Сърби ли ви главата – Ето какво да правите

Сърбежът на скалпа се появява внезапно и се възприема от всеки човек по различен начин. Например, родителите на малки деца веднага биха си помислили – въшки. Въпреки това, в повечето случаи, стресът и пърхотът причиняват дискомфорт, а последният досажда повече на мъжете.

Но това не означава, че жените не трябва да се тревожат за сърбежа. За тях той може да играе ролята на първата „камбанка“, предупреждение за началото на сериозно заболяване.

Защо ни сърби?

Испанският трихолог Серджо Ваньо, член на Академията по дерматология и венерология, разговаря с журналисти и цитира няколко причини за появата на сърбеж.

Това могат да бъдат инфекции (въшки или гъбички), всякакви възпалителни процеси (например, дерматит), себорея, пърхот и псориазис. Понякога неприятните усещания могат да сигнализират за началния стадий на цикатриална алопеция (нарушение на структурата на фоликулите с последваща плешивост).

Най-доброто нещо, което човек, който изпитва дискомфорт под формата на сърбеж, може да направи за себе си, да се обърне към специалистите. Но, за съжаление, не всички страдащи бързат да се подложат на медицински преглед поради страх да не чуят ужасна присъда. Такива пациенти вредят на себе си: без преглед, за лекаря ще бъде трудно да установи диагнозата и да назначи лечение.

Как да определите източника на проблема?

Повечето хора, вместо да посещават лекарския кабинет, се самолекуват – например, разчесват косата си няколко пъти на ден. Според Рамон Кахали, началник на отдел по алопеция и трансплантация на коса в болницата в Мадрид, разресването, ако подобрява състоянието на пациента, то е само за известно време. След привидното подобрение проблемът може да напомни за себе си с повишен сърбеж и възпаление на кожата в областта на скалпа.

„Необходимо е да се идентифицира истинската причина за сърбежа възможно най-рано и да се избере специфичен метод на лечение. В повечето случаи е достатъчно да смените шампоана или продукта за грижа за косата. Ако случаят е сериозен, противовъзпалителните лекарства могат да бъдат включени ”, казва експертът.

Какво е себореен дерматит?

Д-р Карлос Моралес, член на Испанската академия по дерматология и венерология, в сътрудничество с болницата Ramon et Cahal в Мадрид, смята, че сърбящият скалп може да бъде предшественик на себорейния дерматит. Това е хронично заболяване, което засяга скалпа под косата. За първи път себорейният дерматит се появява при деца (момчета и момичета), които са под тримесечна възраст. За втори път болестта ще се напомни за себе си в период от 40-70 години.

В повечето случаи, хората, страдащи от себореен дерматит, приемат това заболяване за обикновен пърхот. “В тези случаи, не можете се справите без използването на специализирани шампоани – тези, които съветват пациента от специалист,” – заключи Карлос Моралес.

За други причини за сърбеж

Обсъждайки възможните причини за сърбеж по кожата на скалпа, е невъзможно да не споменем още веднъж дерматози, псориазис, лихен планус (заболяване, при което скалпът е покрит с много крехки, сърбящи язви).

Достатъчно голям процент от пациентите могат да изпитват сърбеж по главата поради невродермит (заболяването е пряко свързано с нервната система), което се е развило на нивото на шията. Експертите препоръчват лицата, страдащи от горните заболявания, да използват меки шампоани, които съдържат бета-бизаболол или ментол – вещества, които имат успокояващ ефект. Ако използването на тези инструменти не донесе утешителни резултати, тогава не трябва да отлагате посещение на лекар.

Друга често срещана причина за сърбящ скалп са въшките. За да ги ликвидират, експертите препоръчват да се използват само лекарства, одобрени от научната медицина, категорично избягвайки използването на майонеза, маргарин, бензин, керосин и домашно приготвени продукти.