Проблеми с щитовидната жлеза – признаци и симптоми

Щитовидната жлеза е малка жлеза, която седи около гръкляна под ларинкса (гласовата кутия).

Хормоните, които секретира контролират метаболизма на организма. Но като всички неща, тази “майка на всички жлези” е податлива на неправилно функциониране и когато това се случи, тя действа по различен начин, в зависимост от това дали произвежда излишен хормон (хипертиреоидизъм) или не произвежда достатъчно от него (хипотиреоидизъм).

Списъка на симптомите на двете състояния на щитовидната жлеза ще видите по долу, така че да можете да прецените, дали вашата щитовидна жлеза функционира неправилно. Ако смятате, че нещо не е наред, не забравяйте да посетите лекар възможно най-скоро.

Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормон на щитовидната жлеза. Дефицитът на йод е една от най-честите причини за хипотиреоидизъм. Хипотиреоидизмът е по-чести при жените, отколкото при мъжете, като жените на възраст над 60 години са най-податливи.

Сега нека да разгледаме симптомите.

Сънливост и летаргия

Щитовидната жлеза произвежда хормони, които контролират начина, по който тялото използва енергията. Недостатъчното производство на хормони може да доведе до депресивно чувство, застой и летаргия.

Промяна в гласа ви

Щитовидната жлеза и ларинкса (гласова кутия) се намират много близо една до друга. Така че всяка дисфункция на щитовидната жлеза може да повлияе на ларинкса и да предизвика проблеми с гласа ви.

Удебелена кожа и изтъняване на веждите

Удебелената кожа и изтъняването на веждите е друг симптом на хипотиреоидизъм. Това води до появата на гъста, суха и люспеста кожа. Това може да доведе и до изтъняване на веждите ви, което е доста коварно, но често се появява сред първите симптоми.

Болки в мускулите и ставите

Задържането на течности, често срещан симптом на хипотиреоидизъм, може да причини болка в мускулите и ставите. Най-често се проявява около глезените и колената и се влошава с физическа активност.

Лош слух

Въпреки че причината не е много известна, изследванията ясно установяват връзката между нарушението на щитовидната жлеза и загубата на слуха.

Загуба на либидо

Хипотиреоидизмът забавя метаболизма, което означава, че репродуктивните органи също се забавят. Това води до по-малко производство на полови хормони, което засяга либидото.

Хипертиреоидизъм (базедовата болест)

Хипертиреоидизмът е състояние, причинено от прекомерното производство на тиреоиден хормон в организма. Около 60% до 80% от случаите на хипертиреоидизъм в САЩ са причинени от болестта на Грейвс. Други причини включват мултииндуларен удар, токсичен аденом, възпаление на щитовидната жлеза и прекомерно количество йод в храната. Нейното появяване е около 2 до 10 пъти по-широко разпространено при жените.

Какви са симптомите на хипертиреоидизъм? Нека погледнем.

Увеличаване на апетита

Повишеният апетит може да е признак на хипертиреоидизъм, тъй като прекомерното освобождаване на тиреоидния хормон в тялото ви може да ви накара да се чувствате гладни през цялото време. Единственият възходящ факт е, че излишният прием на храна не ви задължава непременно да увеличите теглото си, тъй като увеличеният метаболизъм на тялото го компенсира.

Прекомерно уриниране

По-бърз метаболизъм означава повишен кръвен поток. Това прави бъбреците ви да филтрират повече, така че се произвежда повече урина.

Прекомерна жажда

Тъй като хипертиреоидизмът причинява прекомерно уриниране, тялото ви трябва да попълни водните си нива. Това ви кара да пожелаете повече вода.

Треперене на ръцете

Всеки би изпитвал леки треперения, ако ръцете и предмишниците му се задържът в една и съща позиция твърде дълго. Тъй като хипертиреоидизмът ускорява почти всички метаболитни функции и поставя тялото в бърз режим, продължителността на времето, след което ръцете обикновено започват трепет, намалява. Това причинява забележими треперения в ръцете и предмишниците.

Пристъпи на прекомерно сексуално желание

Поради ускорения метаболизъм, хипертиреоидизмът може да причини пристъпи на прекомерен сексуален апетит.

Съвети за управление на функционирането на щитовидната жлеза

Съвети за хипотиреоидизъм:

  • Следвайте здравословна диета от зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и слаби протеини. За да запазите енергийните си нива стабилни, яжте малки порции през целия ден. Покачването на теглото е често срещан симптом на хипотиреоидизъм, така че храненето на здравето може да ви помогне да управлявате наддаването на тегло.
  • Следвайте активен начин на живот. Тренировките може да ви помогнат да поддържате здравословно тегло. Упражненията също така повишават енергийните ви нива и намаляват стреса, което е особено важно, ако имате хипотиреоидизъм.
  • Правете медитация и йога. Хипотиреоидизмът може да доведе до летаргия и депресия. И двете, медитация и йогата, могат да ви помогнат в битката срещу тези хипотиреоидизмът.
  • Рано си лягайте и направете схема за сън. Чувството за летаргия и ниско ниво на енергия са често срещани симптоми на хипотиреоидизъм. Така че дайте на тялото си подходящото време за сън, за да заредите тази енергия.

Съвети за хипертиреоидизъм:

  • Избягвайте йода. Хората с хипертиреоидизъм не трябва да ядат храни с високо съдържание на йод. Също така, избягвайте млякото и другите млечни продукти, включително сладолед, сирене, кисело мляко и масло. Трябва да се избягват морски дарове, включително риба, суши, миди, водорасли.
  • Правете медитация. Свръхпроизводството на тиреоидни хормони води до повече мозъчна стимулация, караща страдащите да се чувстват нервно или тревожно. Правете медитация за управление на безпокойството.
  • Пийте вода! Хипертироидизмът ви кара да губите много вода чрез уриниране. Така че поддържайте тялото си добре хидратирано.