Само 10% от хората на света са левичари. Митове и факти за тях

Само 10% от населението на света са левичари. Има много митове за различията между десничари и левичари. Но е необходимо да се признае, чеповечето факти са доста абсурдни. Всъщност е необходимо да се проведат допълнителни изследвания, за да се докажат повечето от тях.

Мит: Левичарите са по-креативени

Има някои неща, които обединяват всички свръхчовеци; да бъдеш левичар не е едно от тях. Връзката между левичарите и творчеството е дългогодишен мит и най-вероятно ще остане само един мит.

В определен период от време се провеждат изследвания, които показват, че мъжете левичари са склонни да мислят по-креативно, когато решават проблеми. Въпреки това, нямаше разлика в мисленето между десничарите и левичарите от женски пол.

Мит: Левичарите са по-склонни да бъдат лидери

Разбира се, няма дим без огън. Например, 6 от последните 12 президента на Съединените щати са били левичари. Но едва ли някой обикновен левичар, седящ у дома, веднага ще започне да мечтае за власт над цялата страна. Да, това е невероятно съвпадение, но само съвпадение. Няма убедителни научни доказателства, че тази функция има нещо общо с техните лидерски умения. „Екстраполацията е, че между тези хора, които са избрани и успешни, трябва да има нещо общо, това е тяхната обща сила“, казва д-р Елизабет Очоа, главен психолог в медицинския комплекс на планината Синай Бет Израел Ню Йорк.

Мит: Левичарите са по-умни

„Има схващане, че левичарите са по-умни, но те не са“, казва д-р Очоа. Още в началото на 70-те години било проведено проучване, за което бяха събрани 7 000 респонденти. Всички те били ученици от началното училище. Тестовете не показват разлики в интелектуалните способности между левичарите и десничарите. Въпреки че стана ясно, че левичарите могат да мислят по различен начин.

Мит: Левичарите са затворени

Друго общо мнение е, че левичарите са по-отдръпнати от десничарите. Разбира се, също беше проведено проучване за това. В Нова Зеландия през 2013 г. учените не успяха да идентифицират различията между петте показателя за личността, тествани между десничари и левичари. “Стереотипът не се подкрепя от нищо”, каза авторът на изследването Джен Гримшоу, доктор по медицина, директор на лабораторията по когнитивна и афективна неврология в университета Уелингтън в Нова Зеландия.

Мит: Левичарите използват повече дясното полукълбо на мозъка

Тъй като повечето десничари използват левявата половина на мозъка, за да обработват информация, това трябва да означава, че левичарите мислят с дясното полукълбо, нали? Не е задължително. „В по-голямата си част левичарите очевидно не се различават от десничарите. Те определено не мислят по различен начин ”, казва Гримшоу

Факт: Левичарите могат да имат повече проблеми със съня.

Едно малко проучване в списанието Chest проследи ритмичните движения на крайниците на десничари и левичари, по време на сън. Изследователите са установили, че 94% от левичарите в съня си са преместили крайниците си (което може да е индикатор за периодично разстройство на движенията на крайниците) в сравнение с едва 69% от десничарите.

Факт: Левичарите могат да имат по-сериозни психични разстройства.

Според проучване, проведено в университета в Йейл, сред хората с психични заболявания, хората с психотични разстройства като шизофрения са много по-склонни да бъдат левичари, отколкото хора с настроение като депресия или биполярно разстройство. Изследователите изследвали малка група хора от амбулаторна психиатрична клиника и установили, че 40% от тях са левичари с шизофрения или шизоафективно разстройство.

Изследователите са особено заинтересовани да изследват връзката между характеристиките на психозата (като халюцинации или заблуди) и тромавостта; те вярват, че отговорът може да бъде в коя част от мозъка на хората с управляваща лява ръка са склонни да използват повече. „Надяваме се, че търсенето на такива биомаркери ще ни позволи да идентифицираме и диференцираме психичните разстройства по-рано и по възможност по-ефективно да прилагаме еднодневно лечение“, заяви авторът на изследването Jadon Webb.

А какви факти знаете за левичарите?