Вредно ли е да пием вода, докато ядем?

По телевизионните предавания за здравословно хранене често казват, че е забранено да се ядe и пиe по едно и също време.

Някои експерти обясняват, че водата разрежда нашата стомашна киселина. Други смятат, че това е причина да напълняваме. А някои хора дори мислят, че водата изтласква нежелана храна от стомаха!? Може ли обикновената вода да е толкова вредна за нас?

Решихме най-накрая да разберем истината за питейната вода по време на хранене…

Какво се случва с храната и водата в стомаха?

Процесът на храносмилане започва точно, когато мислим за бъдещото хапване: слюнката се произвежда в устата. Когато дъвчем храната, я смесваме със слюнка, която съдържа необходимите ензими за храносмилане. След това омекотената храна се влива в стомаха, където се смесва със стомашната киселина. Средно, стомаха се нуждае от 4 часа, за да смели храната, преди да я превърне в течност. Тази стомашна каша отива по-далеч в червата, където дава всички хранителни вещества на тялото.

Водата не остава в стомаха дълго време. Отнема около 10 минути, за да може стомаха да задвижи около 300 мл вода. Така че, ако пиете докато ядете, водата не образува езера в стомаха ви. Тя бързо преминава през дъвчетата храна, овлажнява и бързо напуска стомаха.

Течностите не намаляват киселинността.

Тялото ни е сложна, но много добре настроена система. Ако стомаха “чувства”, че не може да смели нещо, той произвежда повече ензими и увеличава киселинността на течността вътре. Дори ако изпиете половин галон вода, това няма да повлияе на нивото на киселинност. Между другото, водата се влива в стомаха и с храната. Например, средно един портокал съдържа около 86% вода.

Между другото, проучванията показват, че някои храни могат да намалят нивата на киселинност в нашите стомаси, но тя се възобновява много бързо.

Течностите не влияят върху скоростта на храносмилането.

Няма проучвания, които да доказват погрешното схващане, че течността натиска твърдата храна в червата, преди да бъде напълно усвоена. Учените твърдят, че течността напуска тялото по-бързо от твърдата храна, но не влияе върху скоростта на храносмилането.

Така че, можем ли да пием докато ядем?

Ако пиете докато ядете, няма да си навредите. Напротив, водата помага за омекотяването на твърдата храна. Но не пийте, преди да ядете – трябва да има достатъчно слюнка в храната, която съдържа необходимите ензими.

Има някои предимства при пиенено на вода по време на хранене. Изследванията показват, че когато човек прави кратки паузи, за да пие малко вода, той забавя процеса на хранене. В резултат на това хората ядат по-малко, което е добре.

Ако сте свикнали да пиете чай с храна, вместо вода, няма нищо лошо в това. Изследванията показват, че няма разлика в нивата на киселинност след пиене на чай или вода.

Температурата на водата, която пиете, не влияе върху скоростта на храносмилане или върху броя на хранителните вещества, които получавате. Стомахът може да нагрява или охлажда храната до необходимото ниво.