10 промени в тялото, които се нуждаят от вашето внимание

Но какво ще стане, ако заедно с безвредни симптоми започнем да пренебрегваме и по-сериозените, които показват, че имате определена болест?

Струва си да знаете тези промени, за да забележите, че нещо не е наред, за да можете да посетите лекар навреме.

Решихме да ви разкажем на кои сигнали на тялото със сигурност трябва да обърнете внимание.

Сухи или напукани устни

Лющещата суха кожа е ясен знак за алергия. В този случай обърнете специално внимание на козметиката, която използвате, както и продуктите за хигиена на устната кухина, храната, която ядете и дори лекарствата. Пукнатите в ъглите устни показват липса на витамини В, А и Е. Ако имате също сухи очи, сухота в устата и проблеми с храносмилателната система, по-добре посетете лекар, защото може да бъде комбинация от симптомите, специфични за автоимунно заболяване, наречено синдром на Sjögren.

Загуба на вежди

Не само че дебелите вежди са текуща модна тенденция, но те също са голям здравен индикатор. Периодичната загуба на космите на веждите е съвсем нормална, но ако забележите прекомерна загуба на косми, както и появата на плешиви петна или дори пълно изчезване на веждите, незабавно се свържете с лекар. Това може да бъде свързано с прекомерно или недостатъчно ниво на активност на щитовидната жлеза.

Дистрофия на ноктите

Всички сме наясно как здравите нокти изглеждат. Всяка промяна в техния цвят или структура е тревожен сигнал. Тънките и бледи нокти могат да бъдат признак на анемия и липса на желязо в тялото, докато пожълтяването може да показва нарушения на черния дроб и стомаха, или гъбична инфекция. Белите петна и ивици показват липса на цинк, мед и йод, а ноктите могат да станат много крехки, когато са изправени пред липса на витамини, калций, желязо и бета-каротин в организма.

Бледи устни с ярък контур

Има различни обяснения за различни заболявания. Ако червената граница на долната устна се подуе и има малки мехурчета, които се появяват върху нея, вероятно сте много чувствителни към ултравиолетовите лъчи. Това, което можете да направите в тази ситуация, е да намалите излагането на слънце с помощта на слънцезащитна козметика. Има ли средната част на устните същите симптоми? Това е вегетативна невроза. Приемането на седативи ще се превърне във важна част от лечението заедно с противовъзпалителни мазила. Силното подуване и зачервяване на цялата уста показват алергична реакция – обърнете повече внимание на вашата козметика и паста за зъби и посетете алерголог.

Червено лице

Ако изключим естествените физиологични промени, като промени в температурата, масаж или консумацията на алкохол, има 3 широко разпространени причини за получаване на червено лице. При жени след 40-годишна възраст се дължи на понижаване на нивата на хормоните, което показва началото на менопаузата. Червеното лице може също да показва наличието на инфекции, които причиняват демодикоза. Частично зачервяване, което се съчетава с внезапни пристъпи на замайване, може да означава колебания на кръвното налягане, които могат да бъдат нормализирани с помощта на специални лекарства.

Сухи пети

Кожата на краката изсъхва, поради липсата на витамини А и Е. Това може да бъде причинено от наличието на гъбични инфекции, които засягат общото състояние на епидермиса. Последният случай обикновено върви заедно с множество пукнатини и пожълтяване на ноктите. Ако сухотата и грапавостта не изчезнат дори при правилна грижа и адекватен прием на витамини, това може да е признак на ендокринно разстройство.

Сухи ръце и суха кожа на тялото

Сухата кожа е нормална по време на по-студенитемесеци, но с помощта на овлажняващ крем, консумирането на много вода и приемането на витамини, можем да й помогнем. Ако споменатите по-горе решения не ви помагат, по-добре посетете дерматолог, защото сухата кожа е също един от често срещаните признаци на диабет и хипотиреоидизъм. Ако кожата ви не е само груба и драскаща, но също така стегната и пълна с пукнатини, може да се окаже, че имате дерматит, причинен от естествена реакция на излагане на химикали.

Деформация на крака

Изместването на краката, огъването навътре, и промяната на формата на крака, която се характеризира с пропускане на надлъжните или напречните арки, обикновено показва плоско стъпало. Според статистиката, напречното плоско стъпало в комбинация с други деформации се среща по-често от надлъжното плоско стъпало и жените, които са по-уязвими към него. Причината за това се дължи на носенето на високи токчета, което води до неравномерно разпределение на натоварването, което поставя най-голямото натоварване върху областта на напречната дъга. Когато тази арка не е в състояние да издържи на това натоварване, стъпалото получава неприятно, болезнено усещане, което показва началото на деформация.

Бели петна по зъбите

Зъбната флуороза е хронично заболяване, което се развива преди или след (когато се консумират големи количества вода или продукти с високо съдържание на флуорни съединения). Има 5 вида флуороза: съмнителна, много лека, лека, умерена и тежка. Първите 3 вариации се проявяват визуално чрез появата на петна (както е на снимката по-горе), докато последните 2 водят до разпадане на тъканите на зъбите и разпадането на зъбите.

Косопад

Средно един човек губи около 100 косъма на ден, защото космените фоликули преминават през определени етапи на растеж, които могат да продължат от 2 до 8 години. Когато етапът на растеж свърши, космическата нишка изпада и нова започва да расте след двумесечна почивка. Това означава, че в даден момент 80% -90% от косата на човек се разраства, докато останалата част от него се отделя или е във фаза на почивка. Въпреки това, ако сте забелязали по-значителна загуба на коса, по-добре е да се консултирате с лекар, защото има куп болести, които могат да се крият зад този симптом. Те могат да се състоят от кожни инфекции, нарушения на щитовидната жлеза, автоимунни заболявания и др.

Както може би сте забелязали, всеки един от тези симптоми поотделно не е причина за големи притеснения или сериозна диагноза. Важно е да оценявате обективно състоянието си и да обръщате внимание на допълнителни промени във външния вид и благосъстоянието. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че е по-добре да не пренебрегвате посещаването на специалисти, защото само те могат да дадат точен отговор на вашите въпроси и да направят подходящ план за лечение.