По-умни ли сте от средното ниво? Откривате ли тези 7 признака в себе си?

Не винаги има нужда от тест за интелигентност. Ето няколко признака, някои може би изненадващи, че вашата интелигентност е по-висока от средната:

1. Умните спят дo по-късно

Според Каназава и Перина (2009) по-интелегентните хора си лягат по-късно и стават по-късно. Те изследвали 20 745 възрастни американци и открили, че “глупаците” си лягали средно около 11,41 и ставали около 7,20. “Умниците” пък си лягали средно около 12,29 и ставали в 7,52. Тези разлики ставали още по-големи през уикенда.

2. Доверчивост

Интелигентните хора е по-вероятно да вярват на другите, може би защото са по-добри в оценката на личността на другите.

Учените откриват, че хората, които повече вярват на другите, са също по-щастливи и физически по-здрави.

3. Мързеливи

Мързеливите хора са по-склонни да размишляват. От друга страна, тези, които не го правят толкова, често трябва да “работят повече”, за да избягат от собствените си мисли.

Предишни изследвания откриха, че хората, които обичат да мислят повече, имат по-добри спомени и често взимат повече решения (при това правилни).

4. Самотници

Колкото повече интелигентните хора се социализират с приятели и познати, толкова по-малко задоволени са от живота, сочи пък друго изследване, което е в опозиция на теорията, че социализирането прави хората по-щастливи.

5.Някои психически отклонения

Емоционалните разстройства могат да бъдат цената, която някои хора плащат за високия интелект.

Психолозите откриват, че по-високият коефициент на интелигентност у децата е свързан с признаци на биполярно разстройсто в късното тийнейджърство. Това изслдване налива огън в дебата за връзката между интелегентността, креативността и психологическото здраве.

Други изследвания показват, че съществува връзка между интелекта и психическите болести, която може би води началото си още от нашето еволюционно минало, и повишаването на интелекта на homo sapiens било резултат от мутация на гените. Цената на гентичните мутации обаче била именно психически отклонения и заболявания.

6. Притеснение

Хората с висока интелигентност са по-склонни да изпитват притеснение, напрегнатост и нервност, отколкото средно-интелигентните хора.

Нервното напрежение може да е еволюирало заедно с интелектуалното напрежение и може би е дало на ранните хора еволюционно предимство в далечното ни минало.

7. Нови идеи

Статистиката показва, че по-интелигентните хора е по-вероятно да раждат нови идеи. В исторически план това може да е означавало отхвърляне на суеверията и намиране на нови начини за организиране на обществото.