Защо ябълковият оцет може да е опасен за зъбите?

Ябълковият ябълков оцет подпомага храносмилането, премахва акнето и хълцането.

Той е незаменим инструмент за отслабване. По принцип ябълковият оцет може да донесе огромни ползи за вашето здраве, но преди да вземете чаша от този магически еликсир в ръцете си, бъдете внимателни – това може да има отрицателен ефект върху зъбите ви.

Каква е вредата за зъбите от ябълковя оцет?

Според резултатите от изследването се установява, че оцет от ябълки разтваря повърхността на емайла. Специалистите изучавали ефекта на киселинната среда върху зъбите. Предметът на изследването бил лимонадата и плодовите сокове.

Киселината в оцета се поставя на равновесие с тях. Изследователите поставят зъб в ябълков оцет за четири часа. След това откриват, че той е загубил около 20% от минералите. В този експеримент ефектът на слюнката, за който е известно, че може да неутрализира киселинността на храната, не е взет под внимание.

Резултатът обаче показа, че ябълковият оцет има отрицателен ефект върху зъбите. Това причина ли е да не използвате оцет? Разбира се, че не. Оцета може да се разрежда с вода или да се приема през устата без директен контакт със зъбите, например, да се пие през сламка.

Лекарите и диетолозите съветват да се приема оцет, смесен с вода, в съотношение 1/10. След поглъщане, достатъчно е да изплакнете устата си, за да сте сигурни, че няма никаква киселина в устната кухина.