Ново проучване показва, че жените спят по-добре с куче в леглото

Ако сте собственик на куче, знаете, че няма нищо по-добро от гушкането в леглото в края на един дълъг ден с мекото, пухкаво кученце. 

Чувството е невероятно да се събудим сутрин и кучето ни да се е гушнало в нас в топлото легло, после става и се клатушка, гледката ни зарежда с много положителна енергия.

Когато имаме лоши сънища, се събуждаме, за да го накарам да го гушнем, това ни кара да се чувстваме сигурни и защитени. Когато е студено, той затопля краката ни. И дори когато той похърква, звукът е някак си отпускащ.

Все пак има хора, които казват, че спането с вашето куче в едно легло е “нехигиенично” или “нездравословно” и сега има научни данни, които да доказват точно обратното.

Ново проучване, публикувано в списание Anthrozoös , установи, че спането с куче има значително положително въздействие върху качеството на съня на жените.

Изследователите са събрали данни от 962 възрастни жени, живеещи в Съединените щати, 55% от които са споделяли леглото си с поне едно куче, 31% от които са имали поне една котка, а 57% са спали с човешки партньор. Резултатите установили, че спането в едно и също легло с кучетата си, довели до много по-добра почивка, отколкото спането с котка или, изненадващо, дори с човек.

“В сравнение с партньорите в леглото, кучетата, които спяха в леглото на собственика, се възприемаха като смущаващи съня по-малко и са свързани с по-силни чувства на комфорт и сигурност”, пише проучването. “Напротив, котките, които спяха в леглото на собственика им, се оказаха също толкова разрушителни, колкото и човешките партньори, а бяха свързани с по-слабите чувства на комфорт и сигурност, отколкото партньорите на хората и кучетата”.

В допълнение, проучването установи, че собствениците на кучета се прибирали по-рано и са се събуждали по-рано от собствениците на котки, което е още една голяма победа, тъй като много изследвания са установили, че има огромни ползи за здравето от ранното ставане. Не е ясно дали тази връзка е корелационна или причинно-следствена, но ако е второто, има смисъл. 

Котките спят през цялото време

Кучетата, от друга страна, имат повече режими, когато е време за почивка и когато видим, че кучето ни похърква лекичко в 22:00, се вдъхновяваме да затворим лаптопа си и да се плъзнем в леглото.

Разбира се, има някои неизбежни недостатъци, които позволяват на кучешкия ви най-добър приятел да спи в същото легло като вас. В зависимост от породата на кучето ви, окосмяването може да бъде истински проблем, както и потенциалните алергии. 

“Хората се притесняват, че с позволяването на вашето куче да спи в леглото ви, ще създаде проблеми с господството и ще научи вашето куче, че не сте водачът на глутницата”, каза ветеринарен лекар от Сиатъл  Кори Грос пред  Everyday Health . Той обаче отбеляза също, че ако кучето ви няма проблеми с поведението, самото обстоятелство за споделяне на легло е малко вероятно да го причини. “Ако вашето куче вече има проблеми с господството с вас като собственик, а след това го пускате да спи в леглото с вас може да бъде проблем. Но ако нямат такива проблеми, то това няма да ги създаде. “