Защо минералната вода е опасна за здравето?

Особена заплаха е натриевата сол. Независимо от това минералната вода се счита за лечебна. Но това наистина ли е така?

Тя съдържа минерали, соли и въглероден диоксид, които могат да провокират проблеми с някои вътрешни органи, като жлъчния мехур, стомаха, бъбреците. Натриевата сол е особено опасна, най-вече за тези, които имат такива заболявания като нефрит, хипертония, които се съпровождат с отоци.

Всички минерални води, които се предлагат в магазините, в зависимост от количеството на натриев хлорид, са разделени на слабо минерализирани (до 2 g/l), умерено минерализирани (2 до 15 g/l), силно минерализирани (15 – 30 g/l). Последната има най-високо съдържание на сол.

Можете да я пиете само в ограничени дози.

Слабо минерализираните води има доста малко количество натриев хлорид и са подходящи дори за готвене. Умерено минерализираните води – до 15 грама на литър могат да се пият в малки количества. Забранено е да се използват в ситуации, при които имате силна жажда. Тази минерална вода без проблеми може да бъде закупена в супермаркети, но преди да я вземете, най-добре е да се консултирате с лекарите.

Неконтролираното използване на силно минерализирани води причинява проявления като болки в ставите, безсъние, летаргия и слабост. Внимателното разглеждане на етикетите, върху които има информация за състава, и консултирането с специалист ще ви спести проблеми със здравето.