Опасностите за здравето, които крият басейните

Ако някога сте се разболявали след посещение на басейн, причината може да е била замърсената вода в басейна.

Според доклад от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) от 2018 г. повече от 27 000 души са се разболели от басейни, горещи вани и други подобни. За щастие има предпазни мерки, които можете да предприемете.

Повечето басейни са безопасни

Да, може да има нещо, което се крие във водата и заплахата от заболяване да е реална, но като цяло вашият любим локален плувен басейн вероятно е безопасен. “Докато се поддържат нивата на рН и хлор в басейна, дезинфектантите ще унищожат повечето микроби, които могат да ви разболеят”, казва Дан Десимоне, MD, консултант по инфекциозни заболявания в клиниката “Майо” в Рочестър, Минесота.

“Crypto” е проблем

За съжаление, един от микробите, наречен Cryptosporidium, е доста устойчив на химикалите в басейна. “Това е най-честата причина за диария”, казва д-р Десимоне. Той се намира във фекалната материя на другите плувци, които са заразени, а спорите могат да оцелеят от часове до дни във водата, добавя той. Бактерията е гадна – може да причини диария до две седмици. За да намалите риска, не поглъщайте вода от басейна (дори и в малки количества).

Очите ви не са червени от хлора

Лесно е да се приеме, че хлорът е дразнещ за очите ви. Но това всъщност е резултат от химикалите в басейна, които се смесват с неща като урина, пот и мръсотия, обяснява Крис Виант, MPH, доктор, председател на Съвета за качество и здраве на водата.

Вода в ухото

Сърбеж, зачервяване, подуване и болка са признаците и симптомите на вода в ухото, инфекция на външния ушен канал. Тя се разпространява, когато водата и бактериите в басейна попаднат в ушния канал и се размножат. Старайте се да не попада вода в ушите ви, като използвате тапи за уши или използвайте суха кърпа, за да изтриете влага след плуване.

Обриви от джакузи

Освен, че накисването в горещо джакузи може да звучи отпускащо, може да се стигне и до кожна инфекция, причинена от бактерията Pseudomonas aeruginosa, т.е. обрив. “Бактерията живее във вода и процъфтява в джакузито”, казва д-р DeSimone. Обикновено, обривът – който е сърбящ, неравен, червен и понякога изпълнен с гной – си отива сам, казва той. Най-добрият начин да избегнете инфекцията е да се измиете със сапун всяко джакузи.

Други опасности, които могат да ни развалят удоволствието от басейните са:

  • хранителни отравяния
  • легионерска болест
  • хепатит А
  • стомашни раздразнения