едно изследване откри, че кремове и масла могат също да помогнат за предотвратяване на стрии, но са необходими по-скорошни изследвания, за да се потвърди това.

5. Избягвайте употребата на анаболни стероиди

Анаболните стероиди отслабват структурата на кожата, така че хората, които ги използват, като например някои спортисти, може да са по-податливи на стрии.

Анаболните стероиди не са същите като кортикостероидите, които са лекарства, които хората използват за лечение на астма, алергии, лупус, артрит и много други състояния.

Какво да правим ако вече имаме стрии

6. Ограничавайте или избягвайте стероидни кремове за сърбеж

Стероидните кремове или кортикостероидите, които обикновено съдържат кортизон, могат да отслабят колагена на кожата и да доведат до стрии. Обаче хората, загрижени за това, трябва да говорят с лекар преди да ги преустановят.

Хората могат да опитат анти-сърбеж кремове, които не съдържат кортизон за малки ухапвания от буболечки и обриви. Те могат също да поискат съвет от лекар за нестероидни кремове за състояния като екзема.

Ако човек трябва да използва кремове, съдържащи кортизон, най-добре е да ги използвате само толкова дълго, колкото е необходимо, преди да преминете към по-мек крем.

7. Яжте много плодове и зеленчуци

Учените не са успели да докажат, че някои специфични витамини предотвратяват стриите, но доказателствата показват, че кожата се нуждае от различни хранителни вещества, включително витамини А, С, Е и цинк, за да останат здрави. Плодовете и зеленчуците са богати на тези и други витамини и минерали.

8. Правете редовно упражнения

Редовнитецтренировки могат да помогнат на човек да отслабне и да избегне натрупването на тегло в бъдеще. Здравословно тегло може да намали риска от прекомерно опъване на кожата.

Упражнението също така увеличава притока на кръв към кожата, което може да помогне на кожата да се възстанови.

9. Нанасяйте слънцезащитни продукти и избягвайте прякото слънце

Ултравиолетовите лъчи на слънцето увреждат колагена и еластинът на кожата, което може да създаде стрии.

Хората трябва да търсят сянка, да носят UV-защитно облекло и да нанасят слънцезащитни продукти всеки ден. От съществено значение е да се позволи на слънцезащитните продукти да се абсорбират 30 минути преди излагане на слънце и да се прилагат отново най-малко на всеки 2 часа, докато прекарват времето си на слънце.

10. Избягвайте пушенето

Тютюнопушенето намалява притока на кръв към кожата, което я лишава от кислорода, от който се нуждае. Освен това пушенето изчерпва хранителните вещества в тялото, които са необходими на кожата за да остане здрава.

Пушенето също така освобождава вредните свободни радикали, които могат да разрушат колагенните и еластинните влакна в кожата.

Рискови фактори

Бързият растеж и увеличаването на теглото са най-честите причини за стрии. Все пак, не всеки, който качва бързо тегло или има расте на височина, като тийнейджърите ще ги развие.

Експерти смятат, че генетиката може да играе роля в това дали човек получава или не стрии. Американското дружество по дерматологична хирургия казва, че ако майката на жената е имала стрии след бременността, тя е по-вероятно да ги получи също.

Изследователите също наскоро са идентифицирали специфични гени, които могат да предразположат хората към стрии.

Други изследвания показват, че жените, които са по-млади и имат по-високо телесно тегло по време на бременност, имат по-голяма вероятност да получат стрии от по-възрастните бременни жени, които тежат по-малко.

Лечение

Няма доказан начин да се отървете от стриите след появата им. Някои нови лечения обаче изглеждат обещаващи, включително:

Лазерна или светлинна терапия, която може да помогне за възстановяването на повредения колаген и да омекоти появата на стрии.

Инжекции на богата на тромбоцити плазма (PRP), която може да помогне за възстановяване на колагена и да направи стриите по-малко видими.

8 природни начина да накараме стриите да изчезнат

Третиноин крем, който се е оказал ефективен при намаляването на стрии в малко проучване за 2014 г.

Дермабразията, за която същото проучване е установено, че е ефективна и има по-малко странични ефекти от третиноин крем.