Невидими знаци, които крещят, че трябва да посетим доктор

Свикнали сме да не обръщаме внимание на незначителни здравни проблеми и много малко от нас действително посещават лекар, ако страдат от умора или открием мистериозна пъпка по тялото си.

Изненадващо, според статистиката, жените са по-внимателни към своето здраве, отколкото мъжете. Те търсят по-често медицинска помощ, дори ако симптомите им изглеждат незначителни или ако болестта е в начален стадий, което улеснява лечението на заболяването. Мъжете, от друга страна, са склонни да приемат, че малките здравни проблеми ще изчезнат след известно време без помощта на лекар.

Не искаме да ви накараме да се страхувате за вашето здраве, но искаме да обясним защо пренебрегването на малки заболявания може да бъде опасно, дори ако те не изглеждат голяма работа.

1. Често се уморявате – особено след настинка – и трудно дишате.

Смята се, че основните симптоми на пневмония са продължителна кашлица и треска. Скритата пневмония обаче също е враг на вашето здраве и за съжаление не е толкова рядко срещана, колкото си мислите. Ако наскоро сте имали настинка и все още имате затруднено дишане, особено след неинтензивни тренировки или се чувствате изключително уморени след един работен ден, това може да е признак на скрита пневмония. Може да има и други симптоми, като свирене на гърдите при издишване и вдишване, раздразнителност и бледа кожа. Посещението на лекар би било разумно в този случай.

2. Под кожата ви има подутини, разположени навсякъде по тялото

Инструкциите за самоконтрол за признаци на онкологични опасности обикновено казват, че изследват и проверяват за бучки на определени места като гърдите и слабините.

Въпреки това, местоположението на тези подутини с различна етиология може да бъде навсякъде по тялото. Те биха могли да се окажат липоми или атероми (разновидности на вени или кисти), които са относително безвредни, но могат да бъдат и симптоми на по-сериозни заболявания. Лекарят, който първо трябва да посетите, е дерматолог.

3. Силен косопад

Безспорно ендокринната система засяга всички процеси, които се случват в организма. Ето защо е важно да наблюдавате здравословното състояние на щитовидната жлеза. Един от признаците, че има нещо нередно с хормоните ви, е внезапна загуба на коса или промяна в структурата на косата.

Космените клетки са “най-бързи” в тялото ни, поради което хормоналните промени засягат първо тях и водят до забавяне на растежа на косата, изтъняване на косъма, отслабване на косата и в крайна сметка загуба на коса. Ако сте раздразнителни и уморени, усетите промяна в теглото и нередовен цикъл в допълнение към косопада; това е знак, че най-вероятно трябва да посетите ендокринолог, а не трихилог.

4. Недостиг на въздух, който се появява изведнъж

Хората, страдащи от хронични заболявания, свързани с дихателната система, обикновено познават причините за недостиг на въздух.

Но какво правиш, когато диспнеята започне неочаквано и без причина? Лекарите назовават 2 широко разпространени причини: киселинен рефлукс и сърдечни проблеми. Киселинният рефлукс е, когато съдържанието на стомаха влезе в хранопровода и не винаги се проявява с киселини и дискомфорт в стомаха. Недостигът на въздух, особено след хранене, също може да бъде симптом на този проблем. Нещо повече, недостигът на въздух може да бъде признак за сърдечна недостатъчност. Ето защо, ако сте имали няколко атаки от диспнея, по-добре е да проучите по-нататъшните неща с Вашия лекар.

5. Имате болезнен менструален цикъл

Гинеколозите казват, че много болезнена менструация е нормално нещо за младите момичета, защото цикълът им започва да се развива. Но ако страдате от силна болка по време на менструацията в зряла възраст, по-добре е да посетите гинеколог, за да изключите ендометриозата – причината за много проблеми с репродуктивната система.

При ендометриозата тъканта, която обикновено покрива матката отвътре, се простира отвъд нея и може да расте на места, където не бива – перитонеума, яйчниците и червата. Те се увеличават по размер, а някои от тях се изхвърлят по време на менструацията. Тези мини-процеси на изхвърляне на кисти причиняват невероятна болка.

6. Вашето дете спи нервно и често е раздразнено

За съжаление, много често децата не могат да кажат какво се случва с тях, поради което родителите трябва да могат да разчетат признаците и да диагностицират непряко някои здравни проблеми. Продължителното лошо настроение през нощта, например, може да бъде симптом на червеи – “безобидни” хелминти, които са специфични за децата.

Раздразнението и лошото настроение сутрин се дължат на нощната активност на хелминтите, която лишава детето от адекватен сън. Любопитно е, че сърбежът, който причинява проблема, не винаги се появява незабавно – бебето може просто да почувства някакъв дискомфорт, без да може да го обясни.

7. Възпаление на гърлото повече от 2 пъти годишно

Когато получавате ангина често, вашите стави са подложени на ненужен стрес, дори ако нямате очевидни усложнения по време на заболяването. Всички, защото ангината и възпаленото гърло са стрептококови инфекции – и стрептококите са един от причинителите на ревматизма.

Съвместните заболявания влошават драстично качеството на живота и могат да причинят много вреди на живота на човека.

Ние сме свикнали да мислим, че съвместни проблеми се отнасят само за възрастни хора. Но това не винаги е вярно – дори децата могат да имат такива проблеми. Ето защо лекарите ни напомнят, че ако сте склонни да имате ангина често, да настивате често и да усещате лек дискомфорт в ставите си сутрин, трябва да посетите ревматолог. Това може да помогне да откриете евентуален възпалителен проблем и да го спрете навреме.

8. Цветът на кожата ви се е променил значително – изцяло или локално.

Кожата е най-големият орган на човешкото тяло и много често кожните проблеми, които изглеждат козметични, говорят за по-сериозни неизправности в тялото.

Трябва да посетите лекар, ако получите необичаен оттенък на кожата. Един от първите симптоми на проблеми с черния дроб е жълт оттенък върху кожата и кафява пигментация на подмишниците. Пожълтяването на кожата може да сигнализира за увреждане на чернодробните тъкани или канали, докато промененият цвят на подмишниците сигнализира за претоварване с желязо.

9. Отнема много време, за да се лекува малка рана.

Лекарите продължават да ни напомнят за необходимостта от мониторинг на кожата и да се консултираме с тях, ако открием нещо необичайно.

Но малко от нас знаят, че раната на кожата, която не иска да зарастне, е проява на вид рак на кожата, наречен базалноклетъчен карцином. Мъжете са склонни към този тип онкологично заболяване повече от жените. Тази болест лесно се лекува в ранните етапи.

Лекарите препоръчват консултация възможно най-бързо. 6 седмици се счита за прекалено дълъг перод и ако раната не е зарастнала значи има проблем. Такива рани са особено опасни на места, където те са незабележими на пръв поглед (ушна мид, скалп) и не винаги причиняват болка.

10. Разширяване на зениците при всякаква светлина.

Разширените зени (мидриазис) заедно с други симптоми могат да сигнализират за инфекциозни, неврологични и офталмологични заболявания.

Ако има други симптоми освен разширените зеници като гадене, повръщане, сънливост, нарушено движение или намалена чувствителност на крайниците, тогава трябва да се обадите на докктор.

Ако разширените зеници са единственият симптом, консултирайте се с невролог и очен лекар през следващите 3 дни. Болестите на очите, които са причинени от разширените ученици, могат да доведат до лошо зрение и дори до загуба на зрение.