Терапия за високите токчета

Как да удължите живота на обувките с високи токчета и кога е време да ги изхвърлите?

За много жени високите токчета са истинско съкровище. Разбира се, красотата изисква жертви и понякога след дълъг ден прекаран качена на високи обувки, краката ти пулсират и е доста неприятно. Точно, защото обичате токчетата си толкова много е твърде вероятно да ги обувате често и те да се износят. Как да разберете дали има още живот в тях и ремонта си струва или е дошло времето да се сбогувате?

Колкото повече, толкова по-весело! Колкото повече обувки на токчета имате, толкова повече всеки един чифт от тях ще издържи.

Вземете мерки

Преди да обуете обувките си за първи път и да отидете на парти, поразходете се с тях вкъщи. Това ще е както във Ваша, така и в тяхна полза. Един чифт обувки могат да издържат много повече, отколкото предполагате, ако се грижите за тях, не ги носите всеки ден и ги поддържате чисти.

Всъщност наистина първото нещо, което трябва да направите още преди да ги купите е да се уверите, че тези токчета са Ви удобни – разходете се из магазина с тях. Ако имате нужда от помощ, за да откриете най-подходящите, обърнете се към консултанта в магазина и му обяснете какво точно търсите. Ако все пак си купите неудобни обувки, можете да потърсите силиконови подложки или цели нови стелки. Има различни видове подложки, които се поставят под петата, под пръстите или там където най-много Ви убива обувката, независими дали обувките са с отворени пръсти или сатенена подплата.Това ще направи разходките Ви с този чифт малко по-поносими.

Стелки и силиконови подложки за обувки на виски токчета.След като вече сте се сдобили с нов чифт обувки на високи токчета трябва да предприемете някои мерки за удължаване на живота им. Обърнете внимание от какъв материал е капачето на токчетата (най-долната част на токчетата). Ако са пластмасови или гумени занесете ги на обущар за да ги смени с железни. Пластмасовите капачета ще се изтърката още с първото излизане и това ще разруши и самото токче.

Сменете пластмасовите капачета с железни.Отблъскващ спрей - грижа да обувките.За да защитите Вашите нови обувки от вода и петна, купете си отблъскващ спрей, който можете да намерите в повечето магазини за обувки. Този спрей няма да направи обувките Ви водоустойчиви, но те по-трудно ще абсорбират вода и други течност и това ще улесни почистването им.

Продължителна грижа

Избягвайте дъждовните дни с високи токчета.След като започнете да се перчите из града с новите си токчета, има няколко неща, които можете да направите, за да се уверите, че ще изглеждат страхотно възможно най-дълго. Опитайте се да не носите токчетата си през дъждовни или снежни дни, тъй като водата може да ги повреди. Ако все пак си намокрите обувките, изсушете ги правилно. Можете да ги напълните с вестници, които да поемат водата от тях. Не си позволявайте да сушите обувките си до печката или камината, защото това може да повреди кожата им и нейните естествени масла, могат да се напукат или деформират.

Ако Ви се налага да излезете с токчета през дъждовно време, изберете чифт от синтетични материали, като винил. Освен това сега все още са модерни гумените и плстмасови обувки, които се справят много по-добре с влагата, отколкото кожата или велура.

Синтетичните материали са по-подходящи за дъждаДруга алтернатива е да излезнете с маратонки или пантофки и да си вземете токчетата в чанта. След като пристигнете на мястото просто си сменете обувките.

Обърнете внимание на чистотата на обувките си, особено на кожените. Полирайте ги и ги проветрявайте редовно.

Когато прибирате обувките си при смяна на сезоните бъдете изключително отговорини към тях. Не ги хвъряйте всички в една торба в килера. Ако не пазите кутиите им, поставете всеки чифт в отделна торба, така че да не се търкат едни в други и да се надраскат.

Прибирайте обувките в кутии.Ако разполагате с повече място за складиране на зимните си ботуши, можете да си купите балони за обувки. Това ще им помогне да стоят изправени и да не се образуват гънки и пукнатини по кожата им.

Кога е време да се сбогувате?

Всичко зависи от няколко фактора: как сте се грижили за обувките си, колко често сте ги носили, качеството на обувките и не на последно място от походката Ви. Ако полагате грижи за токчетата си, особенно ако са от добра и качествена изработка, те могат да издържът повече от 10 години, естествено, ако не ги носите всеки ден.

Ако си счупите токчето, това лесно може да бъде поправено при обущар, но ако е счупена цялата подметка, ще се наложи да ги изхвърлите.

Обущарят помага при счупени токчета, но не и при счупена подметка.Надявам се, да съм Ви била полезна при удължаването на живота на обувките с високи токчета.