Внимание: Епилацията на бикини зоната НЕ е безопасна – Обяснение от гинеколози

Жените правят много процедури, за да изглеждат привлекателни и секси. Депилацията на областта на бикините се извършва редовно от повечето жени. Дамите смятат, че тази процедура им дава привлекателност и самочувствие.

Въпреки това, последните експертни изявления твърдят, че премахването на космите от бикини зоната може да бъде опасно и да причини много проблеми.

Гинеколозите препоръчват да се отървете от всички косми в областта на пубиса, но не изцяло, за да не се сблъскате с редица проблеми. Защо не е необходимо напълно да се отървете от растителността в интимната зона?

Проникване на микроби

Бельото плътно покрива интимната зона и почти няма вентилация. Следователно, кожата под бельото е идеално място за размножаване на бактерии и микроби. Космите не позволяват на микробите да проникнат в тялото, като ги улавят върху себе си.

Микротравми

По време на епилация, независимо дали става дума за самобръсначка или кола маска, върху кожата могат да се образуват микропукнатини и рани. Тази област на тялото е особено предразположена към дразнене и възпаление. Дори незначителният разрез може да причини възпаление и след това врастанли косми, които трудно се отстраняват.

Риск от полово предавани болести

Наличието на косми изобщо не защитава 100% от болестите, предавани по полов път, но в тях е присъща известна защита.

Защитата се състои в това, че при наличие на косми в интимната зона намалява рискът от микротрещини, следователно намалява риска от инфекции. Въпреки това, дори ако имате косми по пубиса, не трябва да пренебрегвате средствата за контрацепция по време на интимността.

Чувствате се чисти

Някои погрешно смятат, че липсата на косми в интимната област дава свежест. Всъщност, когато няма косъмчета в зоната на бикините, проникването на бактерии директно във вагината става много по-лесно.

Когато има растителност, бактериите се задържат в космите, без да разпространяват неприятни миризми.

Защита от студ

При присъствието на срамната растителност, рискът от охлаждане на женските полови органи е значително намален, тъй като зоната на бикините е топла. И това е много важно, защото здравето на интимната зона пряко засяга репродуктивната система на жената и способността й да стане майка, когато тя го желае.

Бръсненето на зоната за бикини напълно или не, разбира се, е избор на всяко момиче и жена. Независимо от това, мнението на експерти, които преди не са се изказвали, си струва да бъде изслушано.