11 Изненадващи причини за болезнен полов акт

Почти три от всеки четири жени изпитват болка по време на секс поне веднъж през живота си.

Ето и някои от причините за това:

Не правите достатъчно секс

Ако не сте правили секс в продължение на две години, ще боли, казва Ракел Дардик, клиничен доцент, акушерство и гинекология в Нюйоркския университет “Лангоун”. “Това е като да кажете:” Ще тичам три мили, когато не сте направили повече от 10 стъпки три години.” Както всеки мускул, редовната дейност може да предпази вагината ви здрава и силна. “Ако имате редовно полово сношение, вагиналните стени остават опънати и вагиналните мускули остават гъвкави”, добавя тя.

Прекаления стрес

Само стресът няма да доведе до болезнен секс, но има такова действие. “Ако мислите за преместването ви след две седмици или ако вие и вашият партньор сте се скарали – независимо от повода – това може да намали количеството смазване и мускулна релаксация”, казва д-р Дардик. Лош случай на нервите също е бил свързан с мускулни спазми на таза и бактериални инфекции – както често срещани причини за болезнен секс.

Преминавате през промяна

Перименопаузата и менопаузата са в началото на списъка, когато става дума за проблеми, които могат да повлияят на сексуалното поведение. Атрофичният вагинит е един от най-разпространените виновници по време на този период. “Атрофичният вагинит по същество означава, че вагиналната област няма достатъчно естроген – така вагиналната кожа не е толкова разтеглива и няма толкова смазване”, обяснява д-р Дардик.

Пропускате лубриканта

Въпреки че менопаузата обикновено се обвинява за вагинална сухота, много други фактори могат да я причинят. “Ако не сте толкова възбудени или приемате някакви лекарства, можете да имате по-малко смазване, отколкото обикновено,” казва д-р Дардик. Резултатът: повишено триене и болка по време на или след секс, обяснява тя. Ако сте сухи там, малко лубрикант може да свърши добра работа. Избягвайте масла на основата на вазелина, тъй като те могат да доведат до бактериална инфекция.

Имате бактериална или гъбична инфекция

Още веднъж можете да обвините тези променливи хормони. По време на менопаузата, бактериалните или гъбични инфекции са по-чести. “Често пъти жените не знаят, че имат инфекция”, казва д-р Дардик, “но те знаят, че се чувстват много неудобно и раздразнено, когато имат полов акт”.

Дисфункция на таза

Тя е трудна за диагностициране, но все пак е изненадващо често срещана. Според някои оценки тя засяга една от три американски жени. По време на полов акт, тазовият под – пъпката на мускулите, връзките и нервите, които поддържат матката, влагалището и областта около ректума – могат да предизвикат спазми и да причинят болка. Хормоналните спадове в менопаузата и загубата на мускулна маса с възрастта са общи виновници.

Имате храносмилателни проблеми

За жените, които имат синдром на раздразнените черва или болестта на Crohn, червата са точно до матката, така че всякакъв вид движение на матката може да предизвика възпаление и раздразнение на червата.

Имате ендометриоза

Според неотдавнашно проучване на изследователи в Италия повече от половината от всички жени с ендометриоза (състояние, при което ендометриалната тъкан расте извън матката) изпитват силна болка по време на секс. Местоположението на ендометриозата определя нивото на болката; например, ако ендометриозата е зад вагината и долната част на матката, болката може да е по-интензивна.

Вие сте в лошо състояние на ума

Не е изненадващо, че вашите емоции играят роля – страх, вина, срам, неудобство или неудобство за секс може да доведе до това трудно да се отпуснете, отбелязва Американският колеж по акушерство и гинекология. И когато не можете да се отпуснете, възбудата става трудна и може да се получи болка.

Вашият партньор има еректилна дисфункция

Ако партньорът ви е сред петте мъже на възраст 20 години и е с еректилна дисфункция (ЕД), може да имате някакъв дискомфорт по време на секс. ЕД лечението, с хапчета като Виагра, Левитра или Циалис, може да забави оргазма му, което може да причини дълъг, болезнен полов акт за някои жени.

Пренебрегнате болката

Ако болезненият секс стане хроничен проблем, можете да започнете физическа реакция всеки път, когато имате полов акт. Това е така, защото очаквате, че това ще ви нарани, обяснява д-р Дардик. И сега се занимавате с психологическия компонент на болката в допълнение към първоначалната причина. “Не се преструвайте, че ще изчезне”, настоява тя. Посетете своя гинеколог и научете как да направите секса отново приятен.