Зъболекар отговорят на 6-те най-често срещани въпроса за грижата за зъбите

Здравейте всички! Казвам се Марина Кузнецова Владимировна, работя като зъболекар със специалност стоматолог-терапевт и стоматолог-ортопед.

На работното място често чувам много въпроси от пациентите и повечето от тях са подобни: Как да избера пасттаа за зъби правилно? Как да получа ярка бяла усмивка? Как да се преборя с кариесите веднъж за завинаги?

Ше се опитам да дам подробни отговори на най-често срещаните въпроси и да развенчая популярните митове за грижата за зъбите. Тази статия не заменя консултацията със специалист и не е научна – тя е от фактически характер.

1. Как да се борим със страха от зъболекари?

Почти всички се страхуват от зъболекари и това е нормално, защото те навлизат в личното ви пространство по време на лечението и всичките им действия се случват точно в устата ви. Има няколко полезни съвета за този вид сценарий:

Основното нещо – не изчакайте, докато не се появи остра болка! Ако сте стигнали до момента, в който имате остра болка в зъба или сте го имали за продължителен период от време, анестезията често няма да работи добре. Това вероятно ще ви накара да се чувствате нервно и лечението ще отнеме повече време.

Не приемайте силни успокоителни средства или не пиете кафе или енергийни напитки преди да посетите зъболекар. Те могат да взаимодействат с упойката (и да интензифицират или да инхибират нейния ефект). Опитайте се да се успокоите без помощта на каквито и да е лекарства. Ако все още се чувствате твърде нервен, опитайте да пиете билков чай ​​преди да посетите зъболекаря. Това може да изглежда незначително, но наистина помага на някои пациенти да се успокоят. И дори не мислете, да пиете алкохол – това може да попречи на анестезията, или по-лошо, може да се окажете с усложнения. Също така, не забравяйте да уведомите Вашия лекар за всички лекарства, които понастоящем приемате.

Ако имате възможност, е по-добре първо да се запознаете с зъболекаря, да се консултирате и да направите план за лечение заедно. Следващия път ще се чувствате по-комфортно и ще бъдете по-малко уплашени.

Планът Ви за лечение трябва да е от просто до сложно. Препоръчва се да започнете с почистване, след това лекувайте малки кухини и едва след това лекувайте каналите и премахнете зъбите или нервите (поради което е по-добре да не чакате остра болка). Ще имате време да свикнете с лекаря и околната среда в клиниката и постепенно ще можете да преодолявате по-сериозните интервенции.

Опитайте се да планирате посещение на зъболекаря сутрин. Това ще ви помогне да останете спокойни, защото няма да имате много време да се притеснявате. Освен това, способността ни да усещаме болка се увеличава вечер. Опитайте се да отдъхнете на работа в този ден, ако е възможно.

2. Защо се появяват кариесите и как да ги предотвратите?

Накратко, механизмът за появата на един кариес става по следния начин: първо се образува киселинна среда (причините за това могат да бъдат бактериите в киселините, произвеждащи плаки или храната с киселинно рН). Киселинната среда насърчава измиването на минерали от емайла на зъба и увреждането на структурата му. Постепенно в емайла се образува празно пространство или кухина, след което започва да става по-дълбоко и емайлът се разпада малко по малко.

Ето как можете да се борите с него:

Съвестно се грижете за зъбите си и реминерализирането на емайла. Възможно е да се насити емайлът с минерали с помощта на специални инструменти и у дома.

Не позволявайте на зъбите си да останат в кисела среда дълго време. Не забравяйте да изплакнете устата си с вода за уста или пяна, след като ядете бонбони или пиете чаша сода. Ако тези продукти в момента не са на разположение, изпийте малко вода.

Не пийте сода, сок или други подобни напитки, преди да заспите или след като си почиствате зъбите. Слюнката практически не се произвежда през нощта, което означава, че процесът на деминерализация на емайла ще се осъществи в устата ви за около 8 часа. Можете да пиете вода само през нощта, преди да заспите и да си миете зъбите.

3. Как да се грижим за зъбите правилно?

Почистете зъбите си с четка за зъби със средна твърдост 2 пъти на ден и не по-малко от 3 минути всеки път. Меките четки за зъби са подходящи за хора с чувствителни зъби. Важно е да почиствате всеки зъб от всички страни с меки движения отгоре надолу. Основната грешка, която почти всички хора правят, е четкането с движения от дясно на ляво. С тази техника плаката и бактериите се набиват по-дълбоко под венците и в зъбните пространства.

Ако носите скоби, коронки или импланти, препоръчваме да използвате напоител или специални малки четки за по-задълбочено почистване.

