Полезен експеримент: какво се случва, ако всеки ден ядем мед с канела?

Медът и канелата са две съставки, които се вписват невероятно на вкус и могат наистина да добавят вълшебство към някои ястия или храни. Например, тост с мед или ябълков пай с канела. Само от мисълта може да се възбуди апетита ни. Знаете ли, че медът и канелата не са само вкусни, комбинацията от тези продукти е изключително здравословна?

Методи на приложение

В продължение на хилядолетия хората са използвали тези две съставки за лечение на някои заболявания. Също така в традиционната китайска медицина канелата се използва за намаляване на високата температура, причинена от заболяване или инфекция. Медът се използва за очистване на организма от токсини, като анестетик, както и по време на превенцията и лечението на дехидратация.

Полезните свойства на меда

Производственият процес на този продукт е изключително сложен. Работните пчели събират нектар от най-здравословните цветя, запълват стомаха и го донасят в кошера. След това друга пчела поглъща този нектар и ензимите в тялото й разграждат захарта. След това в медена пита се поставя усвоен нектар. След това, нектарът се превръща във вкусен и лепкав мед, както сме го виждали.

Какви са полезните свойства на този продукт?

Увеличава енергията

Медът – източник на големи количества въглехидрати. Естествената захар, получена от растенията, се абсорбира бързо и осигурява на тялото сила и енергия. Вместо рекламирани шоколадови блокчета или напитки, яжте тост с мед и енергията е гарантирана.

Съдържа антиоксиданти

Поради факта, че пчелите получават нектар от растенията, естествено тези вещества се съдържат в самия мед. Антиоксидантите освобождават организма от свободните радикали, които увреждат клетките и могат да доведат до различни заболявания, включително рак.

Според проучванията, тези вещества могат също така да намалят риска от инфаркти, инсулти и очни заболявания. Според учените по-богатите и по-тъмни оттенъци на меда, толкова повече съдържат полезни антиоксиданти.

Помага при кашлица

Медът има антимикробни и противовъзпалителни свойства. Отдавна се използва като помощ при кашлица и поради това е основната съставка на много антитусивни препарати. Лекарите (и най-вероятно баба ви) предлагат смесване на мед с топъл лимонов сок или мляко за лечение на симптомите. В допълнение, някои проучвания, резултатите от които са публикувани в списание Family Practice, показват, че медът от елда намалява тежестта на симптомите при кашлица и подобрява качеството на съня при децата и, следователно, на техните родители.

С какво е полезна канелата?

Мнозина знаят за лечебните свойства на меда, но не всеки е запознат с лечебните свойства и ползите от използването на канела.

Какво е това?

Канелата е подправка, която се извлича от вътрешната кора на няколко вида дървета от рода Cinnamomum. Използва се за подправка на много храни, от бисквитки и сладкиши до спагети.

Намалява захарта

Канелата, в сравнение с меда, няма енергийни свойства. Въпреки това, тази подправка стабилизира нивата на захарта, увеличавайки се след консумирането на храни с високо съдържание на глюкоза, включително мед. Учените са провели няколко проучвания, резултатите от които показват, че канелата, поради способността й да намалява количеството захар в кръвта, както и стабилизиране на производството на инсулин, може да бъде полезна за хора с диабет тип 2. В допълнение, подправката намалява нивото на холестерола в кръвта, което е изключително важно след достигане на 40-годишна възраст.

Защитава тялото

Както и медът, канелата съдържа онези важни антиоксиданти, по-специално полифеноли, които освобождават тялото от свободните радикали. И именно благодарение на тях канелата спечели първото място в проучването на Университета в Хонг Конг, в което анализираха 26 различни подправки. Полезни продукти като чесън и риган са по-малко полезни от канелата и остават назад в класацията.

Има противовъзпалителни свойства

Често възпалението в организма може да бъде причинено от много фактори, включително ревматоиден артрит, астма, туберкулоза, пародонтит, улцерозен колит, болест на Крон, синузит и много други. Благодарение на изследванията, учените са открили, че канелата има противовъзпалителни свойства, които помагат за предотвратяване на горните заболявания.

Бори се срещу бактериите

Както казва Мери Попинз, “една лъжица канела помага да се отървете от инфекциите.” Въпреки че това твърдение може да не е напълно вярно. Също така, лекарите не препоръчват яденето на канела в такива количества. Алдехидът, един от основните компоненти на канелата, може да допринесе за борба с различни видове инфекции.

По-специално, доказано е, че маслото от канела има положителен ефект при лечението на инфекции на дихателните пътища, причинени от гъбички. В допълнение, тази подправка може да забави или напълно да спре растежа на някои бактерии, като Listeria и Salmonella.

В заключение

Канела и мед традиционно се използват не само в готвенето, но и в рецепти на традиционната медицина. Тези две съставки, в комбинация или поотделно, притежават редица полезни и лечебни свойства: от превенция на инфекциозни заболявания до пречистване на организма от вредни токсини. Предимствата на канелата с мед пред други продукти се обясняват с уникалния състав на всяка от тях. В допълнение, тези съставки са много вкусни.

Споделете в коментарите, какви други полезни свойства на меда и канелата знаете?