10 неща, за които стъпалата ви ще са благодарни, ако правите

Обикновено правим се стараем за косата и грима си, но по някаква причина сме склонни да забравим за краката си, въпреки че болка или подуване в тази част на тялото може лесно да развали нашия ден.

Важно е да покажете на краката истъпалата си известна доза любов! И, разбира се, е полезно да знаете как да релаксирате краката си след дълъг ден, когато носите неудобни обувки или високи токчета.

Проучихме какво е необходимо, за да се грижите донре за краката и стъпалата си. Ето 10 препоръки, които да помогнат на краката ви да изглеждат и да се чувстват здрави.

1. Не забравяйте за педикюра – и правете го правилно!

Избягвайте педикюра, ако имате ухапвания или драскотини. Баните за педикюри може да събират бактерии, които могат да навлязат в тялото чрез ранички, причинявайки инфекция. Също така, изчакайте няколко дни, след като сте били на кола маска.

Премахвайте мъртвата кожа от стъпалата си редовно с твърда гъба или пемза. Нека краката да се накисват в топла вода за известно време и след това да ексфолирате кожата. Това ще ги накара да изглеждат чисти и ще помогне да се избегнат болезнените пукнатини.

Овлажнявайте краката си редовно. Специалистите по грижата за краката препоръчват прилагането на крем на мазнна основа два пъти дневно. Направете го след душ или педикюр.

2. Обуйте краката си правилно и безопасно

Бъдете внимателни, когато носите високи токчета. Твърде високата пета или прекарването дълго време на високи токчета може да ви даде твърдост в ставите, болка в краката и дори увреждане на глезена и стъпалото.

Намалете носенето на джапанки. Носенето на този тип обувки може да предизвика възпаление между пръстите на краката и болка в петите. Също така, пръстите на краката ви са незащитени и може да се  наранят. За да поддържате краката си в безопасност, сменяйте джапанките с обувки, които покриват пръстите на краката и поддържат краката ви.

Въпреки това не забравяйте джапанките си, когато използвате обществен плувен басейн, сауна или душ. В противен случай ще бъдете податливи на гъбични инфекции. Гъбичните инфекции могат да доведат до болка и деформация на ноктите.

Променете чорапите си често. Изберете дебелината на чорапите според видовете обувки, които носите и ги сменяйте, когато краката ви са мокри. Ако е възможно, носете леки чорапи, които позволяват дишането на краката ви. Всичко това ще предпази краката ви от лоша миризма и от развитие на гъбични инфекции.

3. Спортът не винаги е полезен

Не тренирайте без да вземете подходящите предпазни мерки. Ако не сте обичали спорта цел живот и след това изведнъж се опита да тичате 2 километра, това може да доведе до така наречените стрес фрактури. Това са технически пукнатини на краката. За да избегнете това, напредвайте с тренировката си бавно и не забравяйте да загрявате.

4. Масажи за крака

Научете как да правите добър масаж на краката. Започнете от петите и продължете към пръстите на краката. Пръстите трябва да се масажират от горе до долу. Направи го сами или намерете професионалист.

Това е приятен начин за отпускане на болезнените мускули, облекчаване на болката и скованост и избягване на деформация на ставите. Масажите за крака са полезни след дълъг ден на ходене. По-добре е обаче да се консултирате с лекаря си, преди да започнете да го правите, особено ако имате здравословни проблеми, например артрит.

5. Извършвайте релаксиращи упражнения след ден на стоене и ходене

Седнете на стол с краката на пода. Поставете гумена ластичка около двата големи пръста. Бавно плъзнете големите пръсти един към друг, след това ги раздалечете. Задръжте пръстите на краката за 5 секунди и повторете 10 пъти.

Продължете да седите. Преместете гумената лента така, че да се движи около всички пръсти на единия крак. Бавно разразтваряйте пръстите си толкова широко, колкото можете. Задръжте тази позиция за 5 секунди.

Повторете разтягането 10 пъти. След това преместете лентата на другия крак.

Упражненията ще ви помогнат да освободите напрежението от ставите след много ходене или носене на токчета. Те облекчават мускулни болки, сковаността и предотвратяват деформацията на ставите.

6. Вдигнете краката си нагоре

Понякога страдате ли от подуване на краката и глезените следобед? Един от начините да се отървете от това е да поставите краката си на възглавница или нещо друго, което да ги повдигне. Ако сте ходили много и отокът е комбиниран с умора и лека болка, опитайте да използвате и ледените подложки.

Ако обаче болката е силна или няма конкретна причина за подуване, свържете се с Вашия лекар. Това може да е увреждане на краката или симптом на нещо по-сериозно, като проблеми с вените или белите дробове.

7. Яжте правото и контролирайте теглото си

Както всяка друга част от тялото ви, краката ви реагират на това, което ядете и пиете. Ако страдате от подуване, избягвайте солени продукти, но включвайте повече протеини в диетата си.

Ако внезапно почувствате изгаряне / мравучкане в краката си, това може да е признак на злоупотреба с алкохол. Намалете броя на напитките, които приемате, и проверете дали приемате достатъчно витамини.

Като цяло, не забравяйте, че цялото напрежение на тялото ви пада на краката ви. Наднорменото тегло може да причини болка в краката. Също така, учените предполагат, че мазнините могат да бъдат потенциална причина за възпалението на тъканта на краката.

8. Престанете да пушите – просто ги откажете!

Имате ли силни болки в краката и ръцете си? Имате ли рани, които се появяват върху тях? Пушите ли? Ако отговорът ви е “да” на всичките 3 въпроса, е крайно време да спрете лошия навик.

Тютюнопушенето е вредно за вашето тяло и е още една причина да се откажете. Докато вдишвате дима, съдовете в краката ви страдат от проблеми с кръвообращението. Това дори може да стигне до гангрена, която почти винаги води до ампутация.

9. Погрижете се за мазолите

Твърдите, удебелени петна от кожата на краката ви се наричат мазоли. Обикновено са болезнени и имат централна точка на мъртва, суха кожа. Могат да ви създадът някои неприятни чувства по време на ходене и като цяло изглеждат зле. Кокошите тръни и мазолите обикновено се провокират от неудобни обувки.

Основният начин на лечение и превенция на това състояние е да смените обувките си. Овлажнявайте зоните добре преди да си легнете. Разтъркайте мъртвата кожа с пемза след баня. Използвайте подложки за кокошите тръни, за да избегнете по-големи щети.

Някои специалисти също препоръчват използването на салицилова киселина за подпомагане на разтварянето на гъстата тъкан. Независимо от това, консултирайте се с Вашия лекар, преди да започнете самолечение.

10. Използвайте чай, за да се справите с миризливите крака

Понякога се потивате твърде много или нямате шанса да сменяте обувките си всеки ден. Това може да доведе до силна миризма. Измийте ги с мек сапун и внимателно ги изсушете. Нанесете на краката си антибактериален крем или бебешка пудра.

За да се преборите с постоянната миризма, оставете краката си да се накиснат в силен черен чай за 30 минути. Сложете 2 чаени пакетчета на половин литър вода, варете 15 минути и добавете 2 литра студена вода. Друга възможност е да опитате смес от 1 част оцет и 2 части вода.

Какви са техниките ви, за да поддържате краката си здрави? Моля, споделете вашите съвети в коментарите!