10 големи грешки в прането, които вероятно допускате

От създаването на електрическата перална машина през 1900 г. процесът на пране на дрехите става много по-бърз и по-лесен. Все пак, все още има грешки в прането, които много от нас продължават да правят, което в крайна сметка унищожава любимите ни дрехи.

Събрахме списък с типични грешки в прането, които може да развалят дрехите ви и дори да навредят на вашата пералня. Проверете дали правите някоя от тези 10 грешки.

1. Не използвайте антибактериален почистващ препарат за пране

Ако някой от членовете на вашето семейство е бил болен от нещо инфекциозно като грип, обикновено изпирането може да не е достатъчно. Ще трябва да използвате специален антибактериален почистващ препарат за пране, за да предотвратите разпространението на инфекцията. За белите дрехи може да използвате хлор. Внимателно следвайте инструкциите на бутилката за почистване. Обикновено се казва, че се изсипва директно в пералнята.

2. Не почиствайте пералнята

Старите модели перални машини имат филтър за мъх, който трябва да се почиства след всеки цикъл. Ако сте твърде зает, опитайте се да го направите поне веднъж месечно. Извадете го според ръководството на машината и го почистете със стара четка за зъби и малко препарат. Можете също така да го накиснете в гореща вода в продължение на 10 минути, за да постигнете по-добри резултати.

Новите машини може да не разполагат с този инструмент. Някои експерти предлагат употребата на почистващи таблетки за съдомиялна или течни разтвори, за да се почисти декалирането на машината. Това ще поддържа вашата машина да работи добре с години и ще продължи да ви осигурява чисто и хубаво миришещо пране.

3. Перете дрехите с грешната страна навън

След като изпразните джобовете на дънките си, обърнете ги наопаки.

4. Зареждате твърде много пране в машината

Пералната машина може да изглежда голяма и да има достатъчно място да се напълни. Обаче експертите по почистване препоръчват да дадете на дрехите си достатъчно “пространство”. Дори ако барабанът е пълен, все пак трябва да можете да се поберат свободно 2 юмрука. Това ще позволи на вашите неща да бъдат правилно измити и изплакнати.

5. Не разделяте чорапите

След като поставите чорапите заедно с останалите дрехи, може да ги намерите трудно след това. Поставете чорапите в чанта, така че да не се налага да ги търсите после. Или използвайте чиста стара калъфка от възглавница вместо чантата.

6. Пренебрегвайте инструкциите за “химическо чистене”

Понякога “химическо чистене” на етикета основно означава обработка с грижи. Това важи за естествени влакна, като лен или коприна. Можете просто да ги измиете ръчно. Но велур или кожа ще се нуждаят от специални грижи, които могат да бъдат предоставени само от професионалисти. В противен случай елементът може да бъде повреден.

7. Унищожавате плата с белина

Смесете белина внимателно с вода, преди да я добавите към прането и не я употребявате прекалено много. В противен случай може да се окажете с дупки по дрехите си, тъй като тя прави плата по-слаб. Също така, прекомерното избелване може да причини пожълтяване на белите дрехи.

8. Не регулирате крайната скорост на центрофугиране

Крайната скорост на центрофугиране оказва влияние върху типа плат, който перете. Процесът се измерва в обороти в минута. Памучното облекло може да издържи до 600 об / мин, а памучните кърпи и чаршафите до 1400 об / мин. Но деликатните тъкани трябва да се въртят с 400 об / мин, докато джинсите могат да търпят до 900 об / мин. Превишаването на броя може да предизвика скъсвания и износване на тъканта.

9. Носете новите дрехи, без първо да ги изперете

Ярките нови дрехи могат да оцветяват, но никога няма да го разберете преди първото пране. Така че, преди да ги облечете за първи път, ги пуснете в пералната машина заедно с други подобни цветни неща. Това ще запази останалата част от вашия гардероб от нежелана промяна на цвета.

10. Не обръщайте внимание на калъфките за възглавници

Обикновено спалното бельо не се нуждае от предпране, потвърждават експертите. Просто изберете обикновена програма с топла вода. Но това не винаги е вярно за калъфкитеза възглавници. Преди да ги поставите в машината, използвайте почистващ препарат или режим на предварително измиване, ако е необходимо. Това ще ви осигури чисто спално бельо без никакви петна.