Вижте дали кучето ви е ядосано?

Не, те няма да тръшнат врата и да се разкрещят, но има определени знаци, които показват че кучето ви вероятно ви е бясно.

Ушите му показват, че той не е впечатлен

Когато ушите на кучето се обърнати назад, главата му е наведена, затворена уста и стегнати устни, това може да означава, че то е ядосано, казва Ейприл Олшавски, оценител на американски кучешки клуб, треньор и поведенчески консултант. “Езикът на тялото е единственият начин на кучетата да комуникират с нас”, обяснява тя. “Чрез изучаване на езика на тялото на кучето си, можете да научите много за неговите емоции.”

Прозява се случайно

Противно на това, което може би мислите, големи прозявявания не означават, че вашето куче е отегчено вас – това всъщност е знак, че то е стресирано, разстроено и развълнувано, казва Сара Тейлър, директор на spcaLA за поведение на животните и обучение. Важно е да обърнете внимание на този сигнал и веднага да отстраните кучето си от ситуацията, в която не се справя добре, казва тя.

Облизва се, а наблизо няма храна

Кучетата могат да покажат, че са ядосани или в беда, като облизват носа и устните си многократно, казва Тейлър. Това е особено вярно, ако наблизо няма храна, гранули, за да го правят от глад. Една ситуация, в която се вижда, че това се случва, е когато кучетата се прегръщат от деца или непознати. Решението е просто. “Спрете каквото и да било действие или прегръдка”, казва тя.

Не иска да ви погледне в очите

Ако кучето отказа да срещне погледа ви и ви объща гръб, това е ясен знак, че те са ядосани силно. “Куче, което е щастливо и добре, вероятно ще е готово да направи очен контакт със собственика си и да потърси вниманието му, докато едно куче, което е ядосано или разстроено, може да избегне този тип взаимодействие и да се отдалечи от своя собственик, да напусне стаята или дори да спят в друга област “, казва Ерин Аскелдън, експерт по обучение и поведение при кучета в Camp Bow Wow.. Как да поправите това? Прекарайте спокойно и тихо време заедно, за да помогнете на вас и вашето куче да се отпуснете, четете книга или слушайте лека музика, казва тя.

Отказва да седне и да стои на място

Мислете, че вашето куче знае какво искате от него да направи, но отказва да го направи? Може и да сте прав. Когато кучетата знаят добре командите, те отговарят на тях, така че ако кучето ви изведнъж спре да реагира на нормална команда, това може да е индикация, че е разстроено от нещо в нейната среда или от вас, казва Askeland. Преди да се разстроите, отделете малко време и проверете себе си. Чувствате ли се стресирани, ядосани, изнервени, разстроени или тъжни? Вашите чувства могат да повлияят на вашето куче, казва тя. “Вземете мерки да се успокоите и това ще помогне на вашето куче да се чувства по-комфортно и да се върне към нормалните ви отношения”, казва тя.

Гърбът му е твърд, а тялото неподвижно

“Когато едно куче наистина е разстроено, то често ще стане се стегне, тялото му ще е твърдо и неподвижно”, казва Мелиса МакГрат-МакКее спецеалист по домашен любимец и автор на съображения за градското куче.  “Ако видите това съчетано с кльопнали уши и широки, тревожни очи, трябва да стоите настрана и да се отдръпнете, когато кучето ви се чувства наистина напрегнато, лудо , а дори и заплашва, казва тя. Дайте му пространство или за да се успокой.

Опашката му е прибрана и неподвижна

Ако вашето кученце е в неподвижна поза и опашката му е застанала между краката, може би е по-разстроено, отколкото си мислите. Тази поза показва, че той в защитна позиция. “Кучетата, като хората, са емоционални същества”, казва Олшавски. – Ако сте ги наскърбили или сте им говорили строго, те могат да постъпят като тийнейджър. Ако го видите така, намалете тона и говорете тихо и успокояващо. “Това ще възстанови връзката ви заедно и ще укрепи доверието, което вашето куче е имало във вас”, казва тя.

Крие се зад дивана

Повечето хора свързват това със страхс и това определено може да се окаже вярно, но страхът също е тясно свързан с гнева при кучетата, казва Тейлър. “Силния шум показва високо ниво на стрес”, обяснява тя. “Ако вашето куче също се опитва да се скрие и да се измъкне, това означава, че кучето ви е притеснено”. Вашата работа като отговорен стопанин на домашни любимци е да го изкарате от ситуацията, преди той да стане по-ядосан и да действа.

Пишка в обувките ви

“Кучетата определено могат да бъдат злобни, когато са ядосани”, казва Олшавски. “Кучето иска да разберете, че сте го разстроили, така че той ще направи нещо, което знае, че ще получи ви ядоса.” Това означава да открие каквото обичаш – например новите ви обувки, любимите ви възглавници на дивана, – и да ги унищожи, оставяйки доказателства за техния гняв. Вместо да се отвръщате с гняв, уверете се, че вашето кученце има много стимулиращи играчки, които може да дъвче, когато почувства това разрушително желание, добавя тя.