Нещата, които никой маникюрист не би ти казал

Маникюра и педикюра са вече толкова обикновени, колкото миенето на зъбите и ресането на косата.

Ние се доверяваме за нашите нокти на специалисти в салони за красота, без дори да се замислим. Но нямаме представа какви опасности биха могли да крият тези прости процедури, ако не вземете предпазни мерки.

Ще ви разкажем за последствията от някои процедури, които изглеждат безобидни.

1. Инструменти

Най-неприятните последици от посещаването на нискокачествени козметични салони са инфекциите. От хепатит В и С и ХИВ до по-малко страшната, но много неприятна гъбична инфекция. За да избегнете заразяването, лекарите препоръчват да вземете собственото си оборудване за маникюр и педикюр в салоните, да обръщате внимание на това колко чисто е мястото и да не сте срамувате, когато задавате въпроси за това как се почистват инструментите. В края на краищата става въпрос за вашето здраве.

2. Отстраняване на мазоли

Лекарите не препоръчват премахването на мазолите в салони за красота. Ако имате тънка кожа или лошо кръвообращение, инструментите, които маникюристите използват, могат да наранят крака и да го заразят. За да избегнете това, трябва да носите обувки, които не са твърде стегнати. Поставете специални кремове върху мазола, за да сте сигурни, че кожата ви е достатъчно хидратирана.

3. Лечение на врастнал нокът

Тази процедура изисква професионален лекар. Маникюристите в салоните за красота нямат познания или квалификация, за да направят това. Неправилното третиране на врастнал нокът може да доведе до инфекции, които могат да бъдат лекувани само с антибиотици или дори отстраняване на целия нокът. Ако имате този проблем, не отлагайте посещение при лекаря.

4. Отстраняване на кожичките

Кожичките защитават нокътя от инфекция. Когато ги изрязва, маникюристът може да зарази или да нарани нокътя. В резултат на това новите нокти ще бъдат дебели, безцветни или дори на вълни. Така че, вместо красив маникюр, ще имате грозни нокти. Лекарите не препоръчват премахването на кожичките. Единственото нещо, което може да се направи, е омекотяване на кутикула и избутването му с чисти инструменти.

5. Въздух под ноктите

Нискокачественият маникюр или педикюр може да доведе до появата на празнота под ноктите. На професионален език това се нарича онихолиза и се появява в резултат на увреждане на долния слой на ноктите. Само дерматолозите могат да лекуват това, те ще предпишат витамини, мехлеми и вани.

6. Чупливи нокти

Всяка жена може да е имала крехки нокти. Както се оказва, лошия маникюр може да бъде причината за този проблем. Експертите не препоръчват пиленитето на ноктите, като средство за скъсяване на дължината им. По-добре е първо да изрежете ноктите с ножици и да използвате пила за оформяне на ноктите. Естествените нокти могат да приемат пили с размер 240 или повече. И разбира се, могат да се оформят само сухи нокти. Мокрите нокти са по-уязвими.

7. Жълти нокти

Жълтият цвят на ноктите може да бъде не само резултат от здравословни проблеми, но и от нискокачествен маникюр. Маникюристите препоръчват поставянето на цветен лак за ноктите върху защитния слой и използването само на качествен лак за нокти. Не нанасяйте йод върху ноктите. Пастата за зъби, изтриванията от сол, ваните с лимон и водороден пероксид могат да ви помогнат да възстановите нормалния цвят.

8. Кожичките около ноктите

Непрофесионален маникюр може да е причина за появата на кожите. Експерти твърдят, че те трябва да се режат равномерно. Не ги разкъсвайте. За да избегнете закачане, овлажнявайте кожата си със специални кремове, съдържащи витамин Е и направете своя маникюр при професионални и отговорни специалисти.

9. Бръснене на краката преди педикюр

Винаги се бръснем, преди да отидем в салон за красота, за да изглеждаме добре. Самите маникюристи твърдят, че не обръщат внимание на тези неща и не препоръчват да се наранява кожата. Порите на наскоро обръснатите крака са по-отворени и има по-висок риск от получаване на инфекция.

10. Покритието на ноктите

Лаковете за нокти и други материали за ноктите съдържат опасни химикали. Тези компоненти могат да навредят на ноктите и да са причина за алергична реакция или дори астма. За да се уверите, че са безопасни, експертите препоръчват да сменяте лака за нокти на всеки 3-4 седмици и да почивате на всеки 6-8 месеца. В идеалния случай прекъсването трябва да бъде 105 дни, толкова време отнема да се израстне новият нокът.

11. UV-лампи

UV-лампи, използвани за изсъхването на лака, също са опасни за здравето. Ултравиолетовите лъчи са вредни за кожата и според лекарите, може дори да доведат до изгаряния по кожата. Така че, преди да отидете в козметичен салон, поставете защитен крем върху кожата си или изберете салони, които имат LED-лампи.

12. Горещи вани за крака

Причината за пукнатини по краката може да бъде гореща вана за крака. Тези, чиито крака често са подути, или тези, които често имат суха кожа, трябва да избягват дългите вани за крака в гореща вода. За да се подобри здравето на кожата, експертите препоръчват редовно да се използват овлажняващи кремове и лосиони.