10 Странни факта, доказващи, че вашето тяло е мистериозна система

Човешкото тяло е уникално. То е много сложен механизъм, който все още има много тайни, които учените изследват от векове.

Но защо не се опитаме да разберем какви са способностите на нашето тяло и до къде те могат да се простират?

Искаме да ви разкаже за няколко невероятни неща, на които са способни нашите тела.

1. Вашият мозък е най-голямото флаш устройство в света.

Паметта на мозъка ви има достатъчно капацитет за съхранение на 2,5 милиона GB информация. Това е приблизително видеоклип с времетраене 300 години . Върхът на развитието на паметта настъпва на 25-годишна възраст и започва да намалява на 50-годишна възраст, освен ако не тренирате паметта си.

2. Вашето тяло може да забави процесите, за да ви предпази от удавяне.

Този ефект се нарича гмуркателен рефлекс. Когато мозъкът ви осъзнае, че тялото ви е потопено във вода, то забавя сърдечната Ви честота, пренасочвайки кръвта от крайниците ви към жизнените органи, за да запази кислорода. Колкото по-дълбоко се гмуркате или оставате под вода, толкова по-бавно работи сърцето.

3. Били сте супер силни, когато сте били бебе.

Новородените бебета са много силни за техния размер и тегло. Ако бебето увисне  на хоризонтална летва, то може да виси там дълго време, без да се уморява. Този палмарски рефлекс е наследен от нашите предци, когато новородените маймуни трябвало да се държат за майките си, хващайки козината им. На 3-месечна възраст бебетата обикновено губят тази способност.

4. Дължината на всички кръвоносни съдове в тялото ни е достатъчна, за да обкръжи Земята 2,5 пъти около екватора.

Ако сте взели всички кръвоносни съдове от средностатистически възрастен и сте ги поставили на един ред, линията ще се простира над 100 000 мили. Това е достатъчно, за да обкръжи Земята 2,5 пъти. В същото време сърцето ни поглъща средно 5,7 милиона литра кръв през целия ни живот. Този обем е достатъчен за напълване на 3 басейна с олимпийски размери.

5. Мъжките гърди могат да произвеждат мляко.

Всички хора, независимо от пола, имат млечни жлези, млечни канали и зърна. Мъжките нипели могат да бъдат стимулирани да произвеждат мляко. Това може да се случи и поради хормонален дисбаланс, причинен от силен стрес.

6. Цветът на вашите мечти може да зависи от телевизора, който сте гледали.

Типът телевизор, който сте гледали, когато сте били дете, може да повлияе на цвета на вашите мечти. Това проучване показа, че мнозинството от хората, които са били отгледани по времето на монохромните телевизори, виждат мечтите си в черно и бяло. Докато хората, родени в ерата на цветната телевизия имат цветни мечти.

7. Вашите мускули са предназначени да вдигат тонове.

През 1982 г. в Лорънсвил, Ангела Кавало притежава Chevrolet Impala от 1964 година. Колата пада от крика, който я дъри, докато синът й Тони работи под нея и го затиска. Г-жа Кавало вдигнала колата достатъчно високо и успяла да я задържи достатъчно дълго, за да могат двама съседи да измъкнат Тони изпод колата.

Това не е единственият случай, когато някой е направил привидно невъзможното по време на прилив на адреналин. В тялото ни има 640 мускули, чиито граници са неизвестни.

8. Вашето тяло е машина за производство на слуз.

Едно пълнолетно тяло произвежда средно 1,5 литра сос на ден. Поглъщаме по-голямата част от него, без дори да обръщаме внимание на това. В допълнение, тялото произвежда също един литър слюнка, 3 литра сок от стомаха, 3,5 литра чревен сок и един литър жлъчка.

9. Течността, която изтича от носа, може да е от мозъка ви

Течността, която тече през носа, може да бъде мозъчна течност. Мозъчната течност се намира около мозъка ви и се държи от специална мембрана. Понякога може да изтече през носа ви в малки количества като чиста течност.

10. Вашето тяло е най-защитената конструкция в света.

На тази снимка можете да видите бели кръвни клетки, които преследват бактерия, изпреварват я и я поглъщат. Тези клетки са “черните нинджи” на нашето тяло, които го предпазват от “злите нашественици”. В същото време тялото ни също премахва старите и пълни клетки. Например, докато четете това изречение, 22 милиона от клетките ви са умрели. В следващите 30 секунди тялото ви ще произведе 72 милиона нови червени кръвни клетки и ще се отърве от 174 хиляди стари кожни клетки.