Причината, шаферките да носят рокли в един и същи цвят

Тази мода с еднаквите цветове на шаферските рокли всъщност произлиза от времето, когато булките са били открадвани.

Защо булката винаги стои вляво?

За да може дясната ръка на младоженеца да е свободна да извади меча си и да се пребори с похитителите (или, както често се случва, контра-похитителите).

Защо най-близкия до младоженеца се нарича “кум”?

Тъй като той е най-добрият човек в битка с меча, което е почти сигурно, че ще се случи, младоженеца отиде да взема булката.

Защо тогава шаферките всички носят рокли с еднаъв цвят?

Това е стара традиция, която идва от времтое, когато шаферките не само се обличат едина друга, а са го правили като самата булка. Според Хане Бланк, автор на “Вирджиния”, “Несвързаната история”, истинската причина за това не е групата да изглежда супер в портрети и гравюри, а да “обърка злите духове или тези, които искат да навредят на булката”.

Съществуват доказателства за този обичай, датиращ от древен Рим и феодален Китай, където булката може да е била задължена да пътува много километри до града на младоженеца, което предразполагало за бъде атакувана от бандити или съперници. С множество шаферки, всички облечени като нея, това ставало по-трудно. В крайна сметка това се превърнало в законно изискване, според някои римски сватбени церемонии. По същата причина се оказва, че булките носят воали, за да маскират лицата си от реални и свръхестествени сватбени проблеми.

Докато някои от духовните асоциации може би са избледнели, този обичай продължава да навлиза във викторианската епоха. Когато кралица Виктория се омъжвала за принц Алберт през 1840 г., нейните 12 шаферки носели еднакви бели рокли, които допълвали сатенената рокля на кралицата. Виктория и антуражът й създадали толкова екстравагантен образ на благодат и плодородие, че белите рокли бързо заменили старата традиция на благородниците, носещи сребро в сватбените си дни. Точно така – благодарим ти Виктория за бялата ти рокля!

Сватбените шаферки в съвременните церемонии получават по-голяма свобода в начина, по който се обличат (обикновено), но някои от историческите протекционни сили все още остават. В някои китайски церемонии, например, може да се наложи шаферка да отклони исканията за пиене от булката и чаша чай от оризово вино от нейно име през десетки индивидуални тостове със сватбените гости.

Така че следващия път, когато присъствате на сватба, вдигнете чаша за всички жени в историята и по целия свят, които буквално поставят живота си на карта, за да може булката да има най-добрия ден от живота си и да я пазит от злите духове от списъка на гостите.