Грешки в пускането на пералнята, които всички допускаме

Хвърляш дрехите директно в барабана, натиснаш бутона и процесът започва! Ние всички знаем как да използваме пералните машини. Но не е толкова лесно! Не се вземат предвид някои важни точки в прането, често съкръщаваме живота на пералната машина и разваляме дрехите си. Тествайте се, може би и вие го правите?

Ти пълниш барабана до ръба

Някои умишлено отлагат пускането на пералня, опитвайки се да съберат повече неща, за да напълнят барабана до горе, опитвайки се да спестят от електричеството. Но прекомерното пълнене на машината може да работи срещу вас в дългосрочен план. От постоянни претоварвания пералнята или сушилнята се развалят по-бързо. Правилното поставяне на дрехи е необходимо, за да може те да се движят свободно в барабана по време на прането и за всяко нещо да има достатъчно вода.

Не изваждате незабавно чистите дрехи

Искате да изчакате, докато филмът свърши и след това да разтоварите пералнята? Вече можете напълно да забравите за това! В условията на влага и топлина бактериите и мухълът започват да се размножават много бързо, а на следващия ден може да се появи неприятна миризма. Ако, обаче, не можете веднага да проснете дрехите, включете режима на горещо изплакване, този път не се колебайте.

Добавяте омекотител за тъкани в началото на прането

Ако машината ви е оборудвана със специален дозатор, не се колебайте да излеете омекотителя там преди прането. Но ако нямате такъв, тогава добавянето на омекотителя няма да даде очаквания ефект, защото ще бъде изхвърлен с мръсната вода. Пералната машина има два цикъла на изплакване, а омекотителя трябва да бъде добавен във втория.

Купувате неподходящи прахове за пералнята си

Не използвайте перилни препарати и прахове, които не са предназначени за употреба в машини, тъй като от тях се образува прекалено много пяна по време на пране. Мери Джонсън, главен учен в Tide и Downy, изяснява, че пералната машината може да изпълни допълнително изплакване, след което средно 25 минути ще бъдат добавени към общия работен цикъл. Това ще изисква около 10 литра вода, ще се изразходва много излишно електричество.

Размерът на товара се определя от степента на запълване на барабана

За да се определи колко прах трябва да се използва, се препоръчва да се оцени обема на дрехите и степента на тяхното замърсяване, преди да бъдат заредени в машината.

Машините могат да поемат до 7-8 кг дрехи. Нещата могат да не запълнят цялото пространство в барабана, но в същото време, ако не добавите достатъчно препарат, може да има следи от пот върху дрехите.

Използвате прекалено много перилен препарат

Мнозина, като виждат, че дрехите са много мръсни, мислят, че би било по-добре, ако се налее повече прах. Но дали нещата ще станат по-чисти от това? Дрю Вестервелт, основател на Hex Performance, обяснява, че пералната машина има известно време за измиване и изплакване на дрехите.

Добавянето на прекалено много перилен препарат може да причини част от него да остане върху тъканта в пералната машина, което може да причини повреда. Да не говорим за това, че перилните препарати се консумират по-бързо! Не изливайте повече прах, отколкото е посочено в инструкциите, тъй като това няма да направи прането по-ефективно.

Използвате омекотител за спортни облекла

По-добре е да не се използва омекотител за дрехите за тренировка. Westervelt казва, че когато се омекотява тъканта, агентът оставя восъчен филм върху влакната.

Абсорбиращото облекло е специално изработено, за да позволи на потта да излиза през малките отвори, но след използване на омекотител това става невъзможно. Вместо това, дрехите ще се усещат по-груби и дори може да миришат лошо.

Хвърляте сутиените директно в барабана

Камерън винаги съветва да използвате мрежеста торбичка за пране на сутиени. Това ще ги предпази от разтягане и ще предотврати закачането за други дрехи.

Вие не подреждате дрехите си

Смесването на дрехи с различни цветове е най-голямата грешка, която хората правят, когато перат. Препоръчва се сортиране, както следва:

черни и сиви дрехи;

смесени цветове, като например шарени ризи;

снежно бели и светли дрехи.

Пускате ризите закопчани

Не закопчавайте копчетата върху ризите и якета преди прането, тъй като машината ще бъде приложена към тях с по-голямо усилие при измиване. Разкопчайте дрехите преди да ги изпетере, така че илиците да не се разтягат.

Оставяте циповете разкопчани

Направете обратното на копчетата, в противен случай рискувате да повредите пералнята си. Те могат да надраскат стъклото, има случаи на експлозии на стъкления панел. Копчетата се разкопчават! Циповете се закопчават!

Използвате белина за бельото

Бельото не трябва да се мие с белина. Купете препарат за деликатни тъкани. Това ще спаси любимите дрехи и ще удължи живота им.

Чрез приемането на тези прости съвети ще удължите живота на пералната машина и може да спестите от електричество и перилни препарати.

Обичате ли да пълните пералната машина, така че да ви е трудно да я затворите?