Слънчево изгаряне на кожата – как да процедираме

В един перфектен свят, не бихме забравили да се мажем със слънцезащитен крем всеки ден, да повтаряме по един нов слай на всеки 2 часа и да стоим на сянка.

Но ние всички сме хора, и понякога се случва да забравяме. (Кой не се е събуждал на плажа изгорял целия?)

Ако случайно се превърнете в омар, следвайте този план за облекчаване на слънчевите изгаряния от дерматолозите Алисън Артур и д-р Франческа Фуско. Кожата ви ще се почувства по-добре за нула време.

Намерете сянка 

Това изглежда очевидно, но щом забележите, че сте зачервени, опаковайте чантата си и потърсете сянка. “Избягайте от слънцето възможно най-бързо и за предпочитане отидете на закрито”, казва Артър. Продължете да избягвате директното излагане на слънце, докато не излекувате изгарянето си.

Вземете душ

Изплакването с хладка вода осигурява незабавно облекчение, така чевземете  душ или вана, казва Артър. Не забравяйте да пиете вода.

Лосион

Докато кожата все още е мокра, нанесете овлажняващ лосион с алое вера . Повторете няколко пъти на ден, докато изгарянето се излекува.

“Избягвайте лосиони с вазелин, които могат да уловят топлината в кожата”, съветва Артър. “Освен това не прилагайте продукти, съдържащи лидокаин и бензокаин, които са локални анестетици. Някои хора могат да реагират на тези продукти, причинявайки допълнително възпаление на кожата и дискомфорт. “

Фуско препоръчва също да не се ползват лосиони с анти-стареене съставки (като ретинол или хидрокси киселини) или алкохол, което може да увеличи зачервяването и да изсуши кожата ви.

Хапчета

Имате проблеми със съсредоточаването върху нещо друго, освен пулсиращата ви кожа? Вземете някои ибупрофен. Той помага за облекчаване на болката и намаляване на подуването. Просто се опитайте да го приемете с храна, за да избегнете стомашно дразнене или язви.

Охлаждане

Ако изгарянето ви е локализирано (например, да речем, че сте пропуснали да намажете определено място), студените компреси са точно това, което докторът би поръчал. Фуско предлага накисване на кърпа в равни количества студено мляко и ледена вода и натискане на кърпата върху зоната, докато кърпата се стопли. Повторете за общо три компреса. Студенината, нивото на рН и протеините на млякото спомагат за успокояването на кожата и ви.

За сериозни слънчеви изгаряния, които водят до образуване на мехури или обелване на кожата, се съпротивлявайте на желанието ги изчоплите. “Нека се лекуват сами”, казва Артър. “Не попийте мехурите или не отлепете кожата”. Ако ги разчоплите, това ще причини по-голямо дразнене, ще удължи възстановяването и вероятно ще доведе до инфекция.

Предпазни мерки

Ако се наложи да се изложите пак на слънчеви лъчи, преди да изгорите напълно, избирате защитно облекло и шапка. “Тези продукти могат да бъдат закупени в магазини за спортни стоки и онлайн. Потърсете тагове, които казват “UPF” върху тях “, казва Артър.

И забравете за слим дънките си, докато се лекувате. Точните дрехи могат да ви търкат сурово и да ви правят още по-склонни към пилинг, докато синтетичните материали могат да дразнят вашата нежна кожа. Придържайте се към свободното, дишащо облекло, изработено от памук или бельо.