10 храни, които стимулират метаболизма ви

Важно е да имате предвид, че всеки има различен метаболитен процент.

Правенето на редовни упражнения, достатъчното сън и пиенето на много вода са три от най-добрите неща, които можете да направите, за да ускорите метаболизма си. Можете обаче да го подобрите ефективно, като ядете правилните храни.

Споделяме списък с храни, за които е доказано, че спомагат за стимулирането на метаболизма ви. Добавете тези храни към ежедневното си меню.

10. Люти чушки

Проучванията показват, че яденето на люти чушки може да ускори метаболизма ви с 25%.

Ако яденето на пикантни храни ви кара да се потите повече от обичайното, това се дължи на капсаицина, съединение, което стимулира рецепторите на болката в организма. Увеличава кръвообращението и метаболизма, което прави тялото ви да изгаря мазнините по-бързо.
Къде да го намирате? В лют червен пипер, халапеньос, лютите чушки и други форми на пикантни пиперки.

9. Зърнени храни: овесена каша и кафяв ориз

Приемането на зърнени храни винаги се препоръчва при здравословна диета. Тайната е да избирате цели зърна – например пшеница, овесена каша, ориз и царевица.

Целите зърна имат хранителни вещества и сложни въглехидрати, които ускоряват метаболизма ви чрез стабилизиране на нивата на инсулина.

Не забравяйте, че ниското ниво на инсулин не е добро, тъй като дисбалансът на този химикал казва на организма, че трябва да съхранява допълнителни мазнини. Затова бъдете предпазливи при консумацията на тези храни.

8. Броколи

Броколите може да не са вашият любим зеленчук, но те са важен източник на калций, който ускорява метаболизма ви. Те са богати и на витамини C, K и A.

Една порция броколи ще ви осигури важно количество фолиева киселина и диетични фибри и разнообразие от антиоксиданти. Това е една от най-добрите детоксикационни храни, които можете да добавите към вашето меню.

7. Супи

Многобройни проучвания потвърждават, че консумацията на супа е свързана с по-нисък риск от затлъстяване. В повечето менюта тази храна е включена преди основните ястия. Защо? Изследователите заключават, че хората, които започват с супа, консумират по-малко твърда храна, когато става дума за основното ястие.

Всъщност, изследване в Университета на Пенсилс установили, че комбинацията от течности и твърди вещества в супата води до намаляване на апетита, като по този начин се намалява прекомерният прием на храна и се помага за по-бързо изгаряне на мазнините.

6. Кафе и зелен чай

Много изследвания са показали, че кафето и зеленият чай ускоряват метаболизма, както и осигуряват и други ползи за здравето: притежават голямо количество антиоксиданти, помагат за понижаване на нивото на кръвната захар, помагат да изгарят повече мазнини и намалят симптомите на целулита.

5. Ябълки и круши

Ябълките и крушите могат да бъдат големи съюзници, когато става въпрос за намаляване на теглото, не само заради ниското си съдържание на калории, но и защото тези два плода могат да стимулират метаболизма ви. Това се подкрепя от проучване, проведено в Държавния университет в Рио де Жанейро, което потвърждава, че жените, които ядат три ябълки или малки круши на ден, губят повече тегло от тези, които не го направят.

4. Подправки

Подправките като черен пипер, семена от горчица, чесън на прах и джинджифил могат да поддържат високи метаболитни нива. Доказано е, че хората, които използват подправки в храните си, могат да изгорят до 1000 калории дневно.

3. Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове като портокали, грейпфрути и лимони също помагат да изгаряте мазнините и да поддържат високите нива на метаболизъма. В допълнение, поради високото количество витамин С, цитрусовите плодове регулират нивото на инсулина.

2. Храни с високо съдържание на калций

Ако искате да увеличите скоростта на метаболизма си, е много важно да ядете много храни с високо съдържание на калций.

Проучване в университета в Тенеси потвърждава, че хората, които консумират между 1200 и 1300 милиграма калций на ден, губят два пъти повече тегло, отколкото тези, които ги консумират в по-малки количества.

1. Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини се намират предимно в рибата, но се срещат и в ядки и семена, лен и масло от конопено семе.

Тези храни ускоряват метаболизма ви, защото намаляват производството на хормон, наречен лептин (естествен химикал, който забавя метаболизма ви).

Всъщност, изследване на клиниката “Майо” открива, че африканските племена, които ядът много риба имат пет пъти по-ниски нива на лептин от тези, които не консумират.