Ухапванията от насекоми, които всеки трябва да може да разпознае

Много малко хора успяват да избегнат ухапване от насекоми.

Този проблем става още по-належащ през лятото. Понякога е доста трудно да се определи какво точно ви е ухапало. Ухапването може да причини болки, сърбеж или дори подуване. Има много различни насекоми и те предават различни заболявания, така че е много важно правилно да определите кой ви е ухапал.

Но не се паникьосвайте! Ето едно ръководство, което ще ви помогне да определите кое насекомо ви е нападнало.

Стършел

Областта, която е ужилена от стършел, става червена и сериозно подута. Може да се появят мехури. Жертвата изпитва много силна болка, дори по-силна от болката от ужилване от оса. Отровата на стършелата е още по-токсична, защото самото насекомо е по-голямо. Отровата съдържа хистамин и ацетилхолин.

Ако жертвата чувства студенинаа в крайниците, ушите и устните й стават сини, или започват проблеми с дишането, трябва да потърсите лекар.

Пчела

Трябва да премахнете жилото, което все още може да е в атакуваното място. Кожата обикновено става червена и подута. Човек чувства изгаряне, остра болка и силен сърбеж се появява малко по-късно. Ако не сте алергични, това е мястото, където вашите проблеми свършват. Ако обаче човек е алергичен към отровата на пчела, той или тя може да има проблеми с дишането, което е сериозен проблем.

Оса

Симптомите на ужилване на оси са като тези след пчелна атака. атакуваното място става червено и подуто, жертвата чувства болка и изгаряне и ужасен сърбеж. Възможно е дори да има кръвоизлив на кожата. Осата, която може да ви ухапе няколко пъти. Точно както при пчелна атака, е много важно да знаете дали сте алергични, тъй като може да има анафилактичен шок.

Комар

Ухапвания от комари изглеждат като подути червени петна с размер на зрънце. Най-често те се появяват в открити части на тялото. Комарите хапят там, където кожата е много тънка и е лесно да стигнат до кръвоносните съдове. Когато ухапят, инжектират слюнката си в раната. Слюнката съдържа антикоагуланти, които правят кръвта по-тънка. Те причиняват на кожата зачервяване, сърбеж и подуване.

Кърлеж

Реакцията на тялото на ухапване от кърлежи е – зачервяване. Насекомото може да е на жертвата от дълго време, нараства по-голям и пие кръв.

Най-лошото е, че кърлежите заразяват хората с енцефалит, борелиоза и много други заболявания. Ако отстраните насекомото от тялото си, но червеното петно не изчезва и продължава да расте, трябва да отидете на лекар възможно най-бързо.

Бълха

Ухапванията от бълхи лесно могат да бъдат объркани за алергии или ухапвания от комари, защото ухапваните места също изглеждат червени и подути. Въпреки това, за разлика от комарите, тези ухапвания от насекоми са много болезнени и сърбежът е много по-зле.

Бълхите обикновено атакуват краката, а само спящ човек може да бъде жертва. Едно насекомо може да хапе няколко пъти, така че разстоянието между червените петна обикновено е от 0,5 до 1 инч (1 до 2 см). Бълхите предават много сериозни инфекции.

Мравка

Повечето мравки не представляват опасност за хората. Въпреки това червената огнена мравка може да причини много проблеми. Отровата на мравките съдържа токсини, така че жертвата може да има алергична реакция или анафилактичен шок. А ухапване на мравката е по-малко опасно. Изглежда много като ухапване от комари. В района на ухапване се появява розово петно, което дълго време сърби. В момента на ухапване, жертвата чувства горяща болка, сякаш на кожата се излива вряла вода.

Конска муха

Конската муха изглежда като голяма дебела муха. За разлика от мухите, те хапят много болезнено и пият човешка кръв. Първоначално, малкото червено петно изглежда не повече от 0,03 инча ширина (1 мм). След това се подува и започва да сърби. Конските мухи предават различни заболявания като туларемия и антракс, но по-голямата част от времето атакуват животни, а не хора.

Въшка

Ако забележите малки червени точки, които приличат на ухапвания от комари на местата, където расте косата – на главата, на врата и зад ушите ви – това означава, че сте били ухапани от въшки. Ухапванията са на няколко сантиметра едно от друго и кожата изглежда като пробита.

Въшите предават много сериозни заболявания като треска и тиф.

Акари

На пръв поглед ухапвания от акари приличат на ухапвания от бълхи или комари или алергична реакция. Кожата става червена, подута и започва да сърби. Има обаче начин да се разпознае “работата” на акарите. Ухапванията са много близко едно до друго и изглеждат като малки пътища по кожата. Ухапването на тези буболечки е по-болезнено от комарите. Многобройните пътечки от ухапано могат да бъдат забелязани сутрин, тъй като акарите “ловуват” през нощта.