Топ 9 храни за невероятно здраве на мозъка

Вашият мозък е най-сложniq и мощен орган в цялото ви тяло. Това всъщност е суперкомпютър с мозъчна сила като Ферари.

Ако имате Ferrari, ще сложите ли евтин бензин? Разбира се, че не. Искате да поставите гориво с висока октанова ефективност, за да извлечете максимума от инвестицията си.

Що се отнася до мозъка, много хора търсят най-добрите храни, които ще надхвърлят мозъчната енергия, за да помогнат да се съсредоточат по-добре, да мислят по-ясно и да имат по-добро здраве на мозъка.

В тази статия ще разгледаме храните, които ще помогнат да се създаде презареждане на мозъка ви с енергия и здраве:

1. Сьомга

Сьомгата отдавна се счита като здравословна мозъчна храна, но какво прави тази риба толкова ценна за здравето на мозъка ви?

Важно е да разберете, че мозъкът ви е съставен предимно от мазнини. Около 60% от мозъка ви е мазнина. Една от най-важните мазнини, които мозъкът използва като градивен елемент за здрави мозъчни клетки, е омега-3.

Омега-3 са от съществено значение за изграждането на здрав мозък, но един от най-важните омега-3 за мозъка ви е DHA. DHA (докозахексаенова киселина) образуват почти две трети от омега-3 в мозъка ви.

Омега-3 и DHA помагат в частност за образуването на защитно покритие около нашите неврони. Колкото по-добро е това покритие, толкова по-ефективни са нашите мозъчни клетки, които позволяват мозъчната ни мощност да работи на пълен капацитет.

Проучванията показват, че недостигът на DHA може да повлияе на нормалното развитие на мозъка при децата, поради което толкова много бебешки храни и добавки за деца започват да включват DHA.

Недостигът на DHA при възрастен може да предизвика фокус и проблеми с вниманието, промени в настроението, раздразнителност, умора и лош сън.

2. Боровинки

Боровинките са в началото на списъка като един от най-полезните плодове, за да подобрите здравето и ефективността на мозъка си.

Боровинките имат едно от най-високото съдържание на антиоксиданти, особено антоцианини, повече от всеки друг плод, което помага да се предпази мозъкът от стрес и да се насърчи здравословното стареене на мозъка.

Боровинките, с антиоксидантното си съдържание също спомагат за намаляване на възпалението, което позволява на мозъка да поддържа здравословни нива на енергия.

Изследванията показват, че яденето на боровинки редовно може не само да подобри здравето на мозъка, но и мозъчната работа, включително и работната памет.

Боровинките не самоса страхотно вкусни, но са с ниско съдържание на калории, с високо съдържание на витамин С, витамин К и манган.

3. Куркума

Куркумата е много впечатляващ подправка, която е добре проучена и доказано, че има огромни ползи за мозъка ви. Основното съединение на куркумата, което е от полза за мозъка, се нарича куркумин, който е отговорен за ярко жълтия цвят на куркума.

Установено е, че куркуминът има противовъзпалителни, антиоксидантни, антивирусни, антибактериални, противогъбични и противоракови свойства.

Куркуминът увеличава производството и наличността на два важни невротрансмитери – серотонин и допамин, два важни невротрансмитери, свързани с щастието, мотивацията, удоволствиета.

Куркуминът е добре документиран, че има мощни антидепресивни ефекти. В едно проучване се установява, че е толкова ефективен за депресията, колкото и популярните медикаменти.

  • Куркуминът също така е показал, че:
  • Увеличава притока на кръв към мозъка.
  • Увеличава на производството на BDNF, мощен стимулатор на невропластичността.
  • Увеличава наличността и синтеза на DHA в мозъка.
  • Увеличава антиоксидантните нива в мозъка, за да предотвратите стареенето и възпалението на мозъка.

4. Кафе

Кафето е прекрасният еликсир на енергия, който много хора ценят всяка сутрин. Най-голямата причина, поради която хората пият кафе, е да получат доза кофеин.

Кофеинът е естествен неврологичен стимулант, който не само ви дава енергия, но също така предотвратява свързването на мозъка с аденозин, невротрансмитер, който отговаря за умората.

Много хора са изненадани да открият, че кафето всъщност съдържа голямо количество антиоксиданти, наречени полифеноли, които са важни за намаляване на възпалението в мозъка и за поддържане на мозъка ви енергичен. Антиоксидантите в кафето също осигуряват невропротективен ефект, предпазвайки мозъка от стрес и увреждане.

Кофеинът също така може:

  • Подобрява бдителността и концентрацията.
  • Помощ при невродегенеративни заболявания като болестта на Паркинсон.
  • Намаля риска от депресия.
  • Подобрява паметта.

5. Броколи

Коя беше най-малко любимата ти храна, като дете?

Най-вероятно броколите са вашият отговор.

Броколите може да не са вашият най-добър избор, но това може да е най-добрият избор за вашия мозък.

Броколите съдържат съединение, наречено сулфорафан. Установено е, че сулфорафан промотира пролиферацията и оцеляването на мозъчните клетки чрез намаляване на възпалението и увеличаване на производството на BDNF. Установено е също, че усилва неврогенезата, производството на нови мозъчни клетки.

Броколите също зареждат с важни хранителни вещества – витамин К и фолат. Витамин К играе жизненоважна роля в защитата на мозъчните клетки. Фолатът играе решаваща роля в детоксификацията и намаляването на възпалението в мозъка.

6. Костен бульон

Бульона от кости не е просто създаден, за да се слага в супи, а всъщност можете да го ядете самостоятелно.

Пиенето на костен бульон се превърна в една от най-големите тенденции за здравето и уелнес индустрията и поради добра причина. Костния бульон всъщност не е нещо ново. Костния бульон е използван от векове като лечебен тоник за насърчаване на здравето и дълголетието.

Голяма част от хранителните ползи и стойността на костния бульон идва от значителното съдържание на витамини и минерали. Основно калций, фосфор, магнезий и калий.

Проучванията непрекъснато показват, че съществува пряка и непряка връзка между червата и мозъка ви. Също така, червата съдържат и съхраняват много важни мозъчни съединения, свързани с оптималното функциониране на мозъка. Ето защо здравето на червата е жизненоважно за здравето и на мозъка.

Костния бульон се е превърнал в инструмент за подпомагане на изцелението на червата и осигуряването на червата с жизненоважните хранителни вещества и ресурси, от които се нуждае, за да се лекуват и да действат оптимално.

7. Орехи

Орехите са един от най-добрите избор на ядки за здравето на мозъка. Орехите също изглеждат подобни на мозъка.

Сред широкото разнообразие от ядки, орехите съдържат най-високите количества от важните омега-3 DHA. DHA, както е показано по-горе, е критичен градивен елемент за здравия мозък.

Орехите също съдържат големи количества антиоксиданти, фолат, магнезий, калий и фосфор, които помагат за понижаване на възпалението.

Мелатонинът в орехите е важно хранително вещество за регулиране на съня ви. С ниски количества мелатонин може да се окаже предизвикателство да получите добро качество на съня, а лошия сън може драматично да се отрази на здравето на мозъка и ефективността.

8. Яйца

В продължение на години яйцата бяха поставени върху списъка с лоши храни; но сега яйцата най-накрая получават това, който заслужават. Яйцата могат да осигурят огромен тласък на вашето здраве и дълголетие.

Яйцата, особено жълтъците, съдържат съединение, наречено холин. Холинът е от съществено значение за изграждането на невротрансмитера ацетилхолин. Ацетилхолина играе важна роля в настроението, паметта и интелигентността.

Яйчните жълтъци съдържат едни от най-големите количества холин. Това е много важно, тъй като ниските нива на холин могат да доведат до ниски нива на ацетилхолин, което от своя страна може да предизвика повишено възпаление, мозъчна мъгла, затруднено концентриране и умора.

Ето какво се случва с тялото ви, ако ядете по 2 яйца всеки ден!

9. Тъмния шоколад

На път сте да заобичате шоколада още повече, защото шоколадът, особено тъмният шоколад, е страхотен за мозъка ви.

Шоколадът повишава нивата на ендорфини, щастливите хормони.. Ето защо се чувствате толкова добре, когато ядете шоколад.

Шоколадът също така увеличава притока на кръв към мозъка, което може да спомогне за подобряване на паметта, вниманието, фокуса и реакционното време.

Тъмният шоколад съдържа високи нива на магнезий, който има способността да успокоява и отпуска мозъка.

И накрая, тъмният шоколад има един от най-високите антиоксидантни профили от всяка друга храна, включително популярните суперхрани, като плодове с акай, боровинки или нарове.

Заключение

Вашият мозък е високо ефективен орган и използва доста голяма енергия, приблизително 20% от енергийните нужди на тялото.

За да поддържате здравмозък, имате нужда от правилното гориво, за да сте сигурни, че мозъкът ви има всички хранителни вещества, от които се нуждае, за да се адаптира към стреса на живота.

Ако искате да поддържате мозъка си добре за цял живот, тогава включвате колкото се може повече от тези храни за мозъка.