Необходимо е да посетите зъболекар за проверка веднъж на 6 месеца и да го накарате да извърши професионално почистване. Дори и да миете зъбите правилно, има трудно достъпни места, които само професионалистите могат да почистват. Също така, зъболекарят може да забележи дребни проблеми в началния етап и да ги отстрани бързо (например, да третира повърхностните кухини).

Не забравяйте да сменяте четката за зъби на всеки 2-3 месеца. Също така, заменете старата си четка за зъби с нова, след като получите професионално почистване при зъболекаря, защото в устата ви има различни видове микроорганизми, които вече са изчезнали. Освен това е необходимо да смените четката за зъби, след като сте имали грип или бронхит. Що се отнася до електрическите четки за зъби – те могат да бъдат идеалната мотивация за човек да си мие зъбите по-редовно, но обикновена четка за зъби е добра и за изпълнение на задачата си.

4. Как да изберем паста за зъби?

Основното нещо при измиване на зъбите е, че трябва да използвате правилната техника. Ако само измиете зъбите си за 30 секунди, дори и най-скъпата паста за зъби няма да ви помогне.

Ако нямате проблеми със зъбите си, като свръхчувствителност, кървене на венците и т.н., тогава можете да използвате всяка паста за зъби, с изключение на абразивни. Ако има конкретен проблем, пред който се изправяте, по-добре е да се консултирате със специалист и да изберете подходящата паста за зъби, която да ви помогне да разрешите проблема. Когато избирате паста за зъби, която съвпада с вашите зъби сами, рискувате да изгубите парите си.

Също така обръщайте внимание на концентрацията на флуорид в източниците на водоснабдяване във вашия регион: оптималният индикатор е 0.7-1.2 mg / l. Ако тези числа са по-малки в района на вашето жилище, то си струва да използвате паста за зъби с флуорид. Флуоридът е единственото вещество, което наистина може да предотврати появата на кухини, което се потвърждава от дългогодишните изследвания. В същото време има много статии, които говорят за опасностите от този елемент. Флуоридът може да бъде отровен, но всичко зависи от неговата концентрация, точно както другите лекарства. Досега не е имало нито едно проучване, потвърждаващо увреждането на флуорида при използване на лекарства, съдържащи флуорид, за превантивни цели.

5. Как да направите зъбите по-бели?

Има термин, наречен RDA – относителна абразивност на дентина. То варира от 0 до 220. Ако пастата за зъби “избелва”, вероятно е RDA да е над 70, което означава, че има много абразивни частици в състава на пастата. Това е като повърхностна обработка с шкурка за зъби. Ето защо има предпазна мярка, според която “тази паста не трябва да се използва ежедневно”. Ако нямате чувствителни зъби и ако няма други проблеми, тогава можете периодично да използвате паста за зъби с по-висока RDA, особено ако обичайте да пиете чай или кафе.

За чувствителни зъби е по-добре да изберете паста с най-ниската RDA (около 20-40). Имайте предвид, че избелването на зъбите се дължи на премахването на плаката от чай, кафе и тютюн. Използването на избелваща паста за зъби редовно ви дава естествен цвят на зъбите, който обикновено е малко жълтеникав. Избелването на зъбите с няколко нюанса е възможно само при зъболекар. Не забравяйте, че трябва внимателно да изберете желания оттенък, защото неестествено бялата усмивка не изглежда красива и контрастира прекалено със сянката на бялата част на очите ви.

6. Сигурни ли са фасетите?

Фасетите са керамични плочи, които заместват външния слой на зъба (в емайла) и помагат да се коригират техните форма и цвят. Фасетите могат да бъдат сравнени с фалшивите пирони до известна степен – тънка прозрачна плоча е залепена върху зъб и променя цвета и формата си. Ако посещавате добър зъболекар, тогава слоят на емайла, отстранен за поставяне на фурнир, няма да надвишава 0,5-0,7 mm, което е незначително и няма да повлияе на зъбите отрицателно.

Фасетите могат да ви помогнат:

  • ако имате големи празнини между зъбите;
  • ако цветът на зъбите ви не е хомогенен и не е лесно да се избелят;
  • ако не ви харесва формата на зъбите (например искате да имате повече квадратни ъгли, но имате кръгли и обратно).

Фасетите могат да се счупят, ако налягането е твърде силно. Ето защо бруксизмът (обичайното скърцане със зъбите, обикновено по време на сън или стрес) е противопоказание за тяхното инсталиране. Освен това е по-добре да не се инсталират фасети, ако липсва поне един дъвчещ зъб (с изключение мъдреците). Работата е, че фасетите не могат да устоят на силен натиск и при липса на фиксирана височина на запушване, цялото налягане се предава на предните зъби. Фиксираната височина на запушване е възможна, когато са налице всички групи зъби в устната кухина.

Ето защо, преди да инсталирате фасети, важно е да се справите с дъвченето на зъбите, да възстановите дъвчещата функция и едва тогава да се занимавате с естетиката.