Ревност: инжекция в сърцето

Поетите и писателите често описват ревността .

В действителност обаче не е много приятно да усетите това усещане. Можете ли да се научите да го контролирате?

Някои смятат, че това горчиво усещане убива взаимоотношенията, докато други го виждат като знак на истинска любов. А други казват, че ревността е присъща на несигурните хора. Кой е прав?

Ревността е често срещано явление сред двойките.

РЕВНОСТ ПО РАЗЛИЧНИ ПРИЧИНИ

Първо ще разберем какво е това – ревност.

Това е сложно чувство, състоящо се от негодувание, гняв и страх. Най-често това е напълно здрава емоционална реакция към ситуация, в която виждате заплаха за вашите взаимоотношения. По правило, ревността възниква по две причини. Първото – поведението на партньора (флирт, очевиден интерес) изглеждащо неприемливо за вас. На второ място, не получавате достатъчно внимание от любимия си и той е зает да комуникира с някой друг.

За повечето от нас заплахата за взаимоотношенията също е заплаха за нас: усещане за привлекателност, самоуважение и репутация. Ревността в много отношения е свързана с несигурност: колкото повече си представите за себе си със любимия, толкова по-ужасно е загубата на вниманието му. За да вярвате в себе си, е полезно да намерите хобита, в които да намирате удовлетворение.

Честите срещи с приятели, които ви подкрепят и оценяват, разширете кръга на общуването чрез нови познати. Това ще помогне за повишаване на самочувствието.

И все пак е неправилно да мислим, че само хората, които са несигурни, са ревниви.

Доверете се на партньора си

Неприятно усещане може да бъде изживяно от напълно самостоятелен човек – ако няма възможност да се съгласи с партньора си и да повлияе на ситуацията. Понякога се случва, че любимите, по необходимост провокират ревността: откровен флирт с други хора (и пълно игнориране на половинката) може да предизвика буря от емоции и идеалната жена/мъж.

ВАЖНО: въпреки че ревността е доста неприятна, сама по себе си тя може да бъде полезна. Тя казва ясно: нещо не е наред в отношенията. Ето защо, ако почувствате инжекциите й, това е повод да помислите как точно се чувствате и как да коригирате ситуацията.

АКО РЕВНУВАТЕ

Как да се държиш, ако ревнуваш тук и сега?

Не си изкарвайте на партньора цялото дразнене, в противен случай кавгата е в кърпа вързана. Отидете дострани и се успокой.

Не трябва обаче да преглъщате обидата. Ясно формулирайте за себе си, че поведението на партньора ви ве е наранило.

Не отлагайте разговора.

Утре ефектът няма да бъде същият: за половинката цялата история ще бъде в миналото. Може да не разбира какво искате от него.

Бъдете обективни и конкретни, избягвайте обвинения и реторически въпроси. Формулата, която ще ви помогне: описание на ситуацията + кратко искане. Например, на парти: “Знаеш ли, някак си ми е неудобно да танцуваш постояно с Елена. Хайде да танцуваме и да покажем класа.”

АКО ВИ РЕВНУВАТ

Жените често възприемат мъжката ревност като доказателство за любовта. Но не приемайте това, което се случва като комплимент. Ако вашият любим е ревнив, тогава го боли, и в това състояние, хората могат да се държат неразумно.

Говорете с парньора си, какво точно влияе на поведението му. Може би има основания за подозрение: подозвително е, ако един и същ колега ви изпраща веднъж на шест месеца, друг – три пъти седмично.

Съгласете се, че който и да е, веднага ще ви каже, че е обиден.

Опитайте се да дадете на близкия човек повече внимание, не само когато прекарвате време с него, но и в компании. За него е важно да види, че представлява интерес за вас.