Символ на красотата, елегантността и съвършенството: принцесата, която има 145 обожателя. Тези, на които отказвала се самоубивали

“Красотата е сила” – и тази поговорка има своето оправдание, ако погледнете стандартите за съвършенство от различни епохи в различни държави.

Говори се, че иранската принцеса Зухра хан Тадж Ал-Салтан е имала 145 обожателя от висшето общество, а 13 от тях дори са извършили самоубийство, когато ги е отхвърлила.

Принцесата на Персия

От 1795 до 1925 г. династията на Каджар е управлявала Иран – иранското кралско семейство от турски произход. Четвъртият Шах, чието име беше Насер ал-Дин Шах Каджар, имал четири дъщери, но само една от тях била различена.

Тадж ал-Салтан е персийска принцеса, за която много мъже от висшето общество са мечтали. Считали я не просто за красива. Тя била символ на елегантността и съвършенството. И въпреки че за съвременното общество нейният външен вид може да изглежда малко странно, мъжете от онази епоха я харесвали.

Съдбата на принцесата в много отношения, вероятно, е повлияна не толкова от нейния външен вид, колкото от нейния характер. Тя била доста силна и независима жена. Тадж ал-Салтан се развежда със съпруга си, от когото има четири деца. В онези години и в общество като иранското това било просто немислимо. В допълнение, тя отказала на много мъже, а това още повече ги накарало да полудеят по нея.

Революционна жена

Тадж ал-Салтан била образован човек. Тя пишела мемоари и провеждала литературни вечери. Принцесата вярвала, че правата на жените в нейната държава не трябва да бъдат нарушавани. Има доказателства, че тя е била феминистка.

Тадж ал-Салтан е първата жена, която се бори за равенство между половете. Организирала е Асоциация на звободните жени, която работи от 1910 година. Учените все още се опитват да разберат какъв е ефектът й върху историята и феминизма като цяло.

Животът на принцесата от династията Каджар не може да не ви учуди. Какво мислите за този стандарт на красота, елегантност и съвършенство?