9 храни, които унищожават тялото ви

Когато избираме здравословна храна в супермаркета, се надяваме да купим нещо полезно за себе си и нашето семейство. Но изследванията показват, че дори най-обикновените храни могат да бъдат опасни.

Направихме списък с храни, които могат да навредят на тялото ви и как да намерят начин да избегнете проблемите и да се насладите на всички вкусни храни, които харесвате.

Маруля

Учените от са анализирали статистически данни за последните 12 години. Те се опитвали да разберат кои храни водят до най-голям брой случаи на хранително отравяне. Марулята се оказва номер едно. Тя е отговорна за 363 епидемии с 13,568 известни случаи на отравяне. Така че, дори марулята да е добре опакована и “готова за ядене”, е по-добре да я измиете много добре, преди да я сложите в чинията си.

Яйца

Инфекцията, причинена от салмонела, която може да попадне върху яйцата от екскрементите на заразено пиле, може да бъде опасна, особено за деца, възрастните хора и хората, които имат слаба имунна система. Ако видите, че черупката не е напълно чиста, по-добре е да измиете яйцето, преди да направите бъркани яйца и да заразите цялото семейство.

Пилешко

Една капка сок от сурово пилешко месо има достатъчно бактерии Campylobacter за инфектиране на човек. Тази бактерия причинява треска и стомашно-чревни проблеми. Бактериите се разпространяват много бързо, когато измиваме месото, защото го докосваме с ръцете си, престилките и т.н. За да сте сигурни, трябва да сведете до минимум контакта си със суровото пиле и да измиете дъската за рязане и ножовете преди да ги използвате за останалите ваши ястия (дори предлагаме да ги измиете във вряла вода).

Риба тон

Когато рибата се размразява и съхранява погрешно, се образува токсичен протеин, наречен scombrotoxin. Той може да доведе до отравяне с хранителни вещества, което води до кожен обрив, повръщане, стомашни болки, диария, висок сърдечен ритъм и дори загуба на зрение.

Решението: трябва да размразите рибата тон, без да я оставяте в контакт с въздуха. Вземете я от фризера и я сложете на най-долния рафт в хладилника, без да отваряте опаковката.

Сирене/Кашкавал

В сирената и кашкавалите няма токсични химикали, но на който и да е етап от производството патогенните микроорганизми, които причиняват отравяне, могат да попаднат в тях. Съществува риск от улавяне на бруцелоза и листериоза, ако непастьоризираното мляко от болни животни се използва по време на производството. Ето защо трябва да купувате сирене само от производители, които познавате и на които се доверяват.

Колбаси и месни продукти

Според изследването, 12% от колбасите и други месни продукти се заразяват с Е. coli и патогенни микроорганизми (листериоза и салмонела). Листериозата е особено опасна за възрастните хора, бременните жени, новородените и децата преди навършване на една година. Тя може да причини увреждане на нервната система и дори менингит.

Кайма

Експерти откриха остатъците от антимикробни лекарства, Е. coli, салмонела и листерии в каймата. Ето защо е по-добре да внимавате каква кайма купувате.

Морски дарове

Проучванията показват, че този вид храна съдържа много повече соя, отколкото е разрешено, което означава, че има нарушения на санитарните стандарти по време на производството. Трябва да ядете само замразени морски дарове, покрити с лед.

Газирани напитки

Освен затлъстяването и увреждането на черния дроб, друга причина, поради която трябва да ограничите газираните напитки е ефектът, който имат върху костите ви. Содата съдържа фосфорна киселина и кофеин, което води до намаляване на костната минерална плътност (BMD) и евентуално до остеопороза.