Безопасни ли са тампоните?

Чухме много противоречива информация относно безопасността на тампоните напоследък.

Затова решихме да разговаряме с няколко експерта в опит да установим яснота за това потенциално опасно нещо, което използваме от наши години на тийнейджърство.

“FDA регламентира както безопасността, така и ефективността на тампоните”, казва д-р Хакакха, “и въпреки неотдавнашните твърдения в медиите, че тампони съдържат химикали като азбест и диоксин досега няма изследвания, които да показват, че тампоните са замърсени с химикали. Азбестът не се използва в нито един тампон, произведен в САЩ, нито е бил намерен в нито един тампон за производство.”

“Диоксинът е замърсител на околната среда, който може да се открие във въздуха, водата и земята. В САЩ тампоните са изработени от коприна, произведена от дървесна каша, исторически, избелването на целулозата може да доведе до получаване на малко количество диоксин, но при този метод не се работи с производители на дървесна маса, за да се разработи метод на избелващия процес, който не води до хлор, което води до изкореняване на диоксините. Когато се появиха въпросите за диоксина преди няколко години, FDA поиска всички производителите на тампони да предоставят подробна информация за процеса на пречистване на целулозата и да наблюдават нивата на диоксин в суровините, както и крайните тампони. “

Истинският проблем не е, че няма научни изследвания, които да предполагат, че традиционните тампони са опасни”, казва Линдзи, основател на органичната тампонна компания. “Докато много от нас са ги използвали през целия ни живот и FDA ги одобрява, традиционните тампони съдържат съставки, които трябва да ви накарат да се замислите. Рейон, полиетилен, полипропилен и полиестер съставляват външния слой.Нашата компания предпочита органичния памук, по-устойчив продукт, който е по-благоприятен за околната среда и ние продължаваме да се борим за повече изследвания на дългосрочните ефекти от използването на традиционни тампони “.

“Търговски наличните тампони са изработени от памук, вискоза и синтетични влакна”, казва д-р Едисон Виктор дьо Мело, управител и медицински директор на Акаша Център за интегративна медицина. “Но тъй като тампоните се считат за медицински продукт от FDA, производителите не са задължени да издават пълното разкриване на това, което има в тях. По принцип тези тампони имат неутрализатори на мирис, бои, пестициди и аромати, които имат неразкрита смес от химикали и са свързани с ендокринни разстройства, алергии, обриви, респираторен дистрес, рак, вродени дефекти, сухота и безплодие.

“Тампоните улесняват живота на жените.Въпреки това, трябва да сте наясно с някои неща.Използването на тампони, както и всичко друго, може да бъде опасно в много редки случаи. Токсният шоков синдром (TSS) е рядко, но потенциално животозастрашаващо състояние причинени от токсин от стрептококи или стафилококови бактерии. Определено има връзка между употребата на тампони и този шок, а тампоните с по-висока абсорбция (супер плюс и т.н.) изглежда имат малко по-висок риск. Използването на най-лекия абсорбционен тампон за количеството на потока е най-безопасен. Например, не използвайте супер тампон, когато сте в петия ден от вашия цикъл и кръвотечението ви е много леко.”

“Също така, смяната на  тампоните редовно е важна.Бактериите могат да се натрупват, когато тампоните остават в продължение на дълги периоди от време. Вижте симптомите на TSS: внезапна висока температура, повръщане или диария, обрив, подобен на слънчево изгаряне на дланите на ръцете и стъпалата на краката, мускулни болки, зачервяване на очите, устата или гърлото, объркване, главоболие, ниско кръвно налягане и гърчове. Всеки един от тези симптоми по време или скоро след употребата на тампон трябва да бъде докладван на Вашия лекар. “

Истинският въпрос, с който оставаме: Защо няма повече изследвания за безопасността на тампоните, на който жените разчитат месечно за по-голямата част от живота си?

Нещо ни подсказва, че ако мъжете имаха цикъл, сега щяхме да имаме по-добри данни за това.