Ново проучване: нискомаслено кисело мляко сваля високото кръвно

Високо кръвно налягане се диагностицира при над 1 милиард души по целия свят. Това е основната причина за сърдечни заболявания и тези на кръвоносни съдове. Различни лекарства и лечения се използват за понижаване на кръвното налягане. В момента проучване, публикувано в American Journal of Hypertension, предполага, че редовната и повишена употреба на кисело мляко може да намали риска от развитие на сърдечно-съдово заболяване. Проведено е сред хора, страдащи от хипертония.

Какво бе изследването?

Проучването включва повече от 55 000 жени на възраст 30–55 години и 18 000 мъже на възраст 40–75 години. Всички бяха диагностицирани с хипертония, други заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. От участниците се изискваше да попълнят въпросник, състоящ се от 61 точки. Той беше изпратен до тях през 1980 година. От участниците се изискваше да докладват за диетата си тази година. Впоследствие те бяха информирани за всички заболявания, диагностицирани от лекарите. Те включват миокарден инфаркт, инсулт и др. Учените, провеждащи проучването, имат разрешение да получат цялата необходима информация от медицинските досиета на всички участници.

Жените и мъжете са на здравословна диета със сърце с повишен прием на кисело мляко. Изследванията са продължили 30 години. Увеличеното включване на млечнокисели продукти в диетата е довело до намаляване на диагнозата на сърдечни и съдови заболявания като хипертония, диабет тип 2 и инсулинова резистентност.

Получените резултати

По-високата консумация на нискомаслено кисело мляко, 2 или повече порции на седмица, намалява риска от инфаркт на миокарда с 30% за жените и 19% за мъжете. Всички участници имаха 20% намаление на сърдечните и съдовите заболявания, като хипертония, атеросклероза.

Учените смятат, че включването в диетата на кисело мляко с ниско съдържание на мазнини може да бъде от полза както за вас, така и като част от диета, богата на фибри, зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни.