Сексолозите разкриват: 8 мита за секса

Клиентите на сексолозите често говорят за представите си за секс. Много от тях са погрешни и могат да причинят вреда. Помолихме експерти да коментират митове и заблуди.

Мит 1: Мъжете трябва да са готови за секс по всяко време и навсякъде.

Мъжете не винаги са готови за секс. Един мъж може да бъде уморен, притеснен, раздразнен. Може би той трябва да разбере чувствата си, включително по отношение на партньора си. Когато порасне, той се нуждае от по-директно стимулиране на пениса преди и по време на полов акт. „Жените трябва да помнят, че сексът трябва да носи удоволствие и на двамата партньори. Попитайте мъжа, какво го вълнува и направете това, което той иска, активно и ентусиазирано”, съветва психологът и сексологът Стефани Бюлер.

Мит номер 2: Сексът без оргазъм не е секс

Сексът не е ограничен до нормален сексуален контакт, който завършва с оргазъм. Ако мислите така е време да го погледате по-творчески и реалистично. “Сексът е целувки, прегръдки, чувствен масаж. И орална и анална стимулация, галещи ръце и взаимна мастурбация. “Мръсни” разговори, четене на еротични разкази заедно или гледане на порно, ролеви игри и споделяне на фантазии. Разширете идеите си, спрете да се ограничавате и получавате повече удоволствие от интимните отношения”, казва сексологът Мусуми Гоз.

Мит 3: Само жените с безупречно тяло могат да се насладят на секса

Популярната култура предполага идеята, че само най-красивите и привлекателни жени могат да се насладят на секс. „Мъжете обикновено не забелязват физическите„ недостатъци ”на жените. В този момент в главата им има само една мисъл: „Господи, до мен стои гола жена!” Често казвам на клиентите: без значение как изглеждате, ако обичате тялото си, ще ви хареса.

За да направите това, може да се наложи да се научите да оценявате своята уникалност. “Когато една жена започне да разглежда несъвършенствата си като очарователни черти, тя се учи да обича себе си, което от своя страна ви позволява да се научите да обичате другите,” казва семейният терапевт и сексолог Даян Уайли.

Мит номер 4: Изневярата се случва, защото в една връзка нещо липсва

Понякога е така, но това е само една от причините. „Хората, които са щастливи в отношенията си с постоянния партньор, но се забъркват в афера, защото се появява „добра”възможност, т.е. изглежда, че можете да се възползвате лесно и с минимален риск. Някои имат импулсивен характер. Дори и стоки в супермаркета са подредени с определени очаквания: обикновените стоки са на обичайните места, а по-близо до касиера е това, което купуват спонтанно”, казва сексологът и семейният терапевт Грейси Лендес.

Мит номер 5: Жените могат лесно да изпитат вагинален оргазъм

„Много хора все още са убедени, че жените могат лесно да изпитат вагинален оргазъм. Повечето обаче изискват клиторна стимулация. Тази информация шокира клиентите ми, сред тях имаше дори лекари. Този мит е лош за отношенията. Една жена се оказва неудовлетворена, а мъжаси мисли, че е проблема е в размера му. При спонтанен секс без предварително ласки и допълнителна стимулация, жените рядко достигат оргазъм.” казва сексологът и семеен терапевт Лиза Пас.

Мит номер 6: Сексът в началото на връзката трябва да бъде смайващ

Мнозина са убедени в това. Понякога се случва, но по-често сексът е нормален или добър. Постигането на сексуална хармония отнема време. За интимността трябва да опознаете партньора си както психологически, така и сексуално. Когато се озовете в леглото с нов партньор, не знаете нищо за неговите предпочитания и не знаете колко сте сексуално съвместими.

Освен това, вие сте нервни, очакванията ви са под натиск. „Задайте си този въпрос в началото на запознанството:„ Искам ли отново да видя този човек?” Ако всичко върви перфектно от самото начало, вие като двойка няма да има на къде да израстнете. Съвместният растеж и развитие обединяват партньорите.”, казва сексологът и психотерапевт Кили Ранкин.

Мит номер 7: Ако трябва да използвате лубрикант, значи жената не е възбудена

Изкуственият лубрикант, въпреки че много хора не го харесват, може да бъде много полезен. Не винаги, когато една жена е възбудена, се освобождава достатъчно количество естествен лубрикант. Вълнението първо се проявява на психологическо ниво, а не на физическо, в тези случаи може да е полезно малко количество лубрикант.”, казва Мушуми Гоз.

Мит номер 8: Ако сексуалните нужди на партньорите не съвпадат, връзката е обречена

„Най-често срещаният проблем е несъответствието на сексуалните нужди, т.е. един от партньорите на секса иска по-често от другия. Все още не съм срещнал двойка, в която отношенията продължават дълго време и партньорите искат секс по равно. Следователно, различно ниво не означава, че връзката е неперспективна. Важно е да обсъдите с партньора си колко често искате да правите любов, да разпознавате, че той или тя може да има други нужди. Ако сексуалните ви нужди са коренно различни, трябва да потърсите помощ от професионалист, който ще ви помогне да постигнете компромис”, казва Кили Ранкин.