11 ефективни неща, които можете да направите, за да спрете болка в зъбите

Искаме да ви дадем няколко готови средства за тези, които страдат от болката, причинена от мъдреци. Списъкът по-долу може да бъде споделен с нуждаещите се.

1. Топла солена вода

Солта е естествен дезинфектант. Смесете сол в хладка вода и изплакнете устата си с нея. Това дава незабавно облекчение на зъбобола. Лекарите обикновено предлагат това лекарство като първа помощ. Човек трябва да изплакне устата си за няколко минути и да повтаря процеса 4-5 пъти на ден. Това лекарство е не само лесно, но и много ефективно.

2. Паста със сода за печене

Обикновено има силно подуване, което идва с порастването на мъдреците. Содата за хляб може да ви помогне по време на това мъчение. Просто добавете сода за хляб към вашата паста за зъби и я приложите директно към зъба. Това би трябвало да ви освободи от болката само за няколко минути.

3. Наложете лед

Всички знаем, че ледът е първото нещо, което трябва да вземете, за да излекувате всякакъв вид подуване. Просто използвайте ледения пакет върху бузата, където имате болен зъб. Използвайте 15-минутния метод и го повтаряйте няколко пъти на ден, когато почувствате остра болка. Този метод е полезен за премахване на възпаление и подуване.

4. Екстракт от ванилия

Ако мислите, че ванилията може да се използва само за правене на сладкиши, ще се радвате да разберете, че всъщност има много качества на тази ароматна съставка. Тя е от голяма полза при възникващите болки в мъдреците. Просто изсипете няколко капки ванилов екстракт върху памучен тампон и го задържайте върху болния зъб около 15 минути. Отпуснете се за няколко минути и ще разберете, че болката постепенно намалява.

5. Бензокаин

Много лекари предписват бензокаин за болен зъб. Този гел-мехлем трябва да се приложи директно към засегнатия зъб. Препоръчва се също така да почистите областта около зъба преди да приложите гела. Въпреки това се препоръчва да се консултирате с лекар, преди да го използвате за деца на възраст под 2 години.

6. Чаени пакетчета

Различни видове пакетчета за чай се препоръчват, за да се отървете от болката, причинена от мъдрец. Черният чай обикновено се предписва за двойните предимства, които предлага. Докато топлината на чая помага за намаляване на подуването, пакетче, поставено директно върху болния зъб, намалява болката до голяма степен. Таниновата киселина, намираща се в чая, помага да се намали възпалението.

7. Карамфил

Карамфилите са били препоръчани дори и от нашите баби и дядовци. Неговите анестетични свойства помагат за обезболяване на засегнатата област, докато антибактериалните и антисептичните качества гарантират, че районът не се заразява. Може да се използва и масло от карамфил на памучен тампон. Ако усетите, че вкусът на карамфил е твърде силен, можете да го разредете със зехтин.

8. Куркума за уста

Куркумата е известна със своите антисептични качества. Причината за това е, че обикновено се препоръчва за проблеми с зъбите. Съставът е споменат и в Аюрведа за лечебните, аналгетични и антибактериални свойства. Човек може да добави няколко щипки от нея във вода и да я използва като вода за уста.

9. Мента

Мента се препоръчва за възпалено гърло. Не само ви дава незабавно облекчение от болката, но благоприятният й аромат ви позволява да забравите проблемите, които идват с болката на мъдреца. Може да поставите няколко листа от мента и върху засегнатия зъб в продължение на 15-20 минути. Или ментовото масло може да се прилага и за едновременно облекчаващо действие.

10. Охладена краставица

Когато имате зъбобол, всичко охладено звучи добре. Охлаждащият ефект на краставицата веднага ще отстрани болката. Можете да отрежете краставицата в малки резени, които ще се поберат върху зъба, където е болката. Докато студът на краставицата потиска болката, сокът й допълнително ще облекчи болката.

11. Лук

Това може да звучи абсурдно за някои, като се има предвид неприятната миризма на лука, но той може да помогнв в лечението на зъбобол. Просто изрежете парче, което се вписва в устата ви и го поставете върху засегнатата област. Лукът има антисептични и противовъзпалителни свойства, които помагат за отстраняване на бактериите от устата и за намаляване на болката.