Правилното ниво на кръвното налягане, според възрастта и пола /Таблица/

Всички сме наясно, че за да останем здрави, трябва да контролираме кръвното си налягане. Но какво точно е кръвното налягане?

Кръвното налягане всъщност е силата, която движи кръвта през кръвоносната система. Трябва да разбирате кръвното налягане като жизнена сила. Това е така, тъй като без него хранителните вещества и кислородът няма да бъдат натиснати в кръвоносната система, за да се захранят органите и тъканите.

Кръвното налягане е значимо, тъй като то осигурява хормони като инсулин и антитела и бели кръвни клетки за имунитет.

Също толкова жизнено, колкото и хранителните вещества и кислорода, доставената свежа кръв може да изхвърли токсичните отпадъци от обмяната на веществата, като токсините, които се изхвърлят през бъбреците и черния дроб и въглеродния диоксид, който издишваме.

Сега, разбрахте какво е кръвното налягане и вероятно се чудите какво причинява кръвта да оказва натиск в артериите.

Е, всъщност е просто, сърцето прави кръвното налягане, като “засилва” кръвта, когато се изпомпва с всеки един удар на сърцето. Кръвното налягане от другата страна не може да бъде създадено само чрез изпомпване на сърцето.

ПРИЧИНИ ЗА ВИСОКО НАЛЯГАНЕ НА КРЪВТА

Често причините за високо кръвно налягане не са точни. Високото кръвно налягане може да възникне поради:

  • Физическа активност
  • Семейна история
  • Тегло
  • Солени храни
  • Прием на алкохол
  • Възраст

Също така има лекарства, които могат да повишат кръвното налягане.

СИМПТОМИ НА ВИСОКО НАЛЯГАНЕ НА КРЪВТА

Лошото нещо за високото кръвно налягане е, че не можете да го почувствате. Обикновено няма предупредителни знаци, което означава, че можете да го имате и да не го осъзнавате. Ето защо е от решаващо значение да се провери.

КРЪВНО НАЛЯГАНЕ, СПОРЕД ВЪЗРАСТТА

Възрастта е една от причините за високо кръвно налягане. Ето защо е от решаващо значение да знаете какво трябва да бъде кръвното налягане според нашата възраст. Но трябва да знаете, че нивата се различават както за мъжете, така и за жените, а възрастта и полът не трябва да бъдат единствените критерии, които ще определят кръвното налягане.

ОРИЕНТИРОВЪЧНА ТАБЛИЦА ЗА НОРМАЛНИТЕ СТОЙНОСТИ НА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ

Най-добрият начин да разберете дали имате високо кръвно налягане е да го проверите при Вашия лекар